КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Ако БиХ призна Косово, Република Српска има право да тражи независност Назад
Датум: 14. Новембар 2017. Време: 13:50

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ НОВЕ СРБИЈЕ

Илић: Ако БиХ призна Косово, Република Српска има право да тражи независност

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је данас да је Бакир Изетбеговић изјавом да ће Босна и Херцеговина признати Косово заправо показао да је он за непоштовање међународног права и прекрајање граница и да по том принципу и Република Српска има право на референдум за одвајање од Босне и Херцеговине.

„Изетбеговић је рекао да ће Босна и Херцеговина признати самопроглашену државу Косово. Онда по том истом принципу по коме је Косово прогласило независнот и Република Српска има право на референдум за одвајање „, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он  је додао да је јасно да наша власт у региону води лошу политику и да се свима додворава , а да за последицу има то да земље из региона признају Косово.

„ Ако Босна призна Косово то ће бити пораз српске дипломатије. Крајњи је моменат  да председник Србије престане да брине о региону и почне да брине о Србији“, рекао је Илић.

Он је додао да наши представници власти на сваком кораку понижавају Србију, јер где год оду труде се да говоре језиком земље у коју су отишли.

„Ми знамо да су они много паметни и да знају много језика. Певају на турском , причају на руском и енглеском. То је понижавање и народа и државе . И Путин зна неке стране језике, али увек говори на руском због свог народа и своје државе „, истакао је Илић.

Он је навео да је још Стефан Немања говорио о томе да се језиком брани држава, али да је јасно да садашња власт не познаје српску историју, па и оно што нам је оставио оснивач српске државе.

„Народ који изгиби своје речи и свој језик престаје да буде народ“, рекао је Илић.

Илић је рекао да очекује и парламентарне изборе, али да би уз њих и градске изборе требало расписати и председничке како би се проверила воља народа после свих погрешних политичких потеза које је повукао председник Србије Александар Вучић за непуних годину дана свог мандата.

„Али опет понављам избори имају смисла само ако се ревидирају бирачки спискови и опозиција добије простор у медијима. Позивам све опозиционе странке да заједно истакнемо те захтеве и оформимо комисије за сређивање бирачких спискова. Са 800.000 гласова вишка избори су бесмислени, јер су манипулације тим гласовима извесне“, казао је Илић.

Говорећи о удесу на незавршеном аутопуту код Уба у коме је једна особа погинула, он је рекао да неко за то мора да одговара

„Не може да не постоји сигнализација и обележје на аутопуту који није завршен. То је страшан пропуст. Неко за то мора да одговара. Али, овде нема никакве одговорности. Још нико није поднео извештај , нити одговарао ни за малверзације у „Коридорима“ које сам износио у јавност. „, рекао  је председник Нове Србије.

Илић је истакао да чим падне прва киша цео Београд је блокиран и додао да се  у главном граду не води брига о приоритетима.

„Они шминкају центар Београда, док су прилази главном граду у катастрофалном стању.Уместо да се сређују централне градске улице и прилагоде саобраћају, а саобраћај Београђанима, они раскопавају Скадарлију. Истовремено је раскопано преко 30 локација у Београду од којих се ништа не завршава. Тако да верујем Вучићу, с обзиром каква је градска власт , када је пре неки дан изјавио да ће изгубити изборе у Београду. Од свег срца му желим, за добробит Београђана , да је овај пут у праву.“ , закључио је Илић.

Председник беорадског одбора Нове Србије и одборник у градској скупштини Пеђа Милосављевић рекао је да је неопходно зауставити све лоше приватизације јавних комуналних предузећа и затражио подршку грађана за реализацију те намере.