ИСТОРИЈАТ


Нова Србија је основана 1998. године у Чачку. На првој оснивачкој скупштини Велимир Илић једногласно је изабран за председника странке. Стожер странке био је Чачак, један од првих слободних градова у Србији. Нова Србија је у почетку била мала странка, готово локалног карактера, но вести о успесима првог опозиционог градоначелника Чачка - Велимира Илића и његовог тима убрзо су нашле пут до људи жељних слободе широм Србије.
Нова Србија је један од оснивача Савеза за промене, као и коалиције ДОС - једине снаге која је успела да обори режим Слободана Милошевића.Велимир Илић је 1996. године изабран за председника Скупштине општине Чачак, а у исто време Чачак је постао једна од првих опозиционих општина у Србији.
Улога Велимира Илића у демократским променама од 5.октобра 2000. добро је позната широм света. На првим, правим демократским изборима 2000. године Нова Србија је ушла у оба парламента, и то са 8 народних посланика у Народну скупштину Републике Србије и 3 у Савезни парламент. Такође, Нова Србија је узела и важно учешће у локалној власти, а Велимир Илић је поново изабран за председника СО Чачак.
На парламентарним изборима одржаним 2003. године Нова Србија је освојила 9 посланичких мандата у Народној скупштини Републике Србије и 3 у парламенту Државне заједнице СЦГ, док је председник Нове Србије, Велимир Илић, постао министар за капиталне инвестиције у Влади Републике Србије. На локалним изборима, одржаним 19. септембра 2004. године, Нова Србија је први пут самостално наступила и освојила значајне резултате, освојивши градоначелничка места у преко 10 општина, док је у већини општина узела значајно учешће у власти.
На парламентарним изборима одржаним 21.01.2007. године коалиција ДСС-НС осваја 47 посланичких мандата од чега 14 припада посланицима наше странке. Председник Нове Србије,Велимир Илић, наставља свој рад у Влади Републике Србије као министар за инфраструктуру.
Од 2008. до 2012.године Нова Србија је у опозицији, а Велимир Илић је био шеф Посланичке групе Нове Србије у Народној скупштини Републике Србије.
На парламентарним изборима у мају 2012.године Нова Србија је била у коалицији "Покренимо Србију" и освојила је осам посланичких мандата. Велимир Илић постаје министар за грађевину и урбанизам.
На изборима 2014. Нова Србија је наступала у коалицији са СНС и у парламенту је имала шест народних посланика. Председник странке Велимир Илић је именован за министра без портфеља заджен за ванредне ситуације у Влади републике Србије.
На парламентарне изборе расписане за 24. април 2016. године странка излази у коалицији са старим партнерима – Српском напредном странком.
Нова Србија је модерна, национална, народна и монархистичка странка која се залаже за правну, праведну, децентрализовану државу, развијене градове, богата села и богатог појединца.
Нова Србија иде у корак с временом, да би Србија, утемељена у себе, своје порекло и вредности, ухватила корак са Европом.