КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Да ли ми уопште имамо државу? Назад
Датум: 24. Јули 2018. Време: 13:50

Илић: Да ли ми уопште имамо државу?

 

 

Председник Нове Србије Велимир Илић оценио је данас на конференцији за новинаре да Србија није озбиљна држава , јер нема никакав јединствен став и да свако говори шта му се хоће као став државе. Он је запитао да ли ми уопште имамо државу, ако ради ко шта хоће.

„Из поузданих дипломатских извора сазнали смо да је председник Вучић имао организован сусрет са Тачијем у Бриселу и да је основни разлог тог састанка био захтев Европске уније да се председник Вучић сагласи са визном либерализацијом за грађане Косова. Он је  потписао сагласност и ЕУ  је обавестила европску јавност у четвртак, дан после састанка  да је визна либерализација за Косово усвојена . Разлог због кога су тражили пристанак Вучића је у Резолуцији 1244 по којој је Косово и даље део Републике Србије и за сваки међународни акт мора да има признање Србије. Питам Вучића  због чега и из кога разлога није обелоданио одговор Академије наука на његов захтев за мишљење где су чланови САНУ документовано у зборнику који вам овом приликом показујем изнели аргумете због чега Косово не треба признати од стране Србије и међународне заједнице. Грађани Србије су остали ускраћени да сазнају шта најпаметнији о Србији мисле о том за нас кључном питању“, рекао је Илић.

Он је додао да пита и председника и премијерку која институција Србије ( Влада, Народна скупштина) их је овластила да износе мишљење по свету.

„Дужан сам да као председник странке поставим питање Ани Брнабић која је вршилац дужности премијера са чијим налогом и  по чијим одобрењу  је изнела став Србије да је Крим територија Украјине? Са чијим овлашћењем и којим намерама је у званичној посети Грузији изнела званичан став не знамо чији да је Осетија део Грузије. Овде се сусрећемо са опасним изјавама премијерке које могу да нас коштају као државу добрих односа са Русијом. Нека се изјасни по чијем налогу даје тако неодговорне изјаве“, рекао је Илић

Он је додао да се бисери председника , премијерке и министара ређају један за другим и навео да је министарка за грађевину Зорана Михајловић рекла да је приоритет Србије пут мира , односно аутопут Ниш- Мердаре - Приштина.

„Зорана Михајловић у званичној посети Црној Гори изјављује да је највећи приоритет Србије моментално изградња аутопута према Приштини. Сви остали приоритети важни за грађане Србије стављени су у други план. Грађане Србије и мене занима ко је и где усвојио тај план приоритета , где га је објавио и ко иза њега стоји? И какав је то пут мира са онима који нам отимају део територије и стално прете ратом?“, упитао је Илић.

Он је додао и да је  запањен  сазнањем да је министар здравља Златибор Лончар дао све податке о грађанима Србије непознатој фирми за шта га је оптужио повереник за информације Родољуб Шабић.

„Нас занима у чије име и за какве потребе је то урађено, с обзиром да је то тешко кривично дело“, рекао је Илић.

 

Он је додао да поштен и честит човек у Србији ништа не може да ради и да на разне дозволе чека годинама , док „мафија дозволе добија за два сата“.

„Они блиски власти све завршавају одмах. Запосели су и откуп воћа, снизили цену и само они профитирају док српски сељак пропада“, рекао је Илић.