КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Одлука о стечају панчевачке Азотаре је скандалозна Назад
Датум: 17. Јули 2018. Време: 11:44

Илић: Одлука о стечају панчевачке Азотаре је скандалозна

 

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је данас да је најава стечаја за Азотару у  Панчеву скандалозна и да он подржава најављене протесте радника тим поводом. 

„ Најављено је да ће Азотара у Панчеву отићи у стечај , чиме ће скоро 900 људи остати без посла. Цео смисао је  највероватније обезвредити Азотару да се прода по што јефтинијој цени. Ненормално је да се заустави рад овакве фабрике која производи вештачко ђубриво.“, рекао је Илић.

Он је додао да су  и сами радници били изненађени најавом стечаја  и да о томе ништа нису знали.

„Већински власник Азотаре је Србијагас и нема никаквог смисла да власник своју фирму тера у стечај, а посебно што су дуговања фирме највећа баш према Србијагасу. Србија је пољопривредна земља у којој се користи вештачко ђубриво ,а ова фабрика је једини произвођач амонијака на Балкану“, рекао је он .

Он је оценио да у  решавање проблема Азотаре  мора да се укључи и Влада Србије. „Ова власт с намером  уништава ову фабрику, као што је уништила и многе пре ње  и не води рачуна о 900 људи који ће остати без посла ,а самим тим и егзистенције“, истакао је Илић.

Председник Нове Србије је додао да је гас изузетно скуп и да више нико нема рачуницу да се греје на гас те затражио да надлежни објасне зашто је цена гаса тако висока.

 „Прошле седмице , у суботу имали смо прилику да видимо представу са отварањем Београда на води где је председник државе и те како изразио понос због таквог пројекта где квадрат стана кошта између 3000 и 7000 евра. Занимљиво је да је у земљи у којој је просечна плата 400 евра и где се човек у Нишу који има четворо деце убио, јер не може да преживи и јер су му исекли струју за дуг од 22.000 динара има пара за финансирање таквих пројеката чије ће одржавање евидентно морати да плаћа држава и Град Београд јер те станове нема ко да купи. Ових 300 првих станова купљено је по Вучићевом налогу. Питање је ко ће да купи 7000 станова по цени од 5000 евра по квадрату када станове истог квалитета има у Београду , на пример , код Поштанске штедионице за 2000 евра по квадрату. И ко да те паре за стан у Београду на води , тај их сигурно није поштено стекао и треба га ухапсити. У тим становима купљеним нико не живи и сви ти станови су фиктивно усељени ,а у базену се , како смо видели из прилога на телевизији нико окупао није, нити ће. Срамота је да држава у којој народ једва  живи расипа паре за одржавање две зграде које чине привид неког луксуза у беди и сиромаштву у којој је већина Србије“, закључио је Илић.

Говорећи о Самиту у Лондону он је казао  да су Британци објавили извештај по коме ће Србији требати 50 година да достигне стандард ЕУ и где јасно кажу да земље Западног Балкана неће скоро приступити Европској Унији.

„Видели сте да се Брнабићка ни са ким није састала, то говори о томе колико нас поштују и колико имамо пријатеља у свету и колико их уопште занимају наши проблеми. Једино што ова власт зна да ради је продавање магле грађанима, што је и Вучићева посета Макрону и Француској. Моје основно питање је да ли је председник Србије отишао у Француску да моли Макрона да за који месац помери признавање Косова како би  купио још мало времена да испуни услове који се од њега траже? Пошто његова пријатељица Ангела Меркел није пристала да му изађе у сусрет, он сада помоћ тражи од Макрона“, казао је председник Нове Србије.

Он је додао да у Србији све пропада , ништа није урађено, а да опозиције готово и нема и ако потреба за њом никада није била већа, јер „један део опозиције шурује са Вучићем и ником н није важно да победи Вучића већ да обезбеде себи по који посланички мандат “.

„ У оваквој држави опозиција мора да има 30, 40 одсто подршке грађана ,а не 5,5 колико јој истраживања дају. Никада није било горе,а опозиција никада није била слабија. А слабост опозиције се огледа у томе што нема циљ и није искрена опозиција.“, закључио  је Илић.