ВЕСТИ
Нова Србија обележила велики јубилеј 20 година постојања Назад
Датум: 26. Новембар 2017. Време: 15:35

НОВА СРБИЈА ОБЕЛЕЖИЛА ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ 20 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА
Ми смо срушили Милошевића, срушићемо и Вучића
 
Нова Србија обележила је Свечаном академијом 20 година постојања. Нова Србија је настала окупљањем истомишљеника око заједничке идеје и са циљем да се тада сруши диктаторски режим Слободана Милошевића. У тој намери, као носилац петооктобарских промена странка је и успела. Нова Србија је расла, развијала и постављала темеље за политику којом ће се бавити у наредним годинама.
Председник странке Велимир Илић био је министар у три владе и три пута је понео титулу најбољег министра. Кроз историју странка је пролазила многа искушења, шибали су је разни ветрови и ломили са свих страна, али је показала да је остала несаломива. Трајност је гарант добре политике и последица тога што је увек била на страни народа и Србије. Када је основана, пре 20 година у чачанском Дому културе у коме је и обележила свој јубилеј, нико није могао да замисли, а посебно први човек Нове Србије да ће за 20 година бити пред истим искушењима као и тада. Да ће морати да крене у борбу против новог апсолутистичког режима једног човека, Александра Вучића. Обраћајући се гостима на прослави великог јубилеја, председник Нове Србије Велимир Илић казао је данас да опозиција заједно мора да сруши садашњу власт на неким следећим изборима, јер се Србија баш као некада и сада "поделила на оне који су за Александра Вучића и против њега".
"Сви они који су против њега стаће у један ред, морају да имају један интерес и јасно се мора одредити", рекао је Илић.
Он је, на Свечаној академији поводом 20 година постојања Нове Србије, поручио  да власт мора што пре да се склони, да би се сачувала Србија, којој је потребан нови почетак.
"Циљ Нове Србије је увек била богата и уређена, демократска Србија. На овом путу којим смо до сада корачали тај циљ нисмо успели да спроведемо до краја. Сада је моменат да се од Србије направи озбиљна, модерна, демократска држава у којој функционишу институције, у којој млади остају, у којој се деца рађају. То не смеју више да буду политичке флоскуле у кампањама за изборе, то мора да буде учињено без одлагања, јер више немамо времена за играње државом" , рекао је Илић.
Он је додао да су са Српском напредном странком, сви они који су били проблематични  последњих 20 година, који су се "окупили и држе се чврсто, њима није битно ко ће бити први".
Илић је нагласио да у  Србији ништа не ваља, да је, поред осталог, потребно ослободити медије, јер "Вучић уређује телевизијске емисије, води, поставља питања, критикује, бира новинаре".
"После 20 година враћамо се на почетак, нови почетак за Нову Србију, са озбиљним странкама које се озбиљно боре да Србија буде озбиљна држава, да сачува државотворност", рекао је председник Нове Србије.
Он је нагласио да је будућност у онима који су спремни да се боре за здраву Србију.
"МИ смо формула за успешну Србију. У том МИ садржана је младост и искуство. Младост у први ред,  младост која има вољу и снагу , и ми са великим искуством да им помогнемо, да их опомињемо кад греше.Надам се да ћемо у томе успети. Морамо заједно да их струшимо на изборима", објаснио је он и додао да се мора завршити лустрација, што је пропуштено после 5.октобра 2000. године. Илић је нагласио да су Нову Србију покушавали да руше 20 година, али никада тако жестоко као  у овој, јер је држава свом силом кренула на њих, 'газили где су стигли', али се странка показала као несаломива".
"Они су покупили неки шњам за који ми нисмо имали снаге да отерамо, а требали смо. То је учинио Вучић, у свој политички контејнер све их је скупио, сад су сви на једном месту. Али неће дуго, њима је лепо, а народу је све горе ", констатовао је Илић.
Објаснио је да је коалицију напустио у фебруару када су се десиле "црвене линије" преко којих Нова Србија није могла да пређе, а једна од њих је када је најављено  да ће Ана Брнабић ући у тадашњу Владу као министар и да се "спрема за премијера".
"То је наша црвена линија, не због Ане и њених настраности, него зато што није вредна ни да води месну заједницу", нагласио је Илић.
Према његовим речима, друга "црвена линија" била је најава да ће Александар Вулин водити Министарство одбране, што Нова Србија  "није могла да прогута никако", а "трећи кикс је-одлука да се направи Српска листа на Косову која ће подржати Рамуша Харадинаја".
"То је за мене био крај свега, више нисам могао да их гледам...Српска влада која подржава највећег злочинца  Харадинаја и његове сараднике мора што пре да оде", поручио је Илић.
"Моја порука Вучићу је -буди мало нормалан, ја те молим, немој радити то што радиш, много је ружно....Вучићу, ниси на добром путу ти, а камоли Србија ", поручио је Илић председнику Србије.
Он је најавио да ће Нова Србија у будућем деловању бити ослоњена на локалне странке и лидере, и да ће скраћеница за блок  који ће се окупити, а који ће се борити против актуелног режима бити "МИ" - младост и искуство у којима јесте снага промена..
Председник Нове Србије поручио је да има одличну сарадњу са Демократком странком Србије, Народном странком и да ће "разговарати са свима да се што пре ујединимо".
"Локални лидери могу да допринесу...Драго ми је да су ту и представници бошњачких странака", рекао је Илић, наглашавајући да је интерес Нове Србије да поштује вољу грађана и да ће увек ићи у коалиције на локалном нивоу како они затраже.
После свечане академије одржана је и 9. Скупштина Нове Србије, на којој су за потпредседнике изабрани Недељко Манојловић, Злата Ђерић, Ружица Јовановић и Зоран Стојковић.
Свечаној акадамији поводом 20 година Нове Србије присуствовали су и лидери Демократске странке Србије Милош Јовановић и Народне странке Вук Јеремић, заменик председника Демократске партије Санџака Бахрија Беганович и заменик председника Бошњачке  демократске заједнице Санџака Самир Тандир, као и представници монархистичких странака.