ВЕСТИ
Председништво и Извршни одбор Нове Србије пружли су подршку председнику странке Велимиру Илићу Назад
Датум: 23. Јануар 2017. Време: 17:01

Велимир Илић је на конференцији за штампу поновио да СНС није испоштовала коалициони споразум који је сама понудила. Он је рекао да ова коалиција није виша што је била, што је мислио да јесте, али је рекао да је неће рушити, јер странка и нема снаге за то. Ипак је најавио да ће Нова Србија видети са ким ће и како ће наступити на следећим изборима.

– Читао сам јутрос да сам смењен, да од данас не функционишем као председник НС. Гласали смо о томе да ли председник странке ради добро свој посао и треба ли да остане да и даље води странку или да идемо на изборну скупштину. Сви чланови су дали подршку председнику осим једног уздржаног. Цела узбуна је настала након наступа у Шапцу, иако сам ја и раније на разним гостовањима широм Србије говорио исто то, а то су ставови које је усвојило Председништво НС. СНС није испоштовала коалицони споразум и Нову Србију, споразуме које су сами предложили. Испоштовали су и оне који нису били у коалицији, и муфтију и Мађаре, али нас нису – рекао је Илић.

Он је рекао да су га заболеле речи премијера Вучића да неће политику транге-франге, наводећи да му он никада није износио замерке на рад.

– Када смо се виђали сами на састанцима никада ми ништа није ружно рекао нити је имао иједну примедбу на мој рад. Тровали су га неки око њега. Имао је мој телефон и могао је да ме позове ако га је нешто интересовало. Ја се ни за јоту нисам променио. Допринели смо победи када је било најпотребније. Не водим политику транге-франге. Договорио сам се са СНС-ом, али то више није онај СНС. Нама је прва идеја била када смо правили коалицију да се рашчисти питање Ђиласа, Динкића… Међутим то су данас велики партнери. Сарадња је изванредна. Тамо је дошао Синиша Мали, Весић, Триванка, Којић…Цео ДОС. Све што је постојало од Слобе до ДОС-а сада је у СНС – рекао је лидер Нове Србије, наводећи да су члановима Нове Србије представници СНС-а давали разне понуде само да напусте странку, али да су они то одбили, подсећајући на случај бившег градоначелника Краљева коме су обећали место градоначелника али да су га израдили.

– На помолу су нови избори. Узели су нам посланицу и нека им служи на част. Посланицу која је добила у НС десет пута више него што вреди. Ми смо сада овде јединствено закључили да немамо времена да се више бавимо том коалицијом. Не бавимо се више владом нити нас то интересује. Бавимо се са тим шта ћемо и како ћемо када се распишу избори, са ким и како. Тражимо свој пут о свом програму и пројекту који имамо. Тражићемо оне који ће нас поштовати као партнере у једном заједничком послу – рекао је Илић, поручујући да ће о томе одлуку донети страначки органи.

Он се посебно захвалио Томиславу Николићу који је увек поштовао Нову Србију и сваки договор.

-Подржаћемо оне који су за демократију, за поштовање партнера и лидера сваке странке. Са СНС-ом нећемо разговарати јер имамо лоша искуства. Понизили су нас. Јавило нам се хиљаде људи који желе да нам се прикључе овом послу. Драго ми је што је наш премијер стручан за све, и за пољопривреду, и за свињогојство…Захваљујем се Николићу који је према нама увек био коректан и фер. Док је водио странку сви договори су били испоштовани – навео је Илић.

 

Председник Нове Србије Велимир Илић показао је слике из Шилерове улице, на којима се виде садашњи министар здравља Златибор Лончар и тадашњи први човек земунског клана Душан Спасојевић. Он је рекао да су појединци тражили да преда те слике, а када је то одбио, имао је незгоду са колима, где је намерно пресечена јабучица.

Душан Спасојевић Шиптар и др Златибор Лончар

– Када сам добио слике из полиције био сам шокиран. Министар Лончар са Душаном Спасојевићем загрљени у Шилеровој улици. На сликама је и чувени доктор који је побегао у Канаду, а који је елиминисао неке сведоке. И он је у тој групи са Лончаром. Ту су кум, и Спасојевић и Опачић – рекао је Илић, наводећи да му је жао што му је обијен ауто и, како је рекао, украдене Чанкове и Шешељеве слике, који је тата Земунског клана, и који је побегао у Хаг како би се склонио.

– Ово су слике из архиве Службе и мени су доставили слике у коверти. Има још пуно слика. Како је могуће да у данашњој влади седи министар који је у том друштву био активан – рекао је Илић.
велимир-4а

Илић показује фотографију на којој се види како је пресечен део на његовом возилу

Он је рекао да су му тражили да преда слике, али да је он то одбио, након чега ј епокушано његово убиство пресецањем јабучице на колима.

– Кола су и даље у МУП-у. МУП даје саопштење да се ја нисам одазвао. Не знам како су ме звали. Имам телефон и нико ме није звао. Вештачење је заказано коначно за уторак. Механичари Шкоде су донели закључак да се позове полиција и да је јабучица пресечена брусилицом. Радници Шкоде кажу да је немогуће да јабучица пукне овако право – открио је Илић, наводећи да није паркирао на месту за инвалиде и да има сведоке.

Он је рекао да је срећом јабучица пукла на семафору, наводећи да је тада возио сина, и да срећом избегнута трагедија јер је возио ауто-путем.

Председник Нове Србије Велимир Илић новинарима је поделио извештај о пословању ЈП Коридори Србије који је сачинила комисија коју је формирала министарка Зорана Михајловић, а који нигде није објављен, наводећи да он доказује оно што је причао, да је у овом јавном предузећу „криминал до криминала“.

– Рекао сам да не желим у Коридоре док се тај криминал не рашчисти. Како је неко могао да два пута подигне аванс? Како је неко могао да има испуњење посла 30 посто, а да наплати 70? Замолио бих премијера да прочита овај извештај који је веома интересантан – рекао је Илић, наводећи да је извештај урадио Саша Стојановић, помоћник министарке Зоране Михајловић.

– Лично ми је премијер рекао да ћу бити постављен на чело Коридора Србије десет дана након избора Владе Србије. Затим ми је рекао да сачекам октобар, када Дмитру истиче мандат. И то сам сачекао. Понављам, Коридоре нисам ја тражио, већ ми је сам понудио. Ту су били сведоци Дубравка Филиповски и Маркићевић, рекао је Илић.

Илић је упознао новинаре да је потпредседнику странке Драгану Јовановићу речено да више не може да наступа сам, без ставова председништва, поручујући да му је то последња опомена.