КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: О статусу Косова да се изјасне грађани на реферeндуму Назад
Датум: 8. Мај 2018. Време: 12:58

Илић: О статусу Косова да се изјасне грађани на реферндуму

 

Председник Нове Србије Велимир Илић рекао је данас да више нема простора да власт манипулише питањем решавања статуса Косова и да је неопходно расписати референдум на коме ће грађани донети одлуку да ли ће Србија признати независну државу Косово.

„Ниједна власт нема право да доноси такву одлуку и предаје део територије Србије у име народа, признајући државу Косово у име грађана Србије. О томе мора да одлучи народ на референдуму на коме ће бити јасно фромулисано питање које ће да гласи:“ Да ли Србија треба да призна Косово као независну државу?“ о чему грађани треба да се изјасне заокружујући „да“ или „не“. На било који други начин постављено питање је замагљивање стварности и отвара простор да се власт у име свих нас одрекне Косова“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је додао да такво питање које је од државног и националног значаја, од кога зависи будућност државе и свих генерација које долазе,  не сме да буде предмет одлуке само једног човека , „  у овом случају Александра Вучића који је својим западним пријатељима зарад очувања на власти обећао да ће  признати Косово“ .

„ Народ не разуме шта значи када се каже да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама . То треба рећи на једноставном, српском језику- то значи Србија ће признати независну државу Косово. А представници власти свим изјавама које дају спремају терен за предају Косова, што дугорочно и историјски значи издају народа и државе“, оценио је Илић.

Он је додао да нико из актелне власти не узима у обзир да ће се једног дана геополитичке прилике у свету променити и да треба само стрпљиво чекати да се то догоди, а до тада држати косовски проблем у стању замрзнутог конфликта.  Илић је истакао да је о Косову био неопходан унутрашњи дијалог који никада није одржан, јер то није одговарало владајућој структури зато што су на том јeдном једином састанку изнета опречна мишљења. Он је истакао да све што власт ради , од аутопута који се прави према Приштини и постављања граничних прелаза  говори у прилог чињеници да је Србија надомак признавања независне државе Косoво.

 

„ Ако су их већ толико притегли и они им свашта обећали , па сада немају куда , онда нека ту одлуку препусте грађанима Србије , па нека народ одлучи о својој и судбини ове државе“, истакао је Илић.

Он је нагласио да је Косово надстраначко и питање од најважнијег државног и националног значаја и позвао све политичке странке да по страни оставе сва друга неслагања и постигну консензус о питању Косова.

„ Решавање питања Косова мора да буде тачка окупљања свих оних којима је стало до будућности Србије . Све политичке странке које схватају озбиљност ситуације у којој се држава налази морају да седну за сто и договоре се, заузму став и јасно и гласно траже расписивање референдума о стaтусу Косова , јер само грађани Србије имају право да одлуче о будућности наше земље и наше деце. То је једини начин да пред историјом останемо чисти “, закључио је председник Нове Србије.