САОПШТЕЊА
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НОВЕ СРБИЈЕ Назад
Датум: 28. Новембар 2020. Време: 19:17

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НОВЕ СРБИЈЕ

 

''Економски тигар'', како нашу државу неретко назива председник Републике Србије Александар Вучић, у последње време све више показује знаке тешке економске депресије и драматичног привредног пропадања. То се најбоље може видети из недавно усвојеног другог годишњег ребаланса буџета, јер је чак и људима који немају никаквих додирних тачака са економијом сада јасно да је рупа у државној каси никада дубља. Додуше, парламентарна подршка владиној економској политици је никада већа, али то је прилично слаба сатисфакција за највећи део грађана.

Наиме, новим изменама и допунама Одлуке о буџету за текућу годину, планирани приходи државе увећани су за 46,5 милијарди динара, док су, истовремено, расходи увећани скоро троструко више – за око фантастичних 148 милијарди динара.  То, дабоме, значи да ће мањак у државној каси Србије на крају ове 2020.године бити чак 483 милијарде динара, односно 8,8 % бруто домаћег производа. Све то, међутим, не смета режимским медијима да даноноћно пласирају неистине и говоре како је Србија тобоже економски лидер у Европи, са највећом стопом привредног раста. У такве ступидарије могу да поверују искључиво они који су годинама уназад склони да подржавају свакакве манипулације којима се режим служи, али се плашимо да је таквих и превише.

Обзиром на растући дефицит државне благајне, власт се досетила како да, преко леђа грађана – а кога би другог, амортизује економско посртање, па су судови у земљи недавно добили налог да јавним извршитељима на даље поступање доставе око милион предмета, од којих су многи стари и по 15, па и 20 година ! Дакле, грађани спремите новац, јер својевремено неплаћене казне и рачуни стижу на папрену наплату. Ништа не застарева, а највише је неплаћених комуналних услуга, код којих су се камате током претходних година и деценија поприлично нагомилале. Тако ће грађани, чак и по писању режимске штампе, уместо на пример 1.000 динара заборављеног дуга, сада, уз затезне камате, трошкове поступка и награду извршитељу за успешно обављен посао, морати да плате и преко 20.000 динара. На ред за принудну наплату долазе и неплаћене обавезе према Јавном сервису РТС, иако је Вучић не тако давно обећавао укидање тог намета.

Но, треба ли било шта да нас чуди у земљи у којој Министарство запошљавања и борачке политике води епидемиолог (који би требало, да је среће, да сузбија заразу), на челу Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре се налази хотелијер, а министар одбране је човек чији је отац донедавно имао истакнуто учешће у слабљењу наменске индустрије Крушик из Ваљева.

 

                                                                                    Информативна служба Нове Србије