КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Нова Србија- Покрет за спас Србије: Формирати Анкетни одбор о Београду на води Назад
Датум: 22. Фебруар 2018. Време: 14:51

 

Нова Србија- Покрет за спас Србије: Формирати Анкетни одбор о Београду на води

 

 Посланичка група Нова Србија –Покрет за спас Србије одржла је данас у Народној скупштини Републике Србије конференцију за новинаре и затражила да се формира Анкетни одбор који ће испитати градњу Београда на води.

„ Земљиште у Београду од  88 хектара дато је на 30 година неком, наводно шеику чији идентитет ни данас није познат. Парламент је донео лекс специалис и ако се зна да се такав закон доноси у изградњи само о хитним пројектима као што су пројекти од националног значаја попут „Јужног тока“,у шта Београд на води као стамбени и пословни пројекат не спада. У међувремену  је почело да се прича да се Београд на води прави сумњивим средствима и да га праве сумњиви људи. Зато је неопходно формирати Анкетни одбор који ће испитати све чињенице и обаветити јавност о томе. То је начин да се са Народне скупштине , која је донела лекс специјалис о изградњи Београда на води скине љага“, рекла је шеф полсаничког клуба Нова Србија –Покрет за спас Србије Санда Рашковић – Ивић.

Председник Нове Србије Велимир Илић рекао је  да о  пројекту Београд на води јавност никада није обавештена ко је гарант тог пројекта , није уопште познато да постоји урађена и једна студија,која се ради за сваку стамбену зграду.

„  Градња  Београда на води почела је  без разрешених имовинско -правних односа ,због чега смо имали и ноћно рушење у Сава Мали, због кога нико још није одговарао“, рекао је Илић.

Он је додао да нико није обавестио јавност ко су извођачи радова , колико је пројекат исплатив и ко је по уговору дужан да се финансира инфраструктуру.

„ Нико не зна какав  је тај уговор и ко ће да сноси трошкове инфраструктуре, посебно што се ради о врло специфицној локацији. Нико никада није видео пројектну документацију за Београд на води. Ко је издао грађевинску дозволу, како је направљен договор и с ким, ко то финансира и којим се парама финансира  Београда на води“, рекао је Илић.

Он је истакао да  Народна скупштина мора кроз Анкетни одбор који ће да формира да утврди пуну истину и да обавести јавност .

„ Ако се претпоставке да је то сумњив посао испоставе као тачне парламент мора да поништи раније донете одкуке и врати све то у редовне токове и процедуру“, рекао је Илић.