КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Позивам опозицију да бојкотује локалне изборе 24. децембра Назад
Датум: 5. Децембар 2017. Време: 14:18

Илић: Позивам опозицију да бојкотује локалне изборе 24. децембра

Председник Нове Србије Велимир Илић позвао је све странке опозиције да бојкотују изборе у Мионици, Пећинцима, Прешеву и Неготину , заказане за 24. децембар, јер се избори одржавају под „немогућим условима и уз невиђен притисак власти“.

„Био сам у Мионици, не можете улицом да прођете од активиста СНС, више их има него грађана. Избори у четири мале општине расписани су с намером да се на примеру тих малих општина где СНС планира притисцима и уценама убедљиво да победи маше пред изборе у Београду , како имају велику подршку грађана. Нека СНС упише шта жели и нека им то буде последња победа у Србији“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је немогуће формирати листу, јер су грађани заплашени и не смеју да дају потписе никоме осим СНС-у  и казао да се уверио на терену колике притиске  трпе житељи Мионице.

„Зато опозиција , под овим условима који су немогући , треба да бојкотује изборе. Ако изађу на изборе биће део режираних избора. Позивам и оне који су некако једини успели да формирају листу ,а то је Демократска странка једино, да се повуку и не излазе на изборе. Па нека Вучић и СНС сами учествују на својим изборима за које сами пишу правила“, рекао је Илић.

Он је истакао да је Нова Србија годинама била на власти у Мионици и да је за то време урадила „више него што ће СНС урадити у наредних 100 година“.

„Њима је први на листи човек који је поднео оставку на место председника Општине Мионица. Ја сам седео код једног домаћина и док сам био ту појавила су се полицијска кола која су остала испред дворишта све док сам седео с њим. Каже ми човек да у селу није видео полицију годинама. Невероватне су методе које власт користи све да застраши грађане пред изборе“, рекао је Илић.

Председник Нове Србије поставио је питање ко је повукао Интерполову потерницу за Рамуша  Харадинаја.

„Неко мора да саопшти ко је повукао Интерполову потерницу за Харадинаја , а не да се они из власти налазе затечени и причају о преседанима. Зна се да Интерполову потерницу може да повуче само неко ко је издао“, рекао је Илић  и додао да је с обзиром да су српске власти Српском листом подржале Владу Рамуша Харадинаја „ништа више није чудно“.

Он је казао да не чуди што су већа средства издвојена за инфраструктуру новим буџетом , јер је то услов да се добију кредити и нагласио да се „Србија само задужује , да се скоро сви пројекти раде без тендера , слободном погодбом и да је  тиме отворен велики простор за манипулације“.  

Председник Нове Србије упитао је градске власти у Београду зашто дочек 2018. Године кошта баснословних 100 милиона динара и навео да је , рецимо дочек, 2014. коштао 4,5 милиона динара.

„Толике паре за дочек, Београд који је окићен и светли, а светиљке троше струју још од септембра, док су лампиони у Паризу и Бечу укључени почетком децембра. Ми смо изгледа богатији и од Париза и од Беча , тако се градске власти у Београду понашају“, казао је Илић.

На питање новинара да ли је истина да СНС доводе кадрове са стране и у Чачак , председник Нове Србије је рекао да то више није никаква новост и да се у Чачку од доласка СНС на кључна места постављају људи са стране.

„ Сада су довели неке рођаке неких напредњачких батинаша и запослили их у Чачаку. Заменик председника општине је особа која је  радила на уговор од четири месеца код нотара. Градоначелник , односно фирма његове жене је главни извођач радова на већини пројеката у граду. А на бироу чекају млади који не могу да добију посао са дипломама државних факултета и просеком преко девет“, рекао је Илић.

Председник Градског одбора Нове Србије у Београду Пеђа Милосављевић рекао је да је добар пример локалне самоуправе Шабац који је донео одлуку да се паре из буџета од пореза на имовину рапоређују средства  месним заједницама према приходима.

Он је навео да је лош пример  локалне самуправе Младеновац где је Општина склопила штетан уговор са приватном фирмом која и после прекида уговора грађанима наставила да испоручује казне за непрописно паркирање.

Милосављевић је казао да је потребна промена читавог  правног система за локалну самоуправу.