КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: На последњим преговорима у Брисeлу Вучић је предао Косово Назад
Датум: 26. Јун 2018. Време: 14:02

Илић: На последњим преговорима у Брисeлу Вучић је предао Косово

 

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио  је данас да је последња рунда преговора у Бриселу показала да је председник Србије предао Косово и да о томе трeба да обавeсти јавност у Србији.

 "После последње рунде разговора у Бриселу у којој је са Хашимом Тачијем учествовао председник Србије без сагласности Владе и парламента , Вучић је прихватио све што се од њега тражило и фактички признао незавиност Косова“, рекао је на конференцији за штампу председник Нове Србије.

Он је навео да има информације да је председник Србије прихватио да се  заједница српских општина укључи у неважећи систем самопроглашене државе Косово,

„Прихватио је и да да сва имовина која се налази на територији Косова припада Косову и да убудуће Косово може да располаже самостално рудним, природним и енергетеским ресурсима. Дао је сагласност да се у следећем петогодишњем плану  изврши припрема за формирање косовских оружаних снага за које се мора наћи друго име. Оружане снаге ће моћи да имају све родове војске укључујући авијацију, а у прво време ваздушним простором Kосова управљаће Сједињене америчке државе“, казао је Илић.

Он је додао да је српска страна прихватила и да телефонски саобраћај буде јединствен са позивним бројем 383 ,а мобилни  оператери из Србије моћи ће да раде само уз сагласност косовске телефоније.

„Гранични прелази ће бити под контролом косовских полицијских и царинских власти,а југ Србије остаје у надлежности Републике Србије и од међународне заједнице неће бити толерисана било каква промена граница између Косова и Србије“, рекао је Илић.

Он је додао да се  Србија  обавезала  да у сарадњи са САД изгради путну мрежу која ће повезивати Приштину са Нишем и Приштину са аутопутем Ниш –Скопље.

„Председник Вучић сагласио се са свим  овим тачкама које су инициране од Немачке. Да су даљи токови разговора завршени може се протумачити из одлуке Фредерике Могерини да ће реализацију договореног водити њена заменица , што указује да је практично све завршено и да је Србија фактички признала независно Косово, што се у сталним јавним иступима Вучића може и препознати „ оценио је председник Нове Србије.

Он је додао да је несхватљиво  лицемерје премијерке  Брнабић која подржава овакво стање и која није сазвала ни једну седницу Владе да се о томе расправља, што је по Уставу била дужна , већ она лично у кратком телефонском разговору даје подршку Вучићу.

„ Опет напомињемо да место предеседника владе по Уставу Србије обухвата вођење спољне политике и не може се преносити на треће лице. Овде констатујемо да овим кршењем Устава  практично и сви вођени и договорени облици предаје Косова су ништавни и у супротности са највишим државним правним актом“, истакао је Илић.

Председник Нове Србије је навео да је  један од најсвежијих  примера како Српска напредна странка распрачава земљу, градове и имовину грађана Србије , јесте и Чачак.

„Последњи догађаји у Чачку упућују на то да се без скупштинске већине доносе одлуке о поклањању земљишта немачкој фирми „Форверк“  са обавезом да  Чачак о трошку грађана изгради  комплетну инфраструктуру за немачког капиталисту.  Челници Чачака грађанима продају причу да ће бити запослено 1500 радника, међутим документа до којих смо ми дошли, а које је чачанкој власти послао немачки иневестиор кажу да ће бити запослено 106 радника од чега , за почетак, 80 немачких стручњака“, рекао је Илић.

Он је додао да  производни програм овог индустријалца није ни у складу са важећим  прописима Републике Србије.

„Уз све то чачанска власт направила је први такав преседан у историји и дала име улици по том немачком инветитору. Такву срамоту Чачак није доживео ни у време Трећег рајха“, нагаласио је Илић.

 

Осврћући се на заједничку вежбу здружених снага полиције и војске која је заказана у Краљеву, за среду 27. јун, он је нагласио да је „смешно“ ко су велики војни стратези у Србији данас , од Ане Брнабић, преко Вучића, Небојше Стефановића па све до Вулина.

„Најављено је да ће председник Србије присуствовати војној вежби „Заједнички удар 2018“ па се питамо као грађани ко кога треба да удара и да ли је то удар Србије и на кога или удар на Србију. Нико не каже колико те играрије коштају грађане Србије“, рекао је Илић.

Он је оценио да је победа Швајцарске на Светком првенству у Русији над Србијом била срамна и да је евидентно да се и у фудбал умешала политика.

„Нећу да тврдим да је утакмица продата, али било је много нелогичности ,а Србија је срамно понижена понашањем Шиптара који су играли за швајцарски тим. Све ми се чини да је смисао нашег стручног штаба  који је одвео репрезентацију на Мундијал да што боље после првенства продају српске играче и да од тога узму велике провизије“ , закључио је председник Нове Србије.