КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Опозиција да се уједини око захтева за сређивање бирачких спискова Назад
Датум: 7. Новембар 2017. Време: 14:48

Илић: Опозиција да се уједини око захтева за сређивање бирачких спискова

 

 

Председник  Нове Србије Велимир Илић рекао је данас да ће Нова Србија покренути иницијативу за ревидирање бирачких спискова које мора да буде учињено пре предстојећих избора и позвао све представнике опозиције да се уједине око тог захтеву.

„Нова Србија ће покренути иницијативу за ревидирање бирачких спискова на територији целе Србије. Позивам све представнике опозиције да се ујединимо око овог захтева, јер је под овим условима, са овако несређеним  бирачким списковима и стањем у медијима, излазак на изборе за опозицију је обесмишљен“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је „сада прави моменат за сређивање бирачких спискова и усаглашавање истих са стварним бројем грађана који у Србији имају бирачко право“.

„Наша идеја је да то учинимо тако што ћемо формирати комисије од представника опозиције и власти који ће надгледати проверу бирачких спискова у свим општинама у Србији. Захтеваћемо и да се гласачки листићи за предстојеће изборе штампају у Ковници новца тако што ће машински број штампаних листића бити достављен свакој странци, Европској унији и посматрачима на изборима пре изборног дана“, нагласио је Илић.

Осврћући се на тужбу коју је министарка Зорана Михајловић поднела против бившег министра грађевине Милутина Мркоњића, председник Нове Србије је казао да је „заправо највећа одговорност минстарке Михајловић и да она нападом на друге брани себе од незнања и незаконитих радњи“.

„У неколико наврата сам изнео у јавност извештај који је направила радна група министарства о проневерама у „Коридорима“. По том питању ништа још није урађено. Извештај је направљен коректно и у њему су јасно изнети сви пропусти учињени у том предузећу као и двоструке наплате неизведених радова на Коридору 10. Захтевамо од Тужилаштва  да коначно реагује, јер је министарка Михајловић прикривањем таквих кривичних дела саучесник у њима“, рекао је Илић.

Он се осврнуо и на изјаву гувернерке Народне банке Јоргованке Табаковић, истакавши да она „смишљено обмањује јавност да су стране инвестиције у 2016. години две милијарде евра.“

„О чему ми овде говоримо. Нико ту није урачунао оних 10.000 евра које држава даје по новом радном  месту, а то су наше паре. Када се то одузме дођемо до тога да инвестиције не прелазе милијарду и 200 милиона евра. Румунија је имала инвестиције од 15 милијарди, а ми причамо о једној милијарди евра као о неком чуду“, истакао је Илић.

Говорећи о предстојећим изборима за Град Београд, он је казао да грађани све више питају шта је то конкретан програм опозиције.

„Београд треба вратити грађанима који у њему живе. Мора да се заустави изградња Београда на води. Завршити изградњу ове две започете зграде и стати с тим пројектом. На реку треба спустити Београд онако како је то рекла стручна јавност, да тамо буде изграђен велики парк“, рекао је председник Нове Србије.

Илић је казао да ће приоритет бити издавање дозволе за болницу у Тиршовој и упитао како то да министарка Михајловић не може две године да да дозволу за болницу која је потребна болесној деци, а хвали се да грађевинске дозволе издаје за седам дана.

Председник Градског одбора Нове Србије Пеђа Милосављевић је казао да се ради на јачању Београдског одбора странке и истакао да је за њега један од првих приоритета враћање демократије у градски парламент.

„Не могу троје људи да доносе одлуке о свему. Мора да се врати демократија у градски, а затим и републички парламент“, закључио је Милосављевић.