ИНТЕРВЈУИ
Велимир Илић : Под оваквим условима нема смисла излазити на изборе 24. децембра Назад
Датум: 12. Децембар 2017. Време: 16:18

Интервју за лист Данас

Велимир Илић : Под оваквим условима нема смисла излазити на изборе 24. децембра

Стање у Србији је такво да сваки излазак на локалне изборе заказане за 24. децембар не значи ништа друго до давања легитимитета власти Александра Вучића, а он изборе добија захваљујући батинашима који се шетају овим општинама у којима су расписани избори.

У то сам се и сам уверио боравећи у Мионици, где има више активиста СНС него грађана Мионице. Избори се одвијају под нерегуларним условима, каже за Данас Велимир Илић, лидер Нове Србије.

* Шта је то нерегуларно?

- Ето, нотари су резервисани само за СНС и прво за њих, а за остале, ако и колико остане времена. Пошто су места мала, већина грађана је већ дала свој потпис напредњацима, а они што нису, застрашени су и уцењени радним местима. Седео сам код једног домаћина у селу у близини Мионице и одмах су му пред капију стала полицијска кола. Он човек каже да полицију није видео у селу годинама. Полиција је ту остала све док ја нисам изашао из дворишта. Овакви избори су бесмислени и све док се одржавају под овим условима, са несређеним бирачким списковима, у оваквом медијском мраку, свако учешће на изборима није ништа друго него давање легитимитета Вучићевим намештеним победама.

* Странка Вука Јеремића и Покрет Саше Јанковића послушали су, чини се, ваш савет о бојкоту избора, али ДС сматра да је бојкот бесмислен.

- Свако ко има иоле памети под оваквим условима неће да изађе на изборе. Када сам позвао на бојкот, рекао сам нека то буде последња Вучићева нерегуларна победа. Свако ко излази на изборе под оваквим условима индиректно сарађује са СНС и даје легитимитет изборима који се одржавају по његовим, а не по демократским правилима. Сада, свако за себе одлучује и сноси одговорност за своје одлуке и пред собом и пред грађанима Србије.

* Напредњаци најављују већ убедљиву победу на изборима 24. децембра.

- Па да није загарантована победа не би ни расписивали изборе у општинама у којима није било потребе за изборима, а у некима је већ СНС имала апсолутну власт. То су све мале општине у којима они лако притисцима контролишу бирачко тело. И једини разлог за изборе је да победе убедљиво уз притиске које већ праве, а онда тиме да машу пред изборе у Београду како они имају ето 60 или 80 одсто у Мионици, где има 5.000 становника.

* Да ли ћете бојкотовати и београдске изборе?

- Ако остану овакви услови, ако бирачки спискови не буду ревидирани, на чему већ месецима инсистирам, ако се медији не отворе, очекујем нерегуларне изборе и поставља се питање има ли смисла и под тим условима и околностима уопште учествовати и на београдским изборима. То питање се посебно поставља ако се зна да се на хиљаде људи активиста СНС пријављује на београдским адресама, посебно на општинама Нови Београд, Врачар и Звездара баш пред градске изборе. Апелујем на пореске органе да опорезују све нове станаре, пријављене на тим општинама код власника станова и да се провери да ли они ту стварно живе. Тражићемо од МУП-а Србије да нам достави податке о новим становницима Београда и да ли је испоштован Закон да по члану домаћинства имате 17 квадрата.

* Зар ипак није највећи проблем недостатак јединства у опозицији?

- У односу на београдске изборе опозиција мора да заузме јединствен став. Морамо сви заједно да тражимо промену изборних услова или да сви бојкотујемо једногласно изборе. Бесмислено је ако једна странка као ДС у овим општинама изађе на изборе, а ми остали бојкотујемо. Онда ДС даје легитимитет тим изборима и Вучићу прилику да каже како је ето регуларно победио, учествовала је и опозиција. Ако цела опозиција бојкотује изборе, то би већ могао да буде озбиљан аларм и за неке међународне институције да се позабаве стањем у Србији и диктатуром коју спроводи једна странка. Одлука Нове Србије о изласку на београдске изборе зависиће од договора у оквиру опозиције.

* Али опозиција не може да се договори изгледа ни око чега.

- Сујете морају сви да оставе по страни. То им кажем као старији и искуснији колега. Лидери опозиционих странака су данас све углавном млади момци: Вук Јеремић (НС), Милош Јовановић (ДСС), Бошко Обрадовић (Двери), а и Саша Јанковић немају много политичког искуства. Сви су они амбициозни и жељни доказивања и ту нема ништа спорно, али морају да схвате да се ништа неће постићи у оваквим условима и оваквој Србији ако им сујете буду испред интереса народа и Србије. Ја сам то већ све прошао и све ово видео 90-их, када су они били још деца. А ово наше време личи, ако није и горе од 90-их. Једини начин опозиције да победи режим јесте да сви стану у једну колону .

* Да ли је због политичког неискуства Јанковић успео да отера од себе људе који су га подржавали?

- То је потврда недостатка политичког искуства. Човек некада мора да послуша и оне око њега колико год да мисли да је најпаметнији, најспособнији и да он све најбоље зна. Политика је тимски рад, ту вам је сваки ваш играч битан као део тима, а ви као лидер морате да водите тај тим.

* Да ли бисте ви могли да подржите Драгана Ђиласа за градоначелника, или је он за вас неприхватљив као и за Сашу Радуловића?

- Лично мислим да Драган Ђилас није најидеалније решење. Али мислим и да опозиција мора да се уједини, да оставе сви сујете по страни, да станемо у једну колону сви који смо против Вучићеве власти, са једним кандидатом, да се договоримо око тог кандидата и сви га искрено подржимо.

Нема утапања у Народну странку
* На председничким изборима подржали сте Вука Јеремића. Каква је ваша садашња сарадња и може ли се десити да се Нова Србија утопи у Народну странку?

- Са Јеремићем имам коректну сарадњу у нашем посланичком клубу у парламенту. Нова Србија се никада није утопила ни у једну странку, па неће ни у Народну. Ми можемо да сарађујемо са Народном странком, али као коалициони партнер. Нова Србија ипак има традицију и свој програм, свој политички живот и увек је имала, а имаће и даље.