НОВА СРБИЈА У ПАРЛАМЕНТУ
Питање председнику Владе Србије Александру Вучићу упућено од стране народне посланице и потредседнице Нове Србије Дубравке Филиповски Назад
Датум: 28. Октобар 2016. Време: 09:29

ДУБРАВКА ФИЛИПОВСКИ: Господине председниче Владе, ви сте данас у складу са Пословником овде у НС РС и на крају месеца заједно са министрима одговарате на наш посланичка питања.

            За мене и моје колеге из посланичке групе НС, али и већину грађана је кључно питање економија, привредни развој и инвестиције које доносе бољи живот грађана Србије.

            Чињеница је да се и најбогатије земље боре за стране, директне инвестиције и да их привуку што више. Србија је на време схватила да мора у том смеру да побољша привредни амбијент, дакле у циљу привлачења нових инвестиција у корист свих грађана. Зато смо и овде у парламенту, а и ви у Влади РС преузели све неопходне мере у обезбеђивању економске и политичке стабилности, побољшању квалитета закона и чинећи нашу бирократију ефикаснијом.

            С тим у вези, Србија је смањила стопу незапослености, са 24% колико је била 2012. године, данас је 17%. Смањили смо инфлацију са 12% на 1,7%, повећан је извоз, а БДП у овом тренутку износи 2,7%. Све се то одразило и на положај Србије на светској дуинг листи, напредовали смо са 91 места прво на 59, а сада смо на 47 месту.

            Потпуно је јасно да на основу структурних реформи Србија планира да постане још атрактивнија за стране директне инвестиције. Због тога моје питање вама које желим да упутим је може ли Влада Републике Србије да достигне ниво страних директних инвестиција до три милијарде долара с обзиром да су у прошлој години износили 1,8 милијарди евра?

            Процена је економиста да за достизање одрживог развоја неопходно је да садашње укупне инвестиције износе 25% БДП. О томе сте говорили у експозеу, али мислим да је то веома важно за нашу економску стабилност и будући период. Волела бих да ми одговорите на то питање.

            ПРЕДСЕДНИК: Реч има премијер Вучић.

            АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Даме и господо народни посланици, желим да се захвалим на прилици да говорим и о озбиљним стварима. Осврнућу се и на то, и на примитивно, не само примитивно и простачко, већ рекао бих и питање које не само часни, већ чини ми се ни пристојни људи себи никада не би дозволили да некоме поставе, поготово не на такав начин.

            Они који су томе одушевљено аплаудирали, било их је врло мало, показују само да су још гори од простака и примитиваца који су то радили. (Аплауз.)

            Видите, поштовани грађани Србије како су се одмах препознали, како се примитивизам и простаклук одмах препозна.

            ПРЕДСЕДНИК: Посланици, пошто нисам из бивше владајуће већине, нећу вам дати опомену. Молим вас да мало тише исказујете за своје емоције.

            АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Боља је вежба ако буде мало гласније.

            Сада да вам откријем чему оволика нервоза, да бисте ви остали то могли да знате. Синоћ је завршено велико омнибус истраживање и највећи пад управо бележе они који највише мрзе. Толико да имате у виду. То је што се тиче воље нашег народа. (Аплауз.)

            Морам само да вам кажем да то што покушавате да од парламента направите циркус или забавни парк, да вам то неће поћи за руком и срећом …

            (Саша Радуловић: За то сте ви задужени.)

            … и немојте да претите, ни да вређате, ни да вичете, јер много већи, паметнији и јачи од вас су то покушавали па им није полазило за руком и неће.

            Успели сте да ми поправите расположење, после тешког и напорног дана осећам се много боље у оваквој атмосфери.

            Дакле, да покушам да вам одговорим. Не мислим да ћемо уколико не буде приватизације појединих од система у наредне две године, можда у трећој и четвртој години успети да дођемо до три милијарде долара директних страних инвестиција, али очекујем да ове године, ако се не варам, молим људе из Министарства финансија, мислим да смо имали 42 милиона евра више у првих шест месеци, него у претходној години. Очекујемо милијарду и 920 што ће наравно бити најзначајније и највећи прилив страних директних инвестиција у региону западног Балкана.

            То је релативно добар резултат. Да ли бисмо волели више, волели бисмо, али нисмо имали никакве велике приватизације и нисмо успели да на тај начин добијемо још више. Да бисте имали у виду колико је то више у односу на друге, ми смо од БиХ по броју становника двоструко већи, имали смо четири и по пута више инвестиција у 2015. години. Мислим да ће сличан резултат бити и у 2016. години.

            Такође, почињемо да смањујемо јавни дуг у односу на БДП и са свим узимањем новца који је дао ИБРД ЕПС-у, а за који смо ми гарант, то је 198 милиона евра и 40 милиона за Коридор 11, оно што ћемо наредних дана да отворимо, дакле, он је данас на нивоу од 71,5%.

