ИЗ ОДБОРА НС
Гавриловић: Нова Србија је преко ноћи постала државни непријатељ Назад
Датум: 25. Јануар 2017. Време: 10:41

О даљим корацима странке, разлозима разлаза са СНС, притисцима које због тога трпе и могућој подршци председничком кандидату Вуку Јеремићу, разговарали смо са генералним менаџером Нове Србије Владицом Гавриловићем.

МОРАВА ИНФО: У јавности се појавила информација да ће после народне посланице НС Дубравке Филиповски многи кренути њеним путем и напустити странку. Да ли је било притисака на посланике НС да наставе да подржавају владајућу коалицију прредвођену СНС?

ВЛАДИЦА ГАВРИЛОВИЋ: Очигледно да се ради о смишљеном плану који не датира од пре неки дан, већ је идеја дуго разрађивана. Подсетићу вас на чињеницу да је приликом састављања листе 2016. године коалициони партнер тражио да председник НС Велимир Илић не буде на посланичкој листи, са једне стране, а са друге стране захтевано је да поједини посланици буду представници у парламенту. Управо ти посланици сада мењају своја размишљања и не слажу се, не са политиком Велимира Илића, већ са политиком Нове Србије, чија легитимност се верификује на одлукама Председништва, Извршног одбора, односно Главног одбора. И те одлуке су јединствене. Да бисмо показали да је то тако, поделили смо представницима медија записник од 19. новембра прошле године са заједничке седнице, како би имали увид о свему што смо причали још пре два месеца. Друга фаза тог плана је спустити причу на одборнике, односно, локални ниво. Очигледно да је било притисака, а докази за ту чињеницу су да су чланови Извршног одбора НС дан уочи седнице добијали позиве од потпредседника странке и народног посланика који их је убеђивао да подрже његове предлоге. И не само то, већ су звали и функционери коалиционог партнера који су због повезаности у локалним самоуправама, исто то тражили. Значи, представници коалиционог партнера су знали шта ће наш народни посланик да предложи. Конкретно, начелник Моравичког округа је то тражио од члана Извршног одбора из Лучана, затим градоначелник Зајечара је исто то сугерисао члану Извршног одбора из Зајечара.

Поједини медији известили су о подељености унутар врха НС. Било је речи о свађама, па чак и тучи на заједничкој седници Председништва и Извршног одбора?

– Они који су били присутни просто нису могли да верују када су у појединим медијима видели извештаје са саме седнице. Пошто новинари нису били присутни, такав извештај је могао пласирати само неко злонамерно, односно неко ко је био на задатку који је добио. А задатке добијају они који су уцењени, па кад мало боље размислите, то су управо они са посланичке листе који су се ту нашли на захтев коалиционог партнера. Одлука о давању подршке председнику НС је донета са 26 гласова за и једним уздржаним гласом. Не знам о каквој подељености се прича и жестокој расправи, осим народног посланика који је просто молио да се не окрећемо од политике коалиционог партнера. Ако му нешто значи, ево моја потврда да је свим могућим средствима то и покушавао. Много опаснија чињеница у демократском друштву јесте та да се и поред свега што је било, и поред конференције за штампу председника НС, у штампаним и електронским медијима појавила измишљена прича. Да ли то нечији алиби за неуспешни обављени посао или су неке друге структуре уплеле прсте то не знамо.

О каквим структурама говорите?

– Многи функционери су већ трпели притиске да напусте НС и приклоне се другим опцијама, о чему је говорио председник Илић. Они који су морали да се због својих грехова спашавају они су то и учинили. Већина чланова који су остали су људи домаћини, часни и поштени породични људи посвећени вери. А верујућег човека не можете купити, а ни уплашити. Јеванђељски нема ништа богоугодније, него страдати за истину. Ко год да је противник – служба, криминогена средина или плаћеници, борба за истину је смисао живота сваког од нас који смо остали доследни политици и идеологији Нове Србије. Видели сте и чули председника о стварима које су необјашњиве везано за његов ауто. Скоро сви функционери и они који имају контакте са председником су приметили на својим телефонским апаратима чудне ођеке, што значи да су предузете одређене мере од људи који имају моћ у овој земљи и преко ноћи смо постали државни непријатељи. Није прошло ни 12 сати, а већ на појединим порталима се појављују изрежиране приче везане за председника НС са циљем његове дискредитације. Такве приче, а богами можда и нешто горе може очекивати свако од нас. Али, као што сам рекао, сан сваког верујућег човека је да страда у борби за истину, ма ко противник био – са пером, значком или бејзбол палицом.

Зашто сте баш у овом тренутку решили да окренете леђа Александру Вучићу? Били сте му веома поуздан партнер.

– Нисмо ми никоме окренули леђа, већ смо спасили странку од оних који хтели да је преузму и остваре план о преузимању чланства које није мало. Ми смо увек били коректни према свим коалиционим партнерима кроз своје дугогодишње деловање. И увек смо давали све од себе. Први смо стали уз СНС. Подсетићу Вас, да је политичи преокрет настао 2012. када је Томислав Николић победио Бориса Тадића за 70.000 гласова. На последнњим локалним изборима, Нова Србија је наступила у 22 локалне самоуправе самостално и имала 48.000 гласова. Поред тога смо наступили у преко 100 општина у коалицији. Узимајући у обзир резултате са предходних избора, долазимо до рачунице да је бирачко тело Нове Србије око 150 000 гласача. Значи, са сигурношћу можемо рећи да смо ми били фактор преокрета у корист председника Николића, што је тада било пресудно и за формирање владе.

Да ли ћете подржати Вука Јеремића као председничког кандидата? Готово сви међии извештавају да је то практично готова ствар.

– Одлука Председништва и Извршног одбора НС је да водимо своју политику. Када буду расписани избори донесемо одлуку да ли ћемо имати свог кандидата, или подржати неког другог за кога сматрамо да је најбоље решење за напредак Србије.

Да ли ће посланици Нове Србије евентуално приступити посланичкој групи Вука Јеремића, која ће, опет према тврђама медија, бити формирана у републичком парламенту?

– Лично нисам упознат да ће Вук Јеремић формирати своју посланичку групу, а колико знам нико се није обраћао нашим посланицима са таквим захтевима. Надамо се да ће наша бивша посланица из моралних разлога вратити посланички мандат странци на располагање.

Како видите Нову Србију у наредним месецима, коју могу бити политички и те како бурни?

– Нова Србија ће ускоро прославити свој 20. рођендан. Прошли смо много тога заједно и надам се да ћемо још дуго корачати поносно у борби за своје идеје.

У каквим односима НС остаје са Александром Вучићем?

– Свако из своје перспективе види пут за будућност Србије. Оно што је на мени оставило најјачи утисак је нешто што нисмо до сада имали у политичком животу ове земље. А то је начин како су се председници две странке захвалили један другоме. А то је поруком за пуно среће у будућем раду, најлепшим жељама њиховим породицама. Мислим, да само тако можемо створити Србију као место у коме је лепо живети, без обзира на политичке ставове.

Извор: Морава Инфо