КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Вучић је изгубио компас Назад
Датум: 26. Децембар 2017. Време: 14:48

Илић: Вучић је изгубио компас
Председник Србије Александар Вучић је једноставно потпуно изгубио компас и контролу, он управља свиме, преузео је посао и премијерке и министара, тако да Влада није потребна, изјавио је данас лидер Нове Србије  Велимир Илић.
 
Он је, на конференцији за новинаре, запитао и зашто се уопште усваја закон о буџету, кад је Вучић себи, на пример,приликом отварања Клиничког центра у Нишу, преузео овлашћења да противзаконито обећава "давање милијарди" локалним самопуравама.
„Зашто имамо премијерку и шта она ради... Не знам чему служи министар финансија Душан Вујовић, осим да се слика. Не знам што се усваја закон о буџету, треба човеку (Вучићу) дати да располаже и одређује”, констатовао је Илић.
 
Коментаришући Вучићев наступ на телевизији Пинк, Илић  је нагласио да је председник државе говорио о свему и свачему, "а не о оном што му Устав говори да мора да испоштује" и да се обрушио на политичке противнике, јер "он није тај ко води кампању за градоначелника Београда".
„Да прича о пројектима које су фасаде офарбане и обновљене... о мртвим пацовима. Јадна је ова држава која
има таквог председника”, оценио је Илић и додао да је невероватно да се председник државе , који је по Уставу председник свих грађана, осмелио да води изборну кампању за једну странку за локалне изборе у Београду.
Он је изјавио и да Нова Србија има информацију да су у скоро свим градовима у Србији у којима је Српска напредна странка на власти добили налог да, као у Београду, купе јелку "од 30-40-50 хиљада евра", и то од одређених  фирми, без тендера. Илић је истакао да ће се Нова Србија залагати за промену Закона о порезу на имовину .  „Наш предлог ће бити да не могу да се опорезују станови у којима живе породице, већ да се порез плаћа на сваки следећи стан.Залагаћемо се и да за свако треће рођено дете мајка добије доживотну панзију у висини просечног личног дохотка за место у коме живи“, рекао је Илић. 
 Он је додао да Нова Србија подржава иницијативу пензионера за враћање неуставно узетих пензија. „Тражимо од председнице Владе Србије да обавести грађане Србије о правим разлозима због којих је директор "ЕР Србије" поднео оставку.Бивши директор овог предузећа био је паралелно запосен у нашој и арапској авиокомпанији, а пошто уговор између "ЕР Србије" и "Етихада" истиче 1. јануара 2018. он је добио налог да се врати у арапску компанију на своје радно место. Премијерка мора да објасни грађанима за шта је дато 220 милиона евра "Ер Србији" као субвенција у протеклих четири године и од чијих пара“, казао је Илић. 
Коментаришући продају Аеродрома Београд коју су српске власти најавиле да ће дати концесионарима за 450 милиона евра, председник Нове Србије и бивши министар грађевине и саобраћаја, је казао да је то једна од икада најштетнијих трансакција за државу. 
„ Та паре, за које они продају Аеродром , да би прикрили губитке у пословању ЕР Србије и напунили краткорочно будџет , Аеродром Београд заради за две године. Они поклањају 18 година дохотка државе неком концесионару и државу лишавају прихода.“, закључио је Илић.