САОПШТЕЊА
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРЕДСЕДНИКА НОВЕ СРБИЈЕ ВЕЛИМИРА ИЛИЋА Назад
Датум: 31. Мај 2018. Време: 11:36

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРЕДСЕДНИКА НОВЕ СРБИЈЕ ВЕЛИМИРА ИЛИЋА

 

Најенергичније осуђујем доношење одлуке о давању имена будуће улице у још у неизграђеној Индустријској зони у Прељини, по имену власника Немачког концерна “Форверк”, Петера Келена.

Скандалозно је дати назив улице по човеку који ничим није задужио наш град, чија нога никада није крочила у Чачак и који, вероватно, не уме ни да пронађе Чачак на географској карти. Овакав потез чачанских властодржаца представља највећу бруку  која је задесила Чачак у новијој историји. У цивилизованом свету је непојмљиво додељивати називе улица живим људима, већ се таква почаст указује искључиво лицима од чије смрти протекне најмање десет година, како би историчари могли да дају реалан суд о покојнику. Међутим, у режији чачанских напредњака је све могуће, па и овакве катастрофалне ствари.

Подсећам јавност да је седиште немачке фирме Форверк за Србију на Новом Београду, а не у Чачку, те да је на прошлој седници Скупштине града Чачка изгласана једна  незаконита и по интересе нашег града штетна одлука, да се наведеној немачкој компанији у власништво поклони земљиште вредно неколико милиона евра, са комплетном инфраструктуром и прикључцима, које ће Чачани – порески обвезници – морати  дебело да плате. Поред тога, “Форверку” ће, у складу са наопаком Динкићевом концепцијом, а коју свесрдно примењују напредњаци, бити додељене и безповратне субвенције од астрономских 10.000 еура по радном месту. Искуство са оваквим инвеститорима нас учи опрезу, јер се највећи део њих, након што истекне обавезни уговорни период, повлачи из Србије, селећи своје производне капацитете у неке друге државе. Дакле, од господина Келена до овог тренутка имамо само тзв. Писмо о намерама, у коме он обећава запошљавање извесног броја радника, са зарадама тек нешто већим од републичког просека, ако је веровати званичној државној политици Србије.

Овом приликом желим да јавност упознам да представници Нове Србије у Комисији за давање имена улицама нису имали мандат страначких органа да гласају за овакву накарадну одлуку, мада је и одлучивање на самој седници било у пакету, у коме се нашао и одређени број добрих предлога. Шеф Одборничке групе Нове Србије у Скупштини Града, Милош Марић, ће на самој седници, као и остали одборници Нове Србије, гласати против предлога одлуке да улица у Прељини добије назив по Петеру Келену.

Иза оваквог понижавања Чачана стоји лично градоначелник Милун Тодоровић, који је претходних дана вршио интензивне консултације и притиске на чланове Комисије, како би се намакла већина за овакву одлуку. Због тога, позивам господина Тодоровића да одмах поднесе неопозиву оставку, а уколико такав чин изостане, позваћемо грађане Чачка на потписивање петиције и на грађанске протесте, како би се оваква одлука ставила ван снаге.

                                                                            Председник Нове Србије, Велимир Илић