ВЕСТИ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Назад
Датум: 5. Октобар 2020. Време: 12:53

Поводом обележавања две деценије од петооктобарских промена у Републици Србији, којима је оборен са власти диктаторски режим Слободана Милошевића, Градски одбор Нове Србије Чачак издаје следеће:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У септембру 2000.године, Демократска опозиција Србије је на општим изборима у земљи однела убедљиву изборну победу над режимом Слободана Милошевића, али тада владајуће Социјалистичка партија Србије и Југословенска левица су одбиле да признају изборни пораз и покушале су да на груб начин прекроје изборну вољу грађана. Народ је у великом броју стао на браник одбране изборне победе, а Чачак је у то време био највећи опозициони бастион у земљи. Председник Општине Чачак и лидер Нове Србије, Велимир Илић, предводио је десетине хиљада грађана, који су у зору 5. октобра 2000.године кренули пут Београда, у одсудну битку за одбрану демократије и националног достојанства. На том путу су се суочили са многобројним режимским препрекама, јер је целокупан државни репресивни апарат стављен у функцију одбране једног човека и његовог диктаторског режима. Међутим, власт није рачунала да ће опозиција, предвођена Велимиром Илићем, овога пута ићи до краја и дефинитивне победе. Наш председник странке је постао херој и симбол 5. октобра, човек који је на својим плећима изнео огроман терет грађанске револуције, након које се веровало да у Србији више никада неће бити ништа исто као пре. Обзиром на велике позитивне одјеке петооктобарских дешавања у свету, Велимир Илић је, несумњиво, изградио огроман политички кредибилитет у земљи и иностранству и заувек ће остати персонификација борбе против унутрашње диктатуре и тираније.

 

Нова Србија ову прилику користи да се захвали Чачанима на пресудном доприносу који су тада дали у борби за промене у земљи. Данас, 20 година касније, Србија је поново на историјској прекретници, јер су повампирени остаци Милошевићевог режима, на челу са Александром Вучићем, у земљи поново успоставили диктатуру. Апсолутно смо сигурни да ће српски народ поново имати снаге и воље да се и овога пута одупре сили и државном терору, који хоће да по сваку цену ућутка све оне који се усуђују да критикују актуелни режим у Београду. Такође смо сигурни и да ће, након неког новог 5.октобра, овога пута уследити и оно што је прошли пут изостало, а то је 6.октобар, односно лустрација свих оних који су се огрешили о закон, демократске принципе и грађанска права и слободе.

 

 

                                                                                  Информативна служба Нове Србије