НОВА СРБИЈА У ПАРЛАМЕНТУ
Обраћање заменика председника Посланичке групе Нова Србија Дубравке Филиповски у парламенту Назад
Датум: 12. Октобар 2016. Време: 10:29

Реч има народна посланица Дубравка Филиповски.

            ДУБРАВКА ФИЛИПОВСКИ: Захваљујем, председнице.

            Пре две године нови Закон о електронским медијима регулисао је рад РЕМ-а. Тачно је да је реалност да су медијски закони до пре две године одлагани и да није било политичке воље да се ово питање реши и тачно је да рад на новим медијским законима није био транспарентан и да је био у супротности са законима Европске комисије.

            Законом о електронским медијима који смо донели пре две године, Законом о оглашавању регулисан је рад РЕМ-а. РЕМ као регулаторно тело има своју самосталност и независност и сви чланови РЕМ-а у складу са тим треба да раде свој посао. Уколико имају било какве притиске треба да надлежним органима пријаве.

            Много је било притужби које сам ја лично и моје колеге из моје посланичке групе које смо добијали на рад РЕМ-а у претходних неколико година. Највеће притужбе су биле на неадекватно поступање РЕМ-а у статусу прекограничних канала који су противзаконито емитовали рекламе домаћих компанија. Више пута сам у Народној скупштини Републике Србије постављала питање на ову тему и тражила реакцију РЕМ-а.

            Искористићу прилику и данас да кажем да народни посланици у оквиру своје контролне улоге траже од РЕМ-а да свим електронским медијима обезбеде исте и равноправне услове, јер је уочљиво да се на више страних канала, чије је седиште у иностранству, свакодневно емитује на стотине спортских догађаја из разних земаља, али и велики број реклама домаћих компанија.

            Подсећам да наши закони изричито забрањују прекрајање програма, накнадно прекрајање програма, убацивање реклама, јер се ти емитери налазе изван правног и пореског система Србије, што је индиректно на штету буџета Србије, али и домаћих телевизија које су у неравноправном положају и због тога је њихов положај доведен у питање.

            Такође, нисмо до сада добили мониторинг Савета РЕМ-а о предизборној кампањи, а били смо дужни да добијемо. Имамо и телевизије које на најгрубљи начин злоупотребљавају саговорнике, на сензационалистички начин говоре о разним темама, пре свега о спречавању насиља у породици, и ми ту немамо реакцију РЕМ-а. Поставља се питање – због чега?

            Европска комисија је у извештају од 10. децембра 2015. године изричито тражила да се на донете законе о електронским медијима и оглашавању донесу подзаконски акти. Моје питање, значи, новим члановима РЕМ-а и уопште Савету РЕМ-а - да ли је овај посао испуњен до краја? Ја имам информацију да није и тражим да се у складу са извештајима Европске комисије од пре годину дана на законе које смо усвојили у парламенту донесу подзаконски акти.

            Посланичка група Нове Србије ће подржати у гласању нове чланове РЕМ-а који испуњавају формалне услове за избор, али ће пратити рад овог независног регулаторног тела и реаговати на сва кршења, која приметимо, или не чињења да нису санкционисани. Захваљујем.