КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Половину прихода од узетих плата и пензија грађана појешће пенали Зоране Михајловић Назад
Датум: 12. Децембар 2017. Време: 14:51

Илић: Половину прихода од узетих плата и пензија грађана појешће пенали Зоране Михајловић

 

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је данас да се у државну касу од узетих плата и пензија слило 22 милијарде динара, а да ће половину тих прихода, 11 милијарди динара  коштати пенали које ће платити Министарство грађевинарства, саобраћаја и урбанизма на чијем је челу Зорана Михајловић.

„Држава има да плати 18 милијарди динара за разне пенале, а од тога само Министарство грађевине и саобраћаја има да плати 11 милијарди динара  за пенале и прекршаје. Па да ли је то нормално да се отима од грађана који су зарадили плате и пензије да би се плаћала нечија неспособност?“, питао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је такође истакао да је потписан уговор о 450 милиона евра за изградњу ауто-пута Прељина - Пожега, а да пројекат још није ни урађен.

„Пројектанти су тек на терену и тек се прави пројекат за ауто-пут за који је већ направљена рачуница да ће коштати 450 милиона динара. Како унапред знате колико ће коштати нешто за шта немате пројекат?“, упитао је Илић.

Илић је додао да је укинута Државна ревизиона комисија коју су чинили људи од струке и која је једина била релевантна да да суд о квалитету неког пројекта и одобри реализацију.

Он је подсетио да су четири водеће земље чланице ЕУ ставиле вето на отварање поглавља у преговорима са ЕУ која се односе на правосуђе и смањење корупције и додао да горе наведени примери објашњавају и зашто.

„Одакле цифра за нешто што није ни испројектовано? Потписани су уговори и задужена држава за нешто за шта чак не постоји ни пројекат. То је криминал о ком не може ни да се разговара“, рекао је Илић.

Он је навео да је  председник Србије Александар Вучић направио дипломатски скандал када је примио три премијера Румуније, Бугарске и Грчке и с њима договарао сарадњу мимо премијерке Србије.

„Премијерка чак није ни била на тим састанцима, Вучић је на себе преузео ингеренције и премијера и чланова Владе и министра иностраних послова“, рекао је Илић.

Говорећи о најављеној изградњи станова за војску, полицију и младе научнике за које ће, како је најавио председник Србије, квадрат стана коштати 500 евра, председник Нове Србије је рекао да је то све под знаком питања и да су се такве најаве чуле и у изборној кампањи 2014. године када је најављивано да ће квадрат стана коштати између 300 и 400 евра.

„Грађевински радови по квадрату коштају око 450 евра. Питање је ко ће да плати пропратну инфраструктуру, изградњу паркова, вртића... Долазимо у позицију да ће то дотирати кроз намете држави они који су станове куповали по тржишној цени само да би се власт додворила појединим категоријама за које моментално  имају интерес“, истакао је Илић.

Председник Градског одбора Нове Србије у Београду Пеђа Милосављевић казао је да је направљен Изборни штаб Нове Србије  и најавио да је странка направила програм за Београд који ће бити платформа за преговоре са другим политичким субјектима о изласку на  београдске изборе.

 

У Београду, 12. 12. 2017.