КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Вучић хитно да каже народу шта се договара са Албанцима Назад
Датум: 25. Фебруар 2019. Време: 13:29

Илић: Вучић хитно да каже народу шта се договара са Албанцима

 

 

„Председник Србије Александар Вучић преузео је на себе улогу државе. Он се самопрогласио за све институције, па је тако и сам без учешћа Владе и Народне скупштине донео одлуку о плану за решавање статуса Косова и Метохије и рекао да ће га грађанима Србије изложити тек пошто га  Алабанци прихвате. Он изгледа заборавља да се ради о делу територије Србије који он не може и не сме сам да решава. Не можемо