ИЗ ОДБОРА НС
Нова Србија: Нисмо у власти зарад власти Назад
Датум: 30. Август 2016. Време: 14:22

За Нову Нашу реч говори Љиљана Божута, шефица одборничке групе Нова Србија у Скупштини града Лесковца.

ННР: .Већ два изборна циклуса ваша странка на изборима излази самостално. Иако је Слободан Милошевић, коментаришући резултате последњих избора, рекао да је могло и много боље, чињеница је да Нова Србија на локалном нивоу не стоји лоше. Како сте то постигли?

Љ. БОЖУТА: Пре свега је пресудан однос према људима. У странци су међуљудски односи изванредни,пријатељски, без   трзавица и то се све преноси на грађане. Претпостављам да они ту позитивну атмосферу препознају и прихватају,и у складу с тим имају поверења да ће се  људи, који се на овај начин међусобно опходе,позитивно опходити и према њиховим проблемима. И сами сте сведоци да Нова Србија у Лесковцу није имала никакву медијску кампању нити је пак организовала веће јавне скупове, једноставно смо обилазили грађане,представљали им своје планове и од њих тражили подршку за реализацију истих. Такође, ту је и однос међусобног поверења услед дугогодишње сарадње,пре свега са месним заједницама на територији града, чији је плод решавање великог броја инфраструктурних и других проблема,што су бирачи препознали и подржали на изборима. Мени је жао што није било посебних локалних избора, јер у том случају не би трпели губитке због јаке  републичке кампање, различитих бројева на листи, боје листића, итд. Реално је Нова Србија могла до 8 одборника.

 

ННР: Прокоментаришите садашњи сазив Скупштине града, чини се да је власт добила кудикамо јачу опозицију него раније. Има ли битније разлике између ранијег сазива и овог садашњег, из вашег угла гледања?

Љ. БОЖУТА: Сигурно да има. Пре свега је ту изузетно јача позиција највеће странке, а то је СНС, а затим је и опозиција добила на снази променом у одборничким редовима. Што се Нове Србије тиче, то није никакав проблем већ из нашег угла гледања промене могу да дају само нови квалитет. Наравно уколико су то промене на боље, а дали ће то бити тако показаће скупштинска заседања која су пред нама.

 

ННР: Дуги низ година Нова Србија је део владајуће коалиције, раније са ДС-ом, сада са СНС-ом. Има ли ту принципијелности, ипак се ради о политичким странкама које ни мало нису сличне. Како одговарате на критике да је Новој Србији стало само до власти, ма са ким је чинили?

Љ. Божута: Што се принципијелности тиче, не сматрам да постоји суштинска  разлика у основним тачкама програма странака које сте поменули, али итекако постоји разлика у односу према вршењу власти. Управо из тих разлога смо ми после избора 2012. године и отишли у опозицију, иако нам је власт са ДС-ом нуђена на тацни, јер нам је засметао тај  однос без уважавање туђег мишљења.И не ради се овде о уважавању нас као појединаца већ се ради о уважавању грађана који су те појединце и политичке странке делегирали у Скупштину Града. На крају, Нова Србија је као коалициони партнер желела да део свог програма и пројекте, за које сматрамо да су од кључне важности за грађане, преточи у реализацију.То се у претходном периоду коалиционе сарадње са ДС-ом није десило и ми нисмо хтели да даље учествујемо у таквој власти. Били смо у опозицији до краја 2012.године и одговор на ваше питање је да нисмо спремни да учествујемо у било каквој власти зарад саме власти.

 

ННР: Управо због тога што сте годинама део власти, носите заслуге и одговорност како за добре, тако и за лоше потезе и резултате. Шта је то чему је ваша странка у претходним годинама дала највећи допринос?

Љ. БОЖУТА: То се не може у потпуности измерити јер смо увек били у коалицији и то махом са јачим странкама по броју одборника а и самим изборним резултатима. Али смо итекако умели да дамо свој допринос у смислу конструктивних и квалитетних решења појединих проблема. Поред учешћа у обезбеђивању финансија за инвестиције у комуналној инфраструктури, да не оставим по страни и наше залагање за отварање нових радних места путем субвенционисања, сматрам да је један од највећих доприноса Нове Србије наше залагање за промену односа локалне самоуправе према пољопривреди као најзначајнијој шанси развоја Лесковца. Сада се улаже у заштиту пољопривредног земљишта кроз изградњу атарских путева и канала за одводњавање, што није био случај до пре 6-7 година. Само у протеклих 5 година урађено је готово 140 километара атарских путева. Такође, прошле године је започет трогодишњи пројекат комасације вредан преко 100 милиона динара. У протекле 3 године решена је већина тзв. црних тачака које су услед поплава наносиле велику штету пољопривредницима. Да вас подсетим да се раније годинама није улагало у чишћење канала. Све ове инвестиције урађене су на основу пројеката које су радили наши људи и са којима се конкурисало код надлежних министарстава.

