КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Извештај са конференције за новинаре Нове Србије Програмски циљеви Нове Србије Назад
Датум: 28. Новембар 2017. Време: 14:11

Извештај са конференције за новинаре Нове Србије
Програмски циљеви Нове Србије

 

Нова Србија је на Скупштини, одржаној у  недељу, 26. новембра, усвојила Програмске циљеве за које ћемо се, у оквиру шире коалиције, за коју су у току договори, за предстојеће изборе залагати, рекао је Велимир Илић.

„Ми сматрамо да Србија више нема времена за губљење и да је последњи моменат да се направи озбиљна држава у којој ће институције бити демократске и имати надлежности које им припадају“ истакао је председник Нове Србије на конференцији за новинаре.

Он је навео усвојене програмске циљеве:

 1. Хитно замрзнути све преговре о статусу Косова и не настављати их док албанска страна не испуни све своје услове. Направити јасну стратегију да Косово остане у Србији и сачекати повољан моменат да преговоре наставимо када то буде у интересу Србије.
 2. Вратићемо пензије и плате на ниво на коме су биле 2015. године и донети закон по коме нико никада више неће моћи запосленима и пензионерима да узима стечене зараде.
 3. Законом регулисати бољи положај радника и кроз регулативу увести да власници фабрика својом имовином гарантују надокнаду неиспалћених зарада и доприноса.
 4. Покренути улагање у село и пољопривреду као најперспективнију грану привреде у Србији тако што ћемо нашим сељацима обезбедити повлашћен положај на српском тржишту, дати субвенције за развој села.
 5. Одмах инситирати на побољшању положаја просветних радника, уредити систем образовања тако да школујемо плански квалитетне кадрове који ће  по завршетку школовања добити посао у својој земљи. Укинућемо могућност куповине и добијања диплома преко ноћи.
 6. Посебним законом регулисати положај мајки тако да увек када су на боловању примају пун лични доходак. Посебно уредити положај самохраних и родитеља са више деце. То морају да буду приоритетне категорије и при запошљавању.
 7. Направити озбиљну медијску стратегију, извршити демократизацију медија и донети закон по коме новинари имају право о свакоме да изнесу истину до које су дошли, али да кривично одговарају због изнетих лажи. Увешћемо одговорност за јавну реч.
 8. Донети закон по коме се изједначава положај домаћих и страних инвеститора, с акцентом на веће субвенције за домаће привреднике. Законом регулисти да је сваки привредник обавезан да трећина запослених буду млади.
 9. Вратити извршитеље под ингеренције судова тако да могу да извршавају решења искључиво и само по одлуци суда, а не по њиховом нахођењу и интересима појединаца које штите, док народу куцају на врата и за најмање дуговање.
 10. Развијати инфраструктуру, али тако да се путеви граде у интересу Србије и зауставити учешће државе у изградњи „зелене трансферзале“ (аутопута према Тирани).
 11. Вратити достојанство војсци и полицији и побољшати положај запослених у тим институцијама.
 12. Омогућити  деловање синдиката у циљу заштите права радника. Синдикално деловање је тренутно тотално замрло.
 13. Побољшати положај здравствених радника. Изједначити плате лекара са платама судија и омогућити нашем стручном кадру да остане у Србији, а не да нам најбољи лекари одлазе у свет. Омогућити грађанима да се сви лече под једнаким условима. Посебно бринути о здрављу деце, направити државни фонд из кога ће се издвајати средства за помоћ деци чије операције је неопходно урадити у иностранству.

Председник Нове Србије навео је да је једна од идеја коју би требало спровести у дело да се укине порез на имовину за куће и станове у којима грађани живе. Порез би требало да се плаћа само на имовину од које грађани имају приходе.

„Ми смо показали да то можемо и да то знамо и крајње је време да ми – младост и искуство то спроведемо у дело на добробот Србије и народа. Нема више одлагања. На следећим изборима имамо прилику да ствари променимо. Зато треба направити широк фронт оних којима је стало до Србије и који ће са јасним програмом и стати на црту Вучићу и остварити тај програм одмах после избора. Време је да дођемо ми који ћемо радити за интересе Србије. Чврсто обећавам грађанима да ће све што сам рекао бити урађено“, закључио је Илић.

 

 

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

НОВЕ СРБИЈЕ

 

У Београду, 28. 11. 2017.