КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Србија је на Косову јуче и поражена и понижена Назад
Датум: 27. Март 2018. Време: 14:03

Илић: Србија је на Косову јуче и поражена и понижена

 

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је данас да је хапшењем Марка Ђурића, на Косову јуче Србија, понижена и поражена и да је недопустиво да је члан српске Владе ухапшен и приведен као највећи криминалац, нагласивши да је , уз све то , Ђурић шеф преговарачког тима за преговоре о статусу Косова.

„ Имао сам  ситуацију на Косову  када сам био министар у Коштунициној Влади и када смо ишли на прославу дана Пећке патријаршије. Из мог кабинета тада је послат захтев за посету Косову, али нисмо добили никакав одговор и ја сам ушао на Косово. Косовска полиција ме зауставила и привела без икаквог физичког контакта. Спровели су ме у Приштину, а одатле до Мердара где ме преузела српска полиција. Самозване кососвке власти имале су поштовање према члановима тадашње српске владе и према тој Влади. Ово што се јуче догодило показало је да је Србија бачена на колена и да нико не поштује ни Србију , а ни њене институцуије , ни Владу , ни председника који се шета по свету и  прича о наводним пријатељима и успеху спољне политике, а све само и једино у сврху изборних кампања у Србији“, рекао је Илић.

Он је додао да се председник Србије не бави својим послом и да једино демонстрира моћ унутар Србије бавећи се опозицијом и тиме колико убедљиво побеђује на локалним изборима у Пећинцима и Смедеревској Паланци док држава тоне на међународном плану.

„Нова Србија захтева од председника Вучића да хитно покрене процес враћања Кфора на Косово који ће заменити Еулекс , који је отворено сарађивао са Росом у хапшењу српског званичника и пребијању грађана Србије. Ако се тако опходе према представницима Владе Србије, посланицима Српске листе и новинарима, шта онда и какву заштиту може да очекује народ на Косову?“, упитао је Илић.

Он је додао да треба замрзнути све преговоре о статусу Косова и зауставити имплементацију свих потписаних докумената у Бриселу, као и  зауставити све акције са Натом.

„Захтевамо да Српска листа хитно напусти такозвану скупштину Косова , као и да Срби на Косову поднесу оставке на све функције у  власти и ускрате подршку Харадинајевој влади. Вучић мора да престане да савија кичму пред западним „пријатељима“ и да потражи стварне и озбиљне савезнике  који ће помоћи решавање косовског  питања“, рекао је Илић.

Он је нагласио да се показало да је спољна политика Србије поражена и да су сви сусрети Вучића са светским званичницима , али и са Хашимом Тачијем и Едимом Рамом били бесмислени и ништа добро Србији нису донели.

„ Позивам Вучића и Зорану Михајловић да , после свега, наставе да граде аутопут према Приштини па да када нам следећи пут буду били представнике Владе могу лакше и брже да побегну. Косовски Албанци пребијају наш народ ,а они су пут свиле, из Бара, споразумом са Рамом преусмерили према Драчу  и Приштини, чинећи уступке Албанцима и обилазећи Србију, а све по налогу Вучићевих западних ментора, пре свега Американаца“, истакао је Илић.

Коментаришући најављену реконструкцију Владе , Илић је казао да Влада нема никакав кредибилитет , што су показали и јучерашњи догађаји на Косову и да је, председница Владе Ана Брнабић Вучићева марионета,а да нема никакав ауторитет , јер јој се министри смеју иза леђа.

„Влада нема кредибилитет ни у земљи , ни на међународном плану. Реконструкција ће бити козметичка и никакве суштинске промене неће донети. Политика ове Владе поражена је и јуче на Косову“, закључио је Илић.