КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Изводи из Конференције за штампу председника Нове Србије Велимира Илића: Назад
Датум: 4. Септембар 2018. Време: 16:00

Изводи из Конференције за штампу председника Нове Србије Велимира Илића:

 

КОСОВО

 

Чије је наше Косово?

 

„Велики је притисак ових дана на Србију од ЕУ, европске администрације, многих шефова држава да се питање Косова коначно реши, што Србији у овом тренутку нико не презентира решeње. Сви ћуте само Александар Вучић зна решење и никоме ништа не говори. Најављује говор на Косову као да ће му бити први пут тамо да говори, најављује да ће то бити најважнији говор у његовом животу.

Ми сазнајемо да ће већ 11. или 12. новембра у Паризу или на неком другом месту бити званично потписано оно што је до сада договорено.

 

ЕУ руководству истиче мандат и они желе да се то што пре реши, у овом мандату јер је  Косово велики проблем. Наравно да им је стало до тога да се реши за њиховог мандата, па да се то уврсти у њихове велике успехе.

А овде се не оглашавају ни парлaмент ни Влада, нити има јавне расправе са САНУ и осталим институцијама које су најављене. Изгледа да је све прекинуто.

Решење једино тражи и договара председник републике. Он једини жели да седне са Тачијем да се договори, инсистира на томе да је Србија све изгубила, а да Србија било шта добије то је велики успех за ову Владу, за њега лично итд.

Ићи на преговоре са причом све је изгубљено, да било шта добијемо то је успех - то је катастрофа.

Никад се није десило да председник једне озбиљне државе пре финалних разговора обзнани – све је изгубљено. Тако се аутоматски и други понашају, јер сматрају ако он то каже онда зашто да им било шта дамо.

Да ли је то нешто СЗО? Да ли је то нешто друго?  

Ко је овластио председника Србије да преговара, поклања, губи?

По чијем овлашћењу преговара са Тачијем, по чијем овлашћењу износи ставове?

Да ли је то парламент?

Да ли је могуће да без парламентарне расправе се уђе у финалне преговоре око дела територије државе коју водиш?

За шта служе народни посланици? Чему служи Влада?

За шта служи министар иностраних послова који се по овом питању уопште не оглашава?

Он тобоже води неку своју политику, а председник се једини појављује као преговарач.

Очигледно је да нас не очекује добро решење, али Вучић мора да сноси сву одговорност за ово што ради.

Мислим да парламент треба да поништи и да избаци из игре и ЕУЛЕКС и одлуке Владе, јер ЕУЛЕКС није испунио ништа од обећаног.

Није створио услове за Заједницу Српских општина, није заштитио грађане, није спречио политичка убиства, није открио убице Оливера Ивановића и још нека убиства, није решио питање трговине органима.

ЕУЛЕКС нема легитимитет да остане на Косову више ни један дан.

Све ово треба вратити у Савет безбедности и СБ је једини који може настојати да овај проблем даље решава.“

 

ПРОДАЈА РТБ Бор

 

Распродаја Србије

 

„Ових дана се догађа још једна чудна ствар. Председник се хвали великим успехом – продајом рудника у Бору кинеској компанији.

Сећам се прича старијих, колико се хвалило наше некадашње руководство кад је Бор 1951. године враћен у државно власништво Србији, како је то највећи успех наше политике.

Бор је био једно од најбогатијих налазишта бакра у Европи, али не треба заборавити ни злато кога такође у значајним количинама има у Бору.

Наравно одмах је почела да се меша политика. Политика је ушла на велика врата у наше руднике – и Бор и Мајданпек.

Бор је постао филијала за финансирање разних политичара и политичких кампања и само су се смењивале разне гарнитуре. Ту политику су прихватали и руководиоци РТБ Бор и једноставно су знали да свакој власти морају дати оно што та власт тражи.

И тако је, као и аеродром, и Бор пропадао и тако је рудник чије се резерве бакра процењују на 18 милијарди евра продат сада за ситне паре.

Ово је доказ да ми не умемо да управљамо рудним богатствима, не умемо да чувамо оно што припада нашој земљи, нашој деци,  да не умемо да руководимо ни једним сложенијим системом попут Железаре, Гоше, РТБ Бор, ЕПС-а итд.

Овде се прича само о продаји, а то је у суштини само страначка политика, страначка крађа... и запошљавање политички подобних људи.

Сматрамо да ово што је урађено са рудником Бор није у реду. Руковођење није било адекватно за тако сложен систем. Руководиоци су само примали наредбе од политичких структура, оних који су постављали само своје пријатеље, кумове, родбину да уништавају и сад наравно траже неко решење. А решење виде само у продаји.

А сад нек ме неко убеди да се ту неко не утали са онима који долазе и да ће имати заједнички интерес у том послу.

Овакво богатство дати на управљање странцима није у реду.

Наша држава није кадровски спремна да било шта одржи

Зато морамо да продајемо странцима.“

 

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ

Бајка о розе шлему

 

„Тема која је неизбежна ових дана је свакако поново Зорана Михајловић са њеним кадровским решењима која су погубна за Србију. Како у контроли лета, тако на аеродрому, железници, грађевини... Жена која тако моћне и разрађене системе (у европским оквирима) потпуно уништи и упропасти својим кадровским решењима.

И после све дајемо у бесцење другима на управљање.

