КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Нова Србија ће учествовати на грађанским протестима поводом убиства Оливера Ивановића Назад
Датум: 15. Јануар 2019. Време: 14:02

Нова Србија ће учествовати на грађанским протестима поводом убиства Оливера Ивановића

 

 

Представници Нове Србије и Националног центра позвали су све чланове и симпатизере , као  и све грађане Србије да се придруже протесту који ће бити одржан поводом годишњице од убиства Оливера Ивановића.

„Држава Србија као озбиљна држава мора да нађе убице и приведе их правди. То је њена обавеза , а не да очекује да то у њено име ураде косовске или неке светске власти“ , рекао је Мирко Јовић на конференцији за новинаре.

Јовић је рекао да Нова Србија подржава грађанске протесте који се одржавају широм Србије, али је истакао да опозиција мора да изнесе конкретне захтеве којих ће да се држи без одступања.

„Захтеви морају да буду конкретни и да се добију гаранције да ће они бити испоштовани и за време избора. И Вучић не може да одлучује сам о изборима, да би избори били фер требало би направити прелазну владу. На челу БИА не може да буде потпредседник СНС , као што и на челу РТС мора да буде неко ко је објективан и стручан,  а не партијски послушници било које власти. Само под тим условима избори могу да буду фер. Не знам шта је проблем остатка  опозиције па ово не схвата. И не знам да ли не схватају или им једноставно не одговара промена система. Ми из Нове Србије и Националног центра сматрамо да је у Србији неопходна промена система“; поручио је Мирко Јовић.

Испред Националног цента на конференцији за новинаре обратио се Саша Рудић који је казао да је невероватно да је  у последњој полицијској акцији ухапшено 200 „наводних криминалаца“ од којих је, како информације говоре, задржано само троје.

„То за позадину има нешто сасвим друго , политичку промоцију, а не стварну борбу са криминалом и корупцијом. Необично је да су људи хапшени на основу регистара полиције, без учешћа суда и тужилаштва. Вучић пред сваке изборе у сврху изборне кампање најављује пооштравање мера у Кривичном законику. То слушамо већ годинама.

Он је оценио да је „ван памти то што српске власти обрачун са криминалом дефинишу као рат“.

Осврћући се на изјаву председника Србије Александра Вучића да је за стање на Косову крива бивша власт, Рудић је рекао да су сва документа којима је Косово доведено у садашњу ситуацију потписала власт у којој је учестовао Александар Вучић.

„Прво је 2012. Дачић потписао Бриселски споразум као премијер у коме се Косово два пута помиње као држава. Тај споразум је Могеринијева оценила као кровни за даље решавање статуса Косова. Годину дана касније Вучић је потписао споразум о постављању граница,а 2016. потписали признање Косова које ће бити реализовано у априлу ове године. И како онда може да каже да је било ко други крив?! То питамо и као грађани Србије и као политичка организација“, истакао је Рудић.

Он је казао да власт не спомиње ни све споразуме са НАТО-ом које потписала је ових година као ни Резолуцију 1244, нити се на њу позивају, јер им то не одговара.