КОМЕНТАРИ И ИЗЈАВЕ
Изјава председника Нове Србије Велимира Илића поводом 18 година од 5. октобра : Назад
Датум: 5. Октобар 2018. Време: 11:35

Изјава председника Нове Србије Велимира Илића поводом 18 година од 5. октобра :

 

“Ове године навршава се пуних 18 година од петооктобарске револуције. Као један од носилаца тих догађаја дужан сам да се освренем на то време. Данашње власти покушавају да криминализују све учеснике тог историјског догађаја у Србији који је после диктаторског режима у Србији успоставио демократију. У периоду од 2000. до 2012. године Србија је успела да изгради демократске институције и постане демократска земља, а 5. октобар је био симбол победе над једим диктаторским режимом. То је била грађанска револуција коју смо предводили ми тадашњи лидери ДОС-а, окупљене опозиције са једним циљем – да се сруши Слободан Милошевић и једноумље које је он завео. То је била борба против медијског мрака у Србији, борба за слободу мисли и говора, борба за слободне изборе и демократију.  Те промене носила је посебна енергија изазвана незадовољством које је кулминирало крађом  избора. У њима је учествовало милион грађана Србије и свако онај ко данас покушава да потцени значај тог историјског момента, заправо не признаје вољу милион грађана Србије. То је био општенародни бунт изазван притиском и незадовољством . После 18 година Србија је данас опет враћена на време пре 5. октобра , а данашње власти покушавају да криминализују тај догађај тако што само причају о томе шта је украдено из парламента тада. Нико од стварних актера петог октобра није ушао у Скупштину да краде и да разноси. Не сумњам да смо имали убачене људе који је и тада требало да криминализују 5. октобар. На нашу жалост данашња власт, која је она иста власт само у промењеном руху, која је Србијом владала пре 5. октобра покушава да криминализује и 5. октобар и све учеснике тог догђаја. Оно што јесте била  најважнија тековина 5. октобра - изграђене су демократске институције и власт је била јасно подељена- парламет је радио свој посао , законодавни. Данас су уништене све те демократске тековине 5. октобра.

Са ове дистанце, као један од носилаца тих промена, критички се осврћући на то врме , могу да кажем да нисмо искористили све прилике и да је наша највећа грешка што тада нисмо извршили процес лустрације чиме смо оставили могућност да они који су владали пре 5. октобра  данас , поново, по истом принципу владају Србијом. Нисмо искористили  повољну позицију у свету због унутрашњих трвења и сукоба унутар ДОС- , што би требало да нам буде наук за нека будућа времена, да испред сујета увек и у свему стављамо Србију и њен интерес .

Србија је данас, после 18 година, од 5. октобра поново у потпуном медијском  мраку, њом поново влада један човек и на прагу смо неке нове диктатуре, а виновници данашњице покушавају кроз минимизирање значаја октобарских промена да оперу себе. Историја нам се понавља и време је да из ње нешто научимо. Данас у Србији грађани тешко живе као и пре тог октобра 2000. године, али нема те неопходне енергије за промене. То морамо да пронађемо поново у нама , да се пробудимо, јер већи део Србије данас је успаван. Нама треба нова снага да се поново изборимо са режимом који нас угњетава и урушава све оно што је у Србији здраво изграђено после октобарских промена. И избори у Србији личе на оне у време владавине Слободана Милошевића, углавном су намештени и покрадени. Потпуно је укинуто демократско право гласања, на људе се врши притисак , купују се гласови , уцењују се запослени у јавном секртору, влада се страхом. Све то подсећа на време пре петог окотобра и Србија је у том смислу потпуно регресирала. Пети октобар је ова власт  обесмислила и све нас то тера на неку нову борбу за нову , демократску Србију. Историја 5. октобра може да нам се понови када накупљено незадовољство народа поново екскалира. Надам се да смо учили на грешкама које су пратиле петооктобарске промене и да ћемо неке нове промене изборити ускоро , да ће оне бити чистије и темељније. Србији је 18 година после 5. октобра потребна потпуна промена система за коју морамо да се изборимо. Потребна нам је демократизација медија, враћање институција и  ослобађење Србије у сваком смислу. И пре петог октобра су се одређене групе блиске власти богатиле на рачун народа, то имамо и данас и то је оно што новим променама мора да се искорени. Неке нове промене морају да донесу време у коме ће Србија бити земља стабилних демократских институција, у коме ће свима који су се обогатили на рачун државе бити одузето богатство, а политичарима чији блиски рођаци су постали богаташи забрањено бављење политиком. Само тако ћемо направити стварне промене. То је оно што смо пропустили да урадимо 5. октобра 2000. и што ћемо морамо да урадимо сада. Значај 5. октобра је у сваком  случају немогуће минимизирати, јер је тај догађај за Србију историјски и  донео нам је  демократију бар на кратко, до доласка Српске напредне странке на власт.”