КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Зорана Михајловић хитно да поднесе оставку! Назад
Датум: 14. Август 2018. Време: 13:27

Илић: Зорана Михајловић хитно да поднесе оставку!

 

 

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је данас да министарка саобраћаја Зорана Михајловић због немара и постављања нестручних људи на места директора у секторима за ваздушни саобраћај мора хитно да поднесе оставку.

„Због угрожавања безбедности ваздушне пловидбе и кршења међународних прописа о ваздушном саобраћају захтевамо да министарка саобраћаја моментално поднесе оставку“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је додао да министарка Михајловић сходно својим овлашћењима и обавезама није обавестила српску јавност о тешком угрожавању путника у авио саобраћају као и грађана Новог Београда над којим се замало није десио судар два авиона.

„Не смем ни да помислим каква би то трагедија била и колико би људи страдало. Проблем је у томе што секторе за ваздушни саобраћај воде нестручни људи. Она је за директорку Контроле летења довела своју другарицу, која ништа не зна о ваздушном саобраћају и која је авион видела само са земље“, рекао је Илић.

Као бивши министар коме је ресор био и ваздушни саобраћај, он је истакао да су такве секторе раније водили људи из струке, па да је за време његовог мандата директор био човек који је бивши пилот и професор Саобраћајног факултета који је смењен , иако је био стручан , због тога што није био партијски подобан.

„Михајловића је  својим немаром и неискуством дозволила да смењени директор Контроле летења Рончевић, који је кадар СНС, изврши криминалну радњу постављања на дужност контролора летења лица која нису завршила школовање за те позиције. Ван сваке процедуре и памети тај директор је својим потписом издао лиценце незавршеним контролорима (а за лиценце постоји посебна школа)  чиме је прекршио Закон о ваздушној пловидби и директно утицао на угрожавање саобраћаја над небом Србије. До сада је откривео 37 контролора који су добили лиценце за рад у Контроли летења без завршене обуке ,а питање је колики је то стварно број. Сва лица која су добила лиценце мимо закона су из блиског окружења директора Рончевића, Зоране Михајловић и СНС кадрови. И док последњи од њих не буде премештен са тих позиција ваздушни саобраћај над Србијом је у озбиљном ризику“; рекао је Илић и истакао да се „ова власт олако игра са људским животима“.

Он је додао да свако ко седне у авион, а треба да прелети Србију није свестан да је „ставио главу у торбу“.

 Илић је казао да је у неколико наврата говорио о суженом маневарском простору Вучића о питању Косова.

„Како се време признања приближава Вучић има све мање опција. Његова најава да опет жели да разговара са Путином и Макроном не би ли их умолио да на међународној сцени издествују за њега још који месец опстанка. Меркелова му је јасно рекла да неће више да разговара са њим и да мора Србија да испуни све што је Вучић прихватио и да она неће дозволити одлагање реализације признавања Косова. Заједница српских општина која је темељ Вучићвих прича своди се на празна обећања за оне који слушају само његове медије. Заједница српских општина и  неће имати законодавно –извршну власт већ ће бити удружење грађана и по косовским законима могу да је укину када хоће“, рекао је Илић.

Он је додао да као председник странке захтева да се доставе све предузете радње у довођењу фабрике „Леоне“ у Краљево . „Под предузетим радњама је додела земљишта у власништво фабрици „Леоне“ без икакве надокнаде и јавност мора да биде обавештена ко је такву одлуку донео. Најава да ће у фабрици  бити запослено 5000 радника и да је то наводно била водиља да се додели земљиште овој фабрици испоставља се као лаж  и ми смо  добили податак да фабрика планира да запосли 250 радника“, рекао је Илић.

Он се осврнуо на  приватизацију ПКБ Београд чије земљиште је величине целокупног Новог Београда уз све остале објекте који се на њему налазе и који је понуђен на продају за „мизерне паре спрам реалне вредности комбината“.

„Питамо због чега је Београд са Синишом Малим и Вучићем одбијао да промени неспособно руковоство што је, сада се види, за циљ имало само да се умањи вредност ПКБ како би договорени купац имао што повољнију цену.