Бојим се да не изгубимо и Контролу лета због неодговорности министарке и Директората за ваздушни саобраћај.

Госпођа Михајловић није способна да реши ни најобичнију падину у Грделичкој клисури, једно најобичније инжењерско решење где су кренули да тргују и праве уштеде, да избацују и перу новац, што се види из њених извештаја.

И замислите сада – када долази председник Србије у посету Грделици, ударна вест у Дневнику је да је председник обишао раднике и захвалио им се на сарадњи, добром раду и председник је донео прави пројекат који ће то решити.

Никада до сад  нисам видео да председник једне државе негде иде и носи

„прави пројекат“! Да ли су они до сада радили по фалш пројекту, па им онда председник тражи и нађе прави пројекат

Где ископа и пронађе за пар дана прави пројекат!?

Одакле му?

Ово је комплетна брука.

Зашто Зорана не поднесе оставку?

Растера инжењере, људе из струке... вређа своје колеге, говори да су пијанци и разне друге увреде... Она то каже?!

5 година нисам министар саобраћаја, а госпођа говори о мојој одговорности.

А она је већ 2 мандата ту где је.

Зашто су сви системи уништени?

Зашто је систем потпуно демонтиран?

Зашто грађевинарство не постоји?

Зашто у Србији нема ни једне грађевинске фирме која стоји на својим ногама?

Ниједну путарску , здраву, јаку фирму – попут ПЗП Београд, Ниш, путеви Ужице?

Све је то разбијено уништено и прешло у приватне руке појединих политичара.

Политичари праве фирме, преузимају раднике и добијају послове на тендерима.

Како?

То зна шеф партије која је на власти.

Док постоје политичке фирме, док се постављења врше на овакав начин, Србија нема шансу да преживи. Зато нема тендера, зато се фирме ангажују слободном погодбом, зато су цене пренадуване.“

 

Ова власт се заснива на сиротињи и несрећи!

 

„Ја само једно питање постављам председнику државе:

На обилазници око Београда министарство је под мојим руководством радило прву траку, а он је отворио радове на другој - да ли је могуће да полуаутопут који је он ових дана отворио кошта 19 милиона евра по дужном километру?

Пун профил аутопута на најтежој деоници коју смо радили коштао је 7,5 милиона евра по километру. Сада 19 милиона евра на једној траци?

Да ли неко размишља колико је пара пореских обвезника покрадено на тој траци?

Где ће те паре да се слију, ко ће да буду подизвођачи који ће да оперу те паре и извуку и за кога то извлаче и перу новац?

Ви знате да је председникова главна кампања била да се буџет пуни из реалних извора да је буџет у суфициту први пут у српској историји и то је кампања која траје месецима, а нико не каже да је главно пуњење буџета од акциза.

Акцизе на гориво, струју... сваког месеца расту. Само виде колико фали пара и повећају акцизе.

Тако може финансије ове Србије да води мали Ђокица, а не ... наравно Синиша Мали који добије налог да то испегла. И онда причамо о реалном пуњењу буџета.

А нафта за пољопривредне радове се наплаћује са пуном акцизом. Зато село пропада, зато пољопривредни производи још мало неће ни постојати у Србији.

Монопол држе на шљиви, воћу, поврћу, месу.  Србија полако тоне.

Из ове Србије беже сви који могу негде да побегну. Србија се празни и полако нестаје, а ми слушамо бајке о великим успесима, реалном пуњењу буџета.

Коју год тему, коју год област дотакнете – она је упропаштена.

Хоћете да причамо о железници? - Најгоре у историји.

Вода, путеви? - Најгоре у историји.

Хоћете да причамо о авио саобраћају? Ми од тога немамо никакве користи. Други убирају све плодове.

О чему да причамо?! О изградњи путева?

Које су то фирме које раде и граде путеве? Од овога сестра, од онога брат, од онога жена, од овога кум....  Људи, куда иде Србија?

То морамо да се запитамо.

На сиротињи и несрећи се ова власт и заснива – да људи добију један сендвич, једно пиво... а оно све што је младо и школовано, што може Србију да унапреди – бежи. Србија нема будућност са овом влашћу!

Ако желите да Србија крене пут будућности ова власт мора да се сруши

За сваки дан ове власти требаће године да се исправе све грешке!

Сваки дан ове власти кошта Србију и морамо учинити све да што краће трају!

Зато опозиција мора да размишља о томе, да покаже да жели да направи инсититуције, да доведе нове људе, а не да 20 година вртимо исте људе – Бебу Поповића, Весића, Синишу Малог, Триванку, Динкића, Динкићеве људе – њих вртимо већ 18 година они иду и уз Ђинђића, и уз Тадића, и уз Вучића... они иду свуда, подобни су свакој власти.

Мора да се уради лустрација и да им се забрани бављење политиком!

Људи који су ову земљу сахранили, опљачкали, уништили морају добити забрану да се баве политиком и да учествују у изборима!

Они имају много новца и могу све да купе али Србија пропада.

Зато је Закон о лустрацији једини закон који нам је потребан и по коме морају да одговарају и они који су преко наших леђа напунили своје џепове.

Какво порекло имовине кад су сви пренели власништво на неког другог, пренели управљачка права на неког другог.

Једино лустрација!

Кад се докаже да је неко оштетио државу, он  мора да плати и да одговара!“