            Подсетићу вас, ми смо планирали, говорили вама овде, ја сам говорио да би био добар резултат да то буде 78, 79%. Данас је сасвим извесно да никада до тако високих бројева нећемо доћи, што је добра вест за грађане Србије, што значи да јавне финансије држимо под контролом и да су те ствари много боље него што су биле раније.

            Ми смо успели да постигнемо неколико ствари у претходном периоду којим сам задовољан и наравно неколико којима нисам. Јер, чини ми се да човек који је задовољан собом никада не може да постигне више. Задовољан сам оним што смо урадили са Кинезима и оним што ћемо тек да урадимо са Кинезима, долази „Bank off China“ у Србију, то ће бити нови замајац за кинеске инвеститоре, уз то што су нам са Железаром урадили, то је огромна ствар. Не заборавите да само у претходних неколико месеци бисмо морали да платимо 50 милиона долара, и више од 50 милиона долара, јер су и сировине већ понестајале, да не говорим о томе да би сви остали компоненташи изгубили свој посао, што значи да би државу де факто коштало до сада за ових неколико месеци најмање 80 милиона долара.

            То је све што смо добили успешном приватизацијом Железаре и то смо успели зато што смо били вредни, зато што смо били марљиви, али нас је и Бог погледао. Успели смо да доведемо много Турака, много турских инвеститора. Погледајте на југу Србије у местима где нисмо имали ни једну фабрику, где нисмо имали никога, од Владичиног Хана, Житорађа, говоримо о Пчињском, Јабланичком и о Топличком округу, тамо где наши људи најсиромашније живе. Полако се ствари покрећу, још људи не могу да осете, али када сам био сада у Житорађу људи нису могли да верују да ће после много година фабрика да дође у њихово место.

            Када смо били у кампањи, људи такође нису могли да верују да је „Теклас“ реалност, данас виде да јесте. Више од 200 људи ради у тој компанији. То се полако али сигурно шири, „Босфорус“ који је отворен у Алексинцу и који данас држи наше кошаркашке клубове „Напредак“ из Алексинца и локалну телевизију, радио и који је направио своју фабрику колача и најновији хотел, најмодернији итд.

Те инвестиције ће да се шире и ми смо тиме задовољни. Немачких инвеститора све је више. Сви желе да улажу што је могуће више. Имамо неколико ствари које очекујемо да нам сад у Хамбургу за два или три дана када будемо тамо буду потврђене. Тако да Ниш желим још једанпут да обрадујем. Долази још једна немачка компанија у Ниш, нисам био сигуран за време мог боравка у Нишу, данас сам сигуран и биће ми потврђено за два или три дана у Хамбургу. Тада ћу смети јавно да изађем са тим. Дакле, то су ствари које су добре.

            Наравно оно што није добро, оно што бисмо могли боље то је увек да радимо брже, то је да се загрижено и грчевито боримо за сваког инвеститора. Имамо и даље у „пај плајну“ много компанија, много фирми, више него раније, зато један Тони Верхејм сложићете се тешко да ће један протестант, један Холанђанин да говори да Србија може да уђе у ових 20 земаља у свету и сложићете се да ће тешко он да буде неозбиљан и да каже да Србије напредује много брже него што је очекивано и да то исто саопштава и ММФ, да то исто саопштава ИБРД и сви су они незналице. Само су они који мрзе велики зналци и при томе да бирају речи.

            Као одговор на питање како сам, да ли се осећам добро, јесам ли здрав - не жалим се. Сигурно да има људи који су физички здравији од мене, али ја мислим да је како је Наполеон говорио а нисам сигуран да то неки знају, а посебно нисам разумео шта вам је смешно.

            (Саша Радуловић: Пренемажете се човече.)

            ПРЕДСЕДНИК: Посланиче, прочитајте члан 109.

            (Саша Радуловић: Рекли сте да нема повреде Пословника.)

            Прочитајте члан 109. Кажем вам за ваше добро, јер највише што не волите не волите кад вам дам опомену јер то иде по џепу. Значи, друго не помаже.

            Стварно прешли сте сваку меру пристојности и понашања у овом парламента.

            АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Хоћу грађанима Србије да кажем да то што сам уздржан и то што на примитивизам и простаклук не реагујем није израз мог страха, већ је израз мог поштовања према грађанима Србије.

            Веома сам поносан на чињеницу што од беса и мржње не можете ништа друго да осмислите сем свог лажног осмеха и гласног аплауза јер ништа паметно не можете да понудите ни грађанима Србије нити народним посланицима.

            Да завршим, „срце једног државника и политичара треба да буде у глави“. То је говорио Наполеон Бонапарта што се моје главе тиче она је сигурно добро, хвала на питању. Трудићу се да увек тако остане.

