ИНТЕРВЈУИ
Председник Нове Србије Велимир Илић: Шешељ је највећи политички манипулатор и трговац Назад
Датум: 26. Децембар 2016. Време: 09:52

Шешељ вас је жестоко извређао, рекао је да сте фукара...
- Та будала ме уопште не интересује. Шта он има за мене да коментарише?! То је неко ко може да каже свакоме свашта, а то је најобичнији смрад који 20 година смрди у Србији и загађује околину. И ради за паре. Свугде је у свакој комбинацији. Он није фукара, фукара је лепа реч. Смрад.

Шта ради за паре, у ком смислу?
- То је политичка проститутка. Све је код њега могуће. А и зову га Балерина. То му је леп надимак из млађих дана.

Шта вам то значи?
- Не знам шта то значи, он зна. О Балерини не желим да причам, према дамама сам увек увиђаван. Лепо име Балерина. Он свакога зајебава, а њему не сме нико ништа да каже. То је политички дегенерик.

Зашто ваши посланици нису гласали за формирање анкетног одбора у Скупштини Србије?
- Зато што је Шешељ требало да буде на његовом челу. Ми никад нећемо гласати за нешто на чијем челу треба да буде Шешељ, шта год да је то. А да је на челу тог анкетног одбора требало да буде неки озбиљан човек, сигурно бисмо гласали. Па Шешељ је био председник одбора за Павла Булатовића, па ништа до данас.

Ако је само Шешељ проблем, зашто ви раније нисте потегли формирање анкетног одбора?
- Зашто ми да покренемо? Све смо предали државним институцијама, и полицији и врху државе, а нико ништа неће да предузме. Значи да их то не интересује. Сви су добили позиве, писма (од Легије), а ја сам једини обелоданио.

Ко је још добио писмо?
- Многи политичари, и из позиције и опозиције.

Ко конкретно?
- Многи шефови партија, сви који су учествовали у 5. октобру. Нећу да их набрајам. Тад су се мени многи јавили и рекли да су добили писмо. Али нико није хтео да то каже, сви су ћутали.

Да ли ће се икад сазнати политичка позадина убиства премијера?
- Знате шта, имају кључне ствари - ко је наложио да се сруши Шилерова имао је разлога да то уради и зашто је Шешељ отишао у Хаг уочи убиства, кад га нико није звао. Мени је Шешељ лично, кад сам га питао зашто иде у Хаг, рекао да ће бити крви до колена у Србији. И како се тобоже вратио тешко болестан, на самрти, а сад не мож‘ да га искључите у парламенту. Нек се преиспита ко је дао службене легитимације ДБ сурчинском и земунском клану, ко је то потписао, ко им је дозволио да званично носе оружје.
Па ко је, је л‘ Шешељ?
- Па зна се чији су то били миљеници и ко им је то дао.

Хоћете да кажете да се Шешељ склонио у Хаг, знао је шта се спрема Ђинђићу, па да буде чист?
- Па што би отишао неко у Хаг ако га нико не зове и не тражи, побогу?! Да л‘ је то нормално?

Рекли сте да бисте лично испитали Човића ако се формира анкетни одбор. Шта бисте га питали?
- Не само Човића, многе који су тада били у окружењу Зорана Ђинђића. Зоран је мене тада звао и понудио ми да будем министар полиције, јер је био разочаран. Причали смо дуго о томе, али ја ту понуду нисам прихватио. И то је оно писмо што је мени Душко (Душан Михајловић, прим. аут.) написао: „Немој да будеш камен у туђој руци.“ Мислио је да не идем сад ја тамо да се обрачунавам с неким. Нема то никакве везе са атентатом.

Кога бисте још испитали поред Човића?
- Оне што нису штитили премијера, а били су дужни. О премијеру мора да се брине, без обзира на то да ли га волите или не. То је институција коју држава мора да штити. Узмите у обзир то ко је искључио видео-наџор, ко је распустио обезбеђење тог дана, сведочења Веруовића... Све се зна. Немојте ви да водите истрагу. Постојале су одређене службе које су водиле истрагу, знале су шта се ту догађало. Кад су ме питали, ја сам им све рекао и они су сматрали да то није толико важно, и то је мене разочарало. Ето, то је суштина. И пре атентата и после атентата то никоме није била озбиљна прича.

Државу не интересује да се то открије?
- Државу није интересовало да се то открије. Све сам рекао, донео, тражио да се неке ствари рашчисте, али не вреди. Они су тада причали неку безвезну причу. И сад се ту Шешељ нашао да он води... Смешна прича.
 

Да ли сте надлежнима дали изјаву у вези с кривичном пријавом коју су 2011. поднеле мајка и сестра убијеног премијера Мила и Гордана Ђинђић, између осталог и против вас?
- Нико ме није испитивао. Сматрају да уопште нема потребе. Све што сам имао дао сам истог часа. Ја сам испунио своју грађанску дужност, а надлежни што нису предузели, то је њихов проблем.

Да ли вам је чудно што ништа нису предузели по пријавама још из 2011?
- Не интересује ме, све сам дао и инсистирао да се каже зашто се то није покренуло. А суштина је да су сви ћутали.