НОВА СРБИЈА У ПАРЛАМЕНТУ
Обраћање заменика шефа посланичке групе Нова Србија Дубравке Филиповски у Народној скупштини Републике Србије Назад
Датум: 3. Новембар 2016. Време: 10:44

ДУБРАВКА ФИЛИПОВСКИ: Захваљујем, председавајући.

            Ценим ваш напор да се на овој седници вратимо у нормалан ток расправе. Лично сам против политизације када је у питању расправа о било ком закону који се односи на Војску Србије. Нисам против тога да се у парламенту води дијалог, парламент и служи за то, али сам против злоупотреба и вређања. Мислим да сте ви до сада то успешно урадили и вратили ову седницу у нормалне токове.

            Војска Србије је свакако један организован систем. То смо могли да видимо и у поплавама које су нас задесиле, можемо да видимо и код наших припадника који учествују у мировним мисијама, професионализована је и модернизована. Драго ми је као чланици Одбора за одбрану и унутрашње послове што наша Војска бележи тренд раста учешћем у мировним операцијама УН и што смо ми у овом тренутку трећа земља у Европи по броју учесника војника и војникиња у мировним операцијама.

            Учешће у изградњи и очувању мира у региону и свету једна је од три мисије Војске Србије и заснива се на утврђеним, безбедносним и одбрамбеним потребама и интересима, и у складу је са Стратегијом националне безбедности, Стратегијом одбране и стратегијским прегледом одбране Републике Србије.

            Важно је због грађана Србије истаћи да припадници Војске Србије на најбољи начин представљају земљу, обезбеђују безбедност у земљама у којима учествују у мировним мисијама и подижу углед и Војске Србије, наше спољне политике и Србије уопште.

            У свим мировним операцијама показују висок степен обучености, висок степен припремљености. Велики број њих је и награђен за своје учешће у мировним операцијама. Не мислим да је новац који улажемо у војне мисије велики, напротив, бенефит који имамо као држава и наша спољна политика, то нам се вишеструко враћа.

            За мене веома важно као народној посланици учешће војникиња у мировним операцијама. Драго ми је да тај тренд бележи раст и да он сада износи 11% и да оне заједно са војницима показују висок степен обучености и припремљености.

            Редовно о овим питањима расправљамо на Одбору за одбрану и унутрашње послове.

            Ја на крају свог излагања желим да кажем да ће посланичка група НС у дану за гласање подржати и Предлог одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама и Предлог одлуке о усвајању годишњег плана. Захваљујем.

naltrexone information naltrexone alcoholism medication low dose naltrexone where to buy