            (Зоран Живковић добацује.)

            ПРЕДСЕДНИК: Молим још једном посланике, овог пута са леве стране, замолићу с десне ако буде овако, немојте стално добацивати.

            Омогућите колегама који желе да чују одговоре на питања да их и чују.

            Значи, заиста вас молим.

            Ово никада нисмо имали овако ружну атмосферу.

            Реч има народна посланица Дубравка Филиповски.

            (Зоран Живковић добацује.)

            Немојте да добацујете, то је толико ружно.

            Појма немате.

            Реч има Дубравка Филиповски.

            ДУБРАВКА ФИЛИПОВСКИ: Задовољна сам одговором који сте ми дали у вези директних страних инвестиција, али моје питање за вас је, с обзиром да сте

споменули јавни дуг да због грађана Србије такође кажете колики је јавни дуг у овом тренутку?

            Ми смо ових дана у парламенту расправљали и о међународним споразумима и о зајму са Уједињеним Арапским Емиратима и министар Вујовић је врло прецизно и тачно одговарао на сва наша питања, али ја ипак желим вас да питам - ако смо у суфициту, зашто узимамо тај зајам и да ли постоји опасност, односно ризик негативних курсних разлика с обзиром на тај зајам?

            АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Захваљујем се што ми дајете прилику да одређене ствари поновим и објасним онима који желе то да чују зато што то није увек лако ни све повезати.

            Учешће јавног дуга у БДП на крају септембра 2016. године износио је 70,8%. Данас је, како ми процењујемо, после узимања ове две стотине, 198 милиона плус 40 милиона негде на нивоу 71,4%. Никада нам се неће попети преко 75%, а већ и Светска банка и сви остали знају да смо променили тренд, променили путању, промени трајекторију и нико нам по том питању више и не прави проблем.

            Данас наш јавни дуг, стање нашег јавног дуга није идеално, али верујем да ћемо га много брже него што смо мислили спустити на подношљивих испод 60%, ако се не варам, Душане, што је мастритски ниво који је за нас важан.  

            Такође желим да објасним људима шта то значи и зашто узимате новац. Ми рецимо да смо узели 2011. године милијарду долара по цени од 2% ми бисмо у односу на оних 7,55, колико смо узели тада, имали бисмо уштеде од чак у зависности од рочности и од неких других ствари између 300 и 800 милиона долара је разлика за нашу земљу. Толико о домаћинском понашању и пословању.

            Са друге стране хоћу да вам кажем да ми не узимамо милијарду. Ми смо потписали уговор и ми ћемо да узимамо по 200 милиона када нам затреба. Да би сада људи разумели – а зашто узимате 200 милиона – када ми кажемо да имамо раст од 2,8%, 2,8% вам је негде око једне милијарде нове вредности, раста БДП, то значи да смо у држави Србији у тој години направили једну милијарду робе, услуга, вредности више него претходне године.

            Дакле, пошто нам се јавни дуг увек мери у односу на БДП, када узмете 200 милиона то користите за додатни раст, чак и 400 и 600 милиона. Све што је испод тога вама се јавни дуг у односу на БДП не повећава. То користите за даље, пре свега за инфраструктурне радове и за даљи подстицај раста и развоја. Зато оно о чему ми разговарамо и што ће бити главна тема разговара и са неким од наших европских пријатеља који долазе ускоро у нашу земљу, тек у понедељак могу да најавим то, једне од  највећих земаља у Европи, јесте политика раста, политика штедње.

            Имамо још годину дана. Морамо да водимо рачуна о томе. И то је у реду. Ми смо тим завршили свој поступак, свој процес.

            Оно што је за нас важно то је политика раста. Што нам је већи привредни раст, то нам је лакше да узимамо паре и подстичемо нови раст. То људи морају да разумеју. Пошто сам гледао људе који нас критикују – зашто узимате паре, важно је да узмемо мање пара од процента раст – 2,8% је милијарда. Молим само људе све и народне посланике да то разумеју. Рачунајте 3% вам је милијарда. Када имамо раст од милијарду можемо да узмемо милијарду – нисмо увећали јавни дуг.

            Када узмемо 200 милиона ми то узмемо и уложимо и подстичемо раст. Уложимо у путеве, пруге и све друго. То је ствар коју радимо и то узмемо под најповољнијим каматним стопама и то да не буду краткорочни кредити, већ дугорочни кредити.

            Истовремено тај новац користимо када га узмемо у доларима. Дубравка, истовремено користимо за још једну ствар – служи нам као „хеч фонд“. Шта то значи? Не морамо да мењамо доларе у евре, већ оно што су нам пристигле камате, ануитети у доларима. Можемо да исплаћујемо у тим доларима које сада имамо а да не губимо у курсним разликама између евра и долара. Понашамо се апсолутно на домаћински начин.