 

ННР: Да ли сте спремни да понесете и одговорност за оно што је било лоше, као на пример рационализација, која у време власт ДС-а није најбоље и најстручније спроведена, због чега је градски буџет  претрпео не малу штету. Градоначелник Цветановић стално прозива претхону власт због лоше спроведене рационализације, осећате ли се прозваним, будући да је Нова Србија у томе учествовала?

Љ. БОЖУТА: Најпре бих истакла да је Нова Србија у то време била противник рационализације и управо из тог разлога се одуговлачило са њеним почетком. Међутим, владина уредба о максималном броју запошљених је била јасна а жеља руководства највеће странке у то време, а то је Демократска странка, је била да се рационализација спроведе у рекордном року. Сећате се и сами тзв. “пилот пројекта“ који је у Лесковцу требало да буде спроведен. Налог из кабинета тадашњег градоначелника је био да сви умање број линеарно за 30% од укупног броја упошљених не улазећи у суштину и потребе управа појединачно. Имали смо при кабинету чак и  саветника који је, како смо касније сазнали, био ангажован по неком уговору и он је итекако утицао на одлуке кабинета везано за рационализацију. Једноставно, ту није било простора за разговор. Оно што је могло да се уради је да се на крајње коректан начин, уважавајући све објективне и субјективне параметре и поштујући законске прописе овај посао приведе крају. Лично сматрам да су кадрови Нове Србије у то време рационализацији приступили правилно  а показатељ за то је да је веома мали број људи, из управа којима су руководили наши кадрови, тужио град а још мањи број њих се вратио на посао. Према информацијама које имам ради се о свега неколико упошљеника.

 

ННР: Власотинце је, захваљујући вашем функционеру у Власотинцу Бошку Станчићу, добило комплетно уређен и асфалтиран магистрални пут Лесковац – Власотинце у делу власотиначке општине, у време када је Велимир Илић био министар за инфрастуктуру. Део пута од Лесковца до границе са власотиначком опшитном у јако је лошем стању, да ли то значи да је власотиначки одбор Нове Србије јачи од лесковачког?

Љ. БОЖУТА: Са Бошком имамо изузетне односе и ми се не такмичимо у томе ко је јачи већ се једноставно ради о процени који је проблем већи и важнији. Ми смо у то време сматрали да је за нас много важније уређивати локалне путеве који се по правилу финансирају из локалног буџета , јер су регионални путеви ионако били обавеза Републике, па смо у том смислу и наступали према министарству које је водио наш лидер Велимир Илић. Сетите се само изградње локалног пута Шишинце-Славујевце и локалног пута Вучје-Накривањ.То су инвестиције вредне преко 166 милиона динара, које смо успели да наметнемо да их министарстви финансира са преко 95% средстава, а сложићете се, и у претходном периоду се показало, да Град једноставно никада не би био у могућности да финсира овако скупе пројекте за асфалтирање локалних путева.

Такође у то време је, опет на нашу иницијативу, урађено или је покренут поступак за израду преко 12 километара асфалтних путева који су девастирани приликом изградње аутопута. Било је и других договора, рецимо асфалтирање пута Славујевце-Мирошевце у вредности од 20 милиона динара, али је предуслов за то био да локална Дирекција склопи уговор са извођачем а министарство касније преузме дуг. Из неког разлога руководство Дирекције за урбанизам и изградњу из тог периода није прихватило овакав начин финсирања, наводећи да ће задужити град, што је било потпуно бесмислено оправдање.

 

ННР: Опозиција највише критикује власт због недостатка нових инвестиција. Зашто Лесковац нема више успеха у привлачењу инвеститора, да ли је однос на релацији Република – град задовољавајући, односно да ли Лесковац има подршку републичке власти? И да ли се однос према југу Србије мења, посматрано у дужем временском периоду?

Љ. БОЖУТА: Не бих да говорим о односу других са Републиком. Што се Нове Србије тиче, имамо изузетне односе и увек када су наши људи били на позицијама у републичкој власти максимално смо то користили и обезбеђивали инвестиције. Подсетићу вас на најскорији пример из 2014. године када смо успели да преко министарства грађевине и урбанизма обезбедимо средства за прикључење 8 насељених места на водосистем „Барје“. Ради се о три пројекта услед чије реализације је омогућено да здраву пијаћу воду добију Велико Трњане, Пресечина и Шаиновац а створена је и могућност за прикључење Жабљана, Бунушког Чифлука, Горње Бунуше, Доње Бунуше и Радоњице. У тим насељеним местима се у овом тренутку радови на секундарној мрежи приводе крају чиме је драстично промењена слика водоснабдевања у вучјанском крају.

