НОВА СРБИЈА У ПАРЛАМЕНТУ
Обраћање посланика Нове Србије Драгана Јовановића у Народној Скупштини Републике Србије Назад
Датум: 8. Децембар 2016. Време: 09:46

ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ: Уважени председавајући, даме и господо министри, колегинице и колеге, пред нама је буџет, као најважнији закон, који овај парламент доноси и он је добар и ја ћу га свесрдно подржати, као и моја посланичка група.

                Сходно времену које имам на располагању хоћу да поставим пар питања уваженим министрима. Прво се односи на локалну самоуправу. Јуче и данас смо већ чули да се локалне самоуправе стално овде помињу као генератор одређеног дефицита. Са једне стране, министар Стефановић је у праву када каже – није ни чудо ко је све водио локалне самоуправе, али са друге стране, ја сам неко ко 10 година води локалну самоуправу у Тополи и нисам имао ни један једини динар дефицита, нити та општина дугује било коме, па због тога питам уважену министарку Брнабић – зашто Министарство за државну управу и локалну самоуправу не објави јасно на сајту министарства списак свих општина, да се види колика су дуговања и колико је која општина прекршила наредбу Владе о максималном броју запослених?

                Нигде немамо јасну евиденцију који је то број општина и који је то број људи и када ћемо то већ једном имати и да се више стално у парламенту то питање не потеже.

                Један од мојих претходника је говорио о трансферним средствима које локалне самоуправе добијају из републичког буџета, али сам већ више пута покретао питање у овом парламенту на који начин и по којим критеријумима се одређују та трансферна средства. Имамо у задњих шест или седам година идентичне податке и поједине општине које су биле миљенице бившег режима и дан данас добијају већа трансферна средства од других општина које су у том тренутку биле опозиционе општине у односу, пре свега, на Млађана Динкића и Г17 плус.

                Овде сам сто пута помињао пример Лознице и Раче, а помињао сам и пример, да не помињем своју општину, већ пре свега општину Косјерић која је потпуно неправедно запостављена, добија четири или пет пута мања трансферна средства, него што би требала да добије. Нажалост, то се задржало и до дана данашњег, па би молио и госпођу министра и господина Кнежевића и Министарство финансија да се већ једном уради јасно и транспарентно на који начин и по којим критеријумима поједине општине добијају, исте или приближне величине броја становника, већа или мања средства.

                Друго питање бих поставио министру пољопривреде, господину Недимовићу, али најпре да похвалим да, након дуго година стагнације и пада улагања државе у пољопривреду, а сви се кунемо да нам је пољопривреда развојна шанса, то креће напред.

                Оно што бих молио као појашњење мени и грађанима Србије јесте – шта се дешава са противградном заштитом? Сви смо сведоци, нажалост, у претходних пар година да константно имамо штете, и то грађани Републике Србије трпе. Донели смо један добар закон у парламенту у току претходне године, али смо сведоци да се тај закон не примењује и да, нажалост, иако сам, када је била расправу буџету за 2016. годину, сам упитао министарство да ли су обезбеђена средства за  набавку противградних ракета. Речено ми је да, али се то у пракси показало као не. Због тога вас молим, не само да ми се каже шта је са новцем за ракете, него и новцем за надокнаду стрелцима који треба да функционишу на тим ракетама и да ли ће и колико ће Влада то моћи да уреди у 2017. години?

                Моје треће питање изузетно важно, министар Вулин је врло аргументовано говорио, у претходном делу расправе ,око социјалних давања, али имам једно специфично питање везано за бивше раднике, а таквих, сматрају, да има негде око 100.000 у Србији који су радили у фирмама које су биле жртве све ове пљачкашке приватизације, и те транзиције, и ти радници имају извршне судске пресуде, али су фирме у међувремену или отишле у стечај, или су пропале, неки још увек постоје као правна лица, али једноставно су потпуно очерупане и од њих ништа нема. Имамо, колико сам обавештен и прве пресуде у Стразбуру, да се тим радницима из буџета Републике Србије и онима који имају извршне судске пресуде, за заостале зараде, различите видове надокнада, да се то њима исплати и да ли ће се пронаћи средства у буџету да се овим људима, морам да кажем, помогне, јер су ти људи прави губитници ове приватизације, и ове транзиције, а то су све људи који су у озбиљној старосној доби и њима је апсолутно потребна помоћ. Захваљујем