КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Грађани освестите се, власт води државу у потпуну пропаст Назад
Датум: 21. Август 2018. Време: 13:29

Илић: Грађани освестите се, власт води државу у потпуну пропаст

 

Председник Нове Србије Велимир Илић апеловао је данас на грађане Србије да се освесте и схвате да власт води државу у пропаст и да државом у свим сегментима управљају нестручни кадрови, а да се један човек пита за све.

„Позивам грађане Србије да се освесте и увиде да нас Вучић са својом свитом води у потпуну пропаст. Последњих десетак дана већина грађана Србије који имају текуће рачуне у банкама добили су обавештење да у складу са новом одредбом народне банке треба да поднесу захтеве за издавање „Дина“ картице. Ово не би било ништа чудно да позадина целог овог посла не лежи у незаконитој одлуци НБС у сарадњи са Владом Србије која је без тендера и без законске документације доделила посао фирми „Асеко“ чији је директор рођени брат премијерке Ане Брнабић. То је пљачка грађана каква се не памти. Тендери се додељују рођацима, браћи , сестрама људи из самог државног врха, што обесмишљује постојање закона и правних норми, а посебно тежњи Србије да се приближи Европској унији“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је навео да као председник странке пита председника државе и премијерку због чега ни једним својим оглашавањем нису стали у одбрану грађана Србије што им је уставна дужност. Догађаји на хрватској граници који трају већ данима ,  где људима распломбиравају камионе и наплаћују нове пломбе по више хиљада евра, где наше грађане приводе и држе у притвору док фирме не пошаљу новац никога од власти у овој земљи не занимају. Ово је срамота шта нам се дешава“, рекао је председник Нове Србије.

Он је казао да у Србији ни једна институција не функционише „Изјава Хашима Тачија  да ни један појединац , нити институција не може да учествује у кориговању граница и промени територије, савезима о миру и јавном дугу без сагласности косовске скупштине говори о томе да Тачи има веће поштовање према институцијама непостојеће државе Косово, него Вучић према институцијама једне од најстаријих држава на Баклану. Наш председник и премијека не признају српску скуштину и ни једном се нису обратили Народној скуштини за било какву дозволу за разговоре , нити за било какву одлуку. Овде парламент нема кредибилитет , нити се бави пословима за које су грађани бирали посланике.Предлажем Вучићу да када оде неовлашћено на преговоре са Тачијем у Брисел , пита косовског изасланика како се поштују надлежности институција и да нешто од њега научи. Док Албанци са Косова се озбиљно баве формирањем институција и државе и поштовањем истих, наш председник се бави разбијањем државе и иституција које на све то ћуте“, рекао је Илић.

Он је истакао да Нова Србија подржава став Српске православне цркве и Патријарха српског Иринеја да Косово не смемо дати, већ да само могу да нам га отму.

„Ово је за нас охрабрујући став СПЦ и Патријарха, јер верујемо да ће народ схватити значај ових речи“, казао је Илић.

Он  се осврнуо као бивши министар за грађевину на рушење  потпорног  зида на Коридору 10  по трећи пут  за пет месеци.

„ Није ми јасно како више неко толерише то толико незнање министарки која се апсолутно не разуме у свој посао и која уништава и  ваздушни и друмски саобраћај у Србији . Она жена уништи све чега се дохвати. Нико у Влади , ово треће , по реду обрушавање за пет месеци на Коридору 10 то показује, не зна шта ради, нити је стручан за посао којим се бави. Ни  надлежна министарка, ни директор коридора. Грађевину воде људи који нису од струке. Катастрофално је колико нестручни људи данас воде Србију, све неки економисти опште праксе , нигде ни једног инжењера у Влади немају“, рекао је Илић.

Он је казао да је израчунао да ће само ова три обрушавања на Коридору 10 Србију коштати преко 70 милиона евра и питао ко ће и како то да плати.

„Коридор још није пуштен у рад. А замислите шта би било да је на њему било саобраћаја. Ко би одговарао ако би се то обрушило на аутобусе,аутомобиле и камионе, ако би људи страдали? Овде нико ни за шта не одговара,а за све се пита само један човек који доводи стране фирме да раде грађевинске послове поред наших одличних фирми које су те послове радиле у време када сам био министар. Неко ће једном за све ово морати да одговара“, закључио је Илић.

Председник Нове Србије казао је да се странка спрема за изборе , да су општински одбори консолидовани.

„Нова Србија је сада  на здравим ногама  и спремни смо за изборе, спремнији него икада, очишћених редова“, рекао је Илић.