КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Вучић није добио изборе, опозиција их је изгубила Назад
Датум: 6. Март 2018. Време: 15:08

Илић: Вучић није добио изборе, опозиција их је изгубила

„Председник Србије Александар Вучић није добио изборе у Београду, али опозиција јесте изгубила те изборе“, изјавио је данас председник Нове Србије Велимир Илић и позвао на формирање новог опозиционог блока са једним лидером.

„Београђани су желели да направе промену али није имао ко да то спроведе и многи нису изашли да гласају, јер су били разочарани, рекао је он додајући и да је то највећи ударац за све који желе демократију.“

Илић је рекао да је листа коју је предводио Александар Вучић добила 22,8 одсто од нешто више од 1,6 милиона регистрованих гласача у Београду што, по његовим речима, значи да 77,2 одсто гласача или није изашло на изборе или нису гласали за ту листу.

Илић је оценио да опозиција у Србији тек треба да се створи јер "ово што сада имамо не вреди ничему" уз изузетак Драгана Ђиласа и Александра Шапића.

„Морамо да разговарамо са Шапићем и Ђиласом да  се изнедри нови стварни лидер опозиције, да бисмо се спремили за парламентарне изборе који ће бити до краја ове године“, рекао је он и додао да   циљ  мора да буде победити Вучића који Србију води у једнопартијски систем са опозицијом коју је он створио.

Он је навео да су Бошко Обрадовић и Саша Радуловић као и већина оних који су остали испод цензуса Вучићеви „тројански коњи“  и да „треба да седну у последњу клупу и не јаве се наредне четири године , јер су им сујета и его били важнији и од грађана и од  Београда и од Србије“.

„Ове листе што нису прешле цензус освојиле су 176.000 гласова и то су гласови који су бачени и који су опозицији донели пораз, а Вучићу победу“, рекао је председник Нове Србије.

Илић је казао да је , према информацијама из дипломатских кругова, Вучић у приватној посети Меркеловој, у којој је био током изборне кампање , изнео његово решење за Косово, које подразумева „размену територије“.

„ По тој његовој идеји Албанци би требало да добију Прешево и околину, а Срби Северно Косово.  То је невероватно шта човек ради, јер је Косово према важећем Уставу део Републике Србије. Нечувено је да неко мења један део територије  за други део територије своје земље. Међутим, према нашим сазнањима Меркеловага је одбила и рекла му да не може да се мења договор и оно што је он потписао ,а то је документ по коме Косово почетком 2019. године мора да добије столицу у Уједињеним нацијама, што је практичко признавање Косова и ако се од Србије , наводно,  не тражи да призна Косово директно“, рекао је Илић.