КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Михајловић оштетила Србију за 700 милиона евра Назад
Датум: 30. Октобар 2018. Време: 13:43

Илић: Михајловић оштетила Србију за 700 милиона евра

 

„Министарка за саобраћај и грађевинарство Зорана Михајловић уговорима које је направила слободном погодбом , без тендера , оштетила је државу Србију за 700 милиона евра“, рекао је на конференцији за новинаре председник Нове Србије Велимир Илић.

Он је казао да су сви уговори за изградњу коридора прављени слободном погодбом  и навео да је још 2013. Верица Калановић као министар рекла да је за  изградњу Моравског коридора потребно 500 милиона евра,а  Михајловић је исти посао уговорила за 800 милиона евра.

„Питам где иде разлика у цени од 300 милиона евра и зашто меморандум потписује Кајл Скот као амбасадор и да ли то значи да ће он да прави пут. За аутопут Прељина – Пожега  била је понуда од 293 милиона евра, а Михајловић је тај посао склопила за 490 милиона евра. Поседујем протесно писмо кинеске фирмне која је за мању цену изгубила посао , у коме траже да се објасни зашто је прихваћена већа цена без тендера“, рекао је Илић.

Он је истакао да није тачно да је Милутин Мркоњић градио  део аутопута од Уба до Лајковца , како је рекла „ госпођа министарка“ , већ да је Мркоњић стопирао деоницу изградњу тог дела аутопута када је схватио да пут не може бити квалитетно урађен.

„Зорана се хвалила како је она била способнија од њених претходника и успела да заврши ту деоницу, а онда када је пут пукао одмах по отварању , кривицу је покушала да свали на друге. А када га је отварала хвалила се , само није рекла да ће одмах да пукне , јер је лоше урађен и да сада за санирање само тог парчета треба 50 милиона евра. Мене занима колико ћемо ми плаћати њене грешке и да ли Вучић и Брнабић виде шта она ради и колику штету наноси Србији?“, рекао Илић.

 Он је подсетио да је почетком септембра  званично обавестио  српску јавност да ће председник Србије боравити у Паризу , у новембру где ће  покушати  да договори  сагласност да српско  признавање Косова помери са 30. априла 2019. за крај 2019. године како би имао довољно времена да припреми Парламент за двотрећинско усвајање резолуције коју ће донети.

„ Овај  његов захтев  одбили  су Немачка, САД И ЕУ  и остао је само председник Француске који би требало да у разговорима убеди велике силе да прихвати Вучићев захтев“, рекао је Илић. .

Он је захтева  хитну смену министра полиције Небојше Стефановића због неспособности да води министарство на чијем је челу.

„Тренутна безбедносна ситуација у Србији је забрињавајућа и доведена на најнижи ниво. Захтевам да се изврши ревизија полицијских система у Србији , да се на улице врате позорници, а не да седе у канцеларијама да чувају децу министара, да се врате саобраћајци на раскраснице где им је место,а не да им једини посао буде да радаром хватају возаче који возе брже и наплаћују прекршаје“, рекао је Илић.