 

ННР: Који су кључни проблеми града и да ли је садашња власт спремна да се ухвати у коштац са њима?

Љ. БОЖУТА: Сигурно да је највећи проблем наших суграђана обезбеђивање егзистенције и незапосленост. Има ту и одређених инфраструктурних проблема али се они постепено решавају. Оно што ми радимо је да покушамо да поспешимо запошљавање нових људи и у ту сврху издвајамо субвенцију у исносу од 120 хиљада динара по новоотвореном радном месту. Уз то, неколико година уназад обезбеђујемо и субвенције за самозапошљавање. Такође, кроз континуирано улагање у пољопривреду покушавамо да омогућимо услове и привучемо инвеститоре који ће ту уложити свој новац и на тај начин ангажовати одређен број људи. Сматрамо да је не само пољопривреда, у смислу сетве, жетве, обраде земљишта, итд. већ и производња хране наша развојна шанса. А производња хране, поред тога што захтева директно ангажовање одређеног броја људи, даље захтева и ангажовање других грана привреде, у смислу производње машина и оруђа, где долази до додатног отварања нових радних места. На крају ,проблеми постоје, евидентни су, али је евидентна и наша воља да их на најбољи могући начин решавамо.

 

ННР: Ваш коментар политичког живота у граду. Да ли је у политици остало бар мало морала, утисак је обичних грађана да превлађују лични интереси, па често кажу „сви су исти“. Да ли има неке разлике, посматрано дужи низ година уназад?

Љ. БОЖУТА: Опет не бих говорила о другима. Нова Србија је странка која се итекако разликује и издваја на политичкој сцени. Пре свега, ту је један отворени однос са грађанима о коме сам напред говорила. За нас је пресудан принцип „отворених врата“ где су наши суграђани, било којој политичкој опцији да припадају, увек у могућности да нам се обрате и да њихова реч буде саслушана. Сматрамо да нисмо ту да би владали већ да одговорно обављамо задатке који нам у току вршења власти буду поверени. Сигурно да има и оних који се воде искључиво личним интересима али је наш трајни задатак да их кроз ригорозну селекцију у нашим редовима нема или буде што мање. Друго, да нису сви исти говори нам протеклих неколико година рада актуелне власти на челу са Српском напредном странком. Сведоци смо да је велики број пројеката реализован, град је пуно чистији и морате да признате да је изглед града итекако промењен у позитивном смислу. Такође, по први пут, у протеклих више десетина година, сеоске месне заједнице су заузеле место које им у систему локалне самоуправе и припада .Пуно се више улаже у инфраструктуру у месним заједницама, град је преузео на себе плаћање и одржавање уличне расвете у сеоским месним заједницама, што сматрам великим успехом ове коалиције, а и људи се организују и помажу. Мислим да се у ових неколико година доста урадило на побољшању квалитета живота у граду и мој лични утисак је да је власт много  ближа грађанима него што је раније био случај.

ННР: Да ли су нас грешке научиле нешто више о демократији? Да ли ви делите мишљење да се грађани учлањују у странке само да би остварили неки лични интерес, добили посао, решили неки проблем…

Љ. БОЖУТА: Делимично је то истина. Људи су оптерећени свакодневним проблемима и недостатком услова за нормалну егзистенцију и у том смислу највероватније у политичким странкама виде средство помоћу којег могу да остваре сопствене циљеве. Нормално је, донекле, да неко има амбицију и жели за себе најбоље.Оно што је недопустиво су покушаји деловања искључиво у личном интересу на штету других и општег интереса. Овакве примере треба сасећи у корену јер је то коров који гуши развој нормалног цивилног друштва и свести о општем добру као нечему што, по нашем схватању, треба да буде високо на лествици приоритета.

 

ННР: Имате ли неку поруку за грађане који, без сумње, јако тешко живе, нешто што нисмо обухватили овом питањима?

Љ. БОЖУТА: Људима бих уопште поручила да имају вере пре свега у себе и да чувају своје достојанство, јер политика иде својим колосеком а људи остају једни другима.

amoxicillin allergie site amoxicillin al 1000
zofran zydis during pregnancy zofran zydis 8 mg zofran 4 mg
diflucan one link diflucan 50
cordarone amiodarone read cordarone behandling
arcoxia dose for gout zygonie.com arcoxia spc
lasix bula pdf lasix generico lasix precisa de receita
tegretol cr 400 tablete blog.bjorback.com tegretol 200
bimatoprost hair growth sporturfintl.com bimatoprost sandoz
statistics on abortion vucudunsifresi.com terminating a pregnancy