            Нисам имао времена да пратим скупштинску расправу, нећете се наљутити, па не знам је ли вам проф. Вујовић објасни следећу ствар – ми сада разговарамо са Светском банком да замолимо и спустимо све наше каматне стопе на просечних, колико, 3,2 или 3,3 са онога што смо имали и што је данас 4,8 или 4,9. Чак ћемо пробати да то спустимо и на 3, можда и испод тога, да немамо проблема у будућности, да онима који долазе после нас оставимо неупоредиво бољу ситуацију од оне коју смо ми наследили.

            Сви параметри су нам добри. Зато нам је било важно стрпљење људи, стрпљење народа и зато сам захвалан и људима који су то разумели. Зато све светске институције говоре све најбоље.

            Када причају о сиромаштву, кад причају и ово ми показују, и зато сам вам захвалан, добро је да се види и да људи у Влади раде заједно, без обзира на партијску припадност, и зато сам захвалан и људима из СПС и других партија када подржавају и када добро разумеју оно што Влада ради, и зато нећу да имамо ту страначку унисоност у којој једна или две партије морају све. Не, него сви да разумеју шта је то што стварно радимо.

            Знате шта они нама говоре? Кажу- еј, ви сте најближе земља са највећим ризиком од сиромаштва. Знате чији је то закључак, знате чији је то закључак, даме и господо, драги пријатељи? Групе невладиних организација из Србије које су се тиме бавиле. Група невладиних организација из Србије је дошла до тог закључка, не Светска банка, не ЕБРД, не ИАБ, не ММФ. А, Светска банка је саопштила да је у Србији прошле године за 0,5%, што није довољно, ове године ће за 1% бити смањен број сиромашних, догодине идемо на то да за 2% смањимо број сиромашни, е, то говори Светска банка, то говоре прецизни и тачни подаци, то говоре они који не наступају острашћено, то говоре они који не мрзе никога, већ они који читају бројеве, и по Светској банци је 62 хиљаде људи је мање сиромашно и, пре свега, крајње сиромашно него што је било.

            Али, шта вреди, ако некоме чињенице не одговарају, тим горе по чињенице. Ако се некоме не свиђају аргументи, тим горе по аргументе. И, џабе вам је шта год ви да говорите, како год да говорите, увек ће неко да тера на супротну страну. И, то наравно јесте наш проблем. Али, ми морамо да радимо, да радимо још више, морамо да радимо још вредније, да би људи могли то да осете, јер људи не виде те бројеве одмах и неће их видети одмах, али ће полако и сигурно да их виде. И, не заборавите, јесу ли нам до пре који дан говорили да шлепери не могу да прођу кроз тунеле на путу Љиг-Чачак. Ево, чим се вратим из Риге, шлепером, обећавам им, шелепером пролазим кроз све тунеле и целу трасу, да види народ и како и колико новца смо уложили, на шта је тај новац отишао и да се народ вози тим аутопутем. Имаћемо и много глава сачуваних, јер је то један од најтежих делова Ибарске магистрале био до данас.

            Урадићемо оно што су неки обећавали 70 година, па никако да ураде, а ускоро ћемо, већ следеће године моћи да идемо до Софије, бар што се српског дела тиче, биће чист аутопут до Скопља, Солуна, што се српског дела тиче, биће пун профил аутопута. Грделичку клисуру, од Бизмарка, који је о томе причао, ми ћемо да будемо ти који ћемо да направимо аутопут после толико година и претећи ћемо Хрватску у броју километара аутопута пуног профила.         

            Мислим да су то ствари које су чињенице. Можда се то некоме свиђа, можда се то некоме не свиђа, а онај који каже да то није истина, ја га зовем да иде самном у шлепер, па да види да ли је то истина или је то фатаморгана, да ли је то баш тако или није.

            (Посланик добацује с места.)

            (Председник: Може, само полако.)

            Драга Мајо, ви сте из угледне адвокатске породице. Нисте научили на кафански примитивизам, али временом није лоше да и то савладате,  зато што онда видите да они који врече, вичу, они који машу рукама и прете, обично никада ништа од тога не остваре. Тако да, немојте да секирате уопште. Што гласнији буду били, то сте безбеднији и сигурнији. Тако да се не секирате ни најмање, а мени само поправљају расположење.

            Имао сам веома тежак дан, веома, веома, тежак, после Брамерца, Могерини и свих осталих, тако да ми одговори вама и политичка победа над вама дођу помало и као разбибрига. Узгред, наравно и да народу и другим народним посланицима укажем на одређене ствари које смо направили. Одушевљен сам вашим аплаузом, али вас молим да траје дуже. Увек је прекратак и није довољно снажан. Хвала вам најлепше.

naltrexone information naltrexone alcoholism medication low dose naltrexone where to buy