КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
ИЛИЋ: КИПАРСКИ МОДЕЛ ЗА КОСОВО Назад
Датум: 20. Фебруар 2018. Време: 15:11

ИЛИЋ: КИПАРСКИ МОДЕЛ ЗА КОСОВО

 

Једино решење за  Косово је замрзавање сукоба по кипарском моделу, изјавио је данас председник Нове Србије Велимир Илић.

„Нова Србија инсистира да се хитно прекину разговори, да се огласимо да желимо замрзавање конфликта, односно Кипарски модел“, рекао је  председник Нове Србије на конференцији за новинаре.

Он је додао  да Србија треба да каже да хоће независне српске општине, решавање проблема криминала на северу Косова и обелодањивање имена убица Оливера Ивановића.

Илић је оценио да се у протеклих 10 година од проглашења независности Косова није урађено ништа што би то питање "померило ка позитивном решењу за Србију".

„Све оно што је Србији обећано није испуњено,  а све што је Косову обећано је испуњено са српске стране, рекао је Илић и  подсетио да је влада Рамуша Харадинаја формирана уз  подршку Српске листе и власти Србије.

Он је упитао где се толико жури председнику Србије Александру Вучићу са решавањем косовског питања.

„Нема разлога за толику журбу осим ако Вучић својим менторима са Запада није обећао нешто што не сме да каже грађанима Србије. Председник каже добио је неке предлоге са Запада које је наводно цепао. Ми смо у неколико наврата упозорили јавност да је једини папир који је он добио захтев за признавање Косова и да је тај папир и потписао и да се у њему тражи да Србија призна Косово у јануару 2018. године“, рекао је Илић.

Он је додао да је ово „једна од најгорих влада у новијој историји Србије и да Србија никада није имала такве  неспособњаковиће  који су је водили.“

„ Мука ми је када видим премијерку Ану Брнабић. Она је била с целом Владом у Словенији   и тамо договарали неку сарадњу и онда обнародовали у српским медијима као велики подвиг, а онда после пет дана изађе Пахор као заговорник идеје да пет земаља ЕУ призна независно Косово“, рекао је Илић и додао да је ова Влада Србије „највећа срамота за Србију“.

Он је казао да је невероватно шта причају министри и споменуо да министар пољопривреде не зна ништа о ресору који води, а да министарка грађевинарства не  зна где се шта у Србији ради.

„Надвожњак у Младеновцу раде три године , колапс у саобраћају. Сада министар рада прича о томе како се дневно губи осам милиона евра због радника који раде на црно, а Вулин је док је био министар говорио како је смањен број непријављених радника. Па то се не зна ко пије ко плаћа и шта ко прича. Само се зна да нико од њих не зна ништа о ресору који води“, рекао је Илић.

Он је додао да у београдским болницама нема газе , ињекција и лекова , да то купују пацијенти, али зато се паре дају за поправку тоалета на Белом двору, новогодишње расвете .

„Београђани имају велику шансу за промену 4. марта. Невероватно је да су 24 листе предате за београдске изборе . Јасно је да их је већину организовао СНС да би се расули гласови. Зато Бепграђани треба да буду свесни и да изађу на изборе и гласају за најјаче кандидате опозициције, за Шапића и Ђиласа . Победа опозиције у Београду отвара нове могућности целој Србији „ рекао је Илић.

Он је нагласио да је Вучић и Србији, али и њему лично, као и Новој Србији нанео много зла.

„ Славићемо тај дан када оде са власти. Вучић ништа не ради за Србију и за њене интересе , само шета по региону и прави политички маркетинг пред београдске изборе. Оде и Хрватску  и ништа не ради на побољшању положаја Срба. Када се врати Милорад Пуповац изјави да је положај Срба у Хрватској све гори. Па шта је он као председник Србије радио тамо? Онда у Ниш доведе Едија Раму и представља га као великог пријатеља,а Рама онда поручи да ће Ниш бити престоница велике Албаније. Спољна политика Србије је катастрофална, нема никакве стратегије“, рекао је Илић.

Он је рекао да су Србији потребни и парламентарни избори што пре, јер парламент је под контролом Вучића и не ради свој посао.

„ Треба формирати Анкетни одбор за преиспитивање услова под којима је дата локација за Београд на води на 30 година. Треба утврдити ко ту и шта ради и ко су инвеститори. Ако Народна скупштина у томе не покаже озбиљност и не поништи акте које је донела о Београду на води, неопходни су парламентарни избори“,  закључио је Илић.