КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Имам поуздане информације да је Меркелова Вучићу јасно рекла шта су услови за Косово Назад
Датум: 17. Април 2018. Време: 13:47

Илић: Имам поуздане информације да је Меркелова  Вучићу јасно рекла шта су услови за Косово

 

Председник  Нове Србије Велимир Илић изјавио је данас да је  из „ поузданих дипломатских извора шта је немачка канцеларка Ангела Меркел саопштила председнику Србије Александру Вучићу на последњем састанку у Немачкој“.

„ Меркелова је  Вучићу рекла да Београд и Приштина у јануару 2019. морају да потпишу споразум о нормализацији односа. То би убрзало процес помирења ,а обема странама донело економски напредак“, рекао је Илић.

Илић је казао да је Меркелова пренела Вучићу да „Косово треба да добије  визну либерализацију и постане чланица међународних институција укључујући и Уједињене нације ,а да Србија томе нема право да се противи“. 

„Јасно му је стављено до знања да Београд мора да одусатне од захтева да је Косово територија Србије што ће бити решено кроз промену Устава, као да споразум подразумева признавање приштинске управе на територији целог Косова“, рекао је Илић.

 Он је додао да се с друге „косовска влада обавезује да створи социјалне и економске услове за интеграцију српске заједнице у друштво и да косовске Србе укључи у све видове дијалога на Косову:“ „ По том плану требало би да буде формирана Заједница српских општина по Уставу Косова , али би оне имале извршна овлашћења.Сртбија би ако испуни ове сулове постала чланица ЕУ 2025. године , али под још једним условом – да испуни све што је предвиђено у поглављима о придруживању ЕУ. У случају да Србија не прихвати постављене услове ЕУ задржава право да размотри могућност да промени односе са Србијом правећи лабав трговински савез и замрзавајући процес проширења. Задржава и право да Косову одобри припајање Албанији , при чму би север Косова припао Србији“, рекао је Илић.

Председник Нове Србије је казао како му ни као страначком лидеру , а ни као грађанину није јасно како један човек преговара у име свих и ако за то нема уставна овлашћења која по нашим законима припадају Влади Србије.

„ И док Вучић договара предају Косова, док ни један представник опозиције нема простор у српским медијима , телевизији са националном фреквенцијом гостује премијер Косова Рамуш Харадинај и промовише независну државу Косово. Уредник емисије се није осмелио да пита Харадинаја докле је стигла истрага о убиству Оливера Ивановића“, рекао је Илић.

Он је подсетио да је Нова Србија причала о штетности концесије за београдски аеродром Никола Тесла и да је министарка Михајловић прво демантовала, а онда потврадила да ни један аеродром у кругу од 250 километара од Београда не сме да има више од 150.000 путника годишње.

„Схвативши да је направила штетан уговор по Србију покушава ствар да извади тако што ће преусмерити саобраћај на Аеродром у Бања Луци с обзиром да у концесионом уговору не постоји забрана за аеродроме који се налазе на територији других земаља. Због тога ће Влада Србије помагати бањалучки аеродром“, рекао је Илић.