САОПШТЕЊА
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НОВЕ СРБИЈЕ Назад
Датум: 26. Август 2018. Време: 21:01

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НОВЕ СРБИЈЕ

Нова Србија од свог оснивања, већ пуне две деценије, у свом политичком раду баштини све најпозитивније хришћанске вредности и православну традицију, сматрајући да су Српска православна црква и Српска академија наука и уметности две најзначајније институције у српском народу, око којих се нација вековима окупљала и, пре свега, у Цркву долазила на извор, по воду.

Недавно је председник Нове Србије, Велимир Илић, био домаћин двојици истакнутих Британаца, једном лорду – члану енглеског парламента и његовом пријатељу – имућном индустријалцу. Они су тих дана, између осталог, са својим домаћином посетили и Малу српску Свету гору, бројне манастире Овчарско – кабларске клисуре, којом приликом су изразили и жељу да приме православље, што им је и омогућено. Високи гости из ове острвске државе су били импресионирани мудрошћу и памећу српских духовника, питајући Велимира Илића због чега такви људи не играју активнију улогу у друштвеном животу Србије, јер се од њих има много тога значајног чути и научити.

Управо на трагу оваквих запажања Британаца, и Нова Србија жели да апелује на његову светост Патријарха српског, господина Иринеја, као и на Свети архијерејски синод, монаштво и свештенство Српске православне цркве, да се још активније укључе у друштвена збивања у нашој земљи и кажу народу пуну истину о томе којим правцем водити државу и нацију. Увек када су времена тешка, а сада је претежак период за све нас, народ се окупља око своје Цркве, и у великом броју долази у наше православне храмове, очекујући да му црквени великодостојници кажу и покажу пут спасења, наде и покајања и усмере га на стазе Христове вере и учења.

Нова Србија поздравља последње изјаве Српског Патријарха и неколицине епископа, који су пре неколико дана истакли да се од одбране Косова и Метохије не сме одустати ни по коју цену, јер ће свакако доћи време када ће се променити међународни односи и када ће Срби повратити своју свету земљу. Чак и да нам сада моћне стране силе отму наш Космет, најважније је да званични Београд никада не пристане на међународно признање такве лажне државе, како не бисмо дали међународно – правни легитимитет отимању дела наше територије. Управо због тога охрабрују речи Патријарха Иринеја, који се на недвосмислен начин оградио од намера владајуће гарнитуре и њиховог челног човека да буд зашто распродају наша прадедовска огњишта. Сведоци смо да актуелни председник Републике већ дуже од шест година има апсолутну моћ и одлучује о свему у земљи, а за то време Србија све више тоне у амбис, а Косовско – метохијски проблем се или уопште не решава, или се решава на крајње погрешан начин, који се такорећи граничи са издајом, и подразумева губитак 17 % државне територије, на шта ни једна власт, па ни Вучићева, нема право. Према томе, Нова Србија и овом приликом пружа своју пуну подршку Патријарху и Светом архијерејском синоду Српске православне цркве на напорима које улажу на плану одбране Косова и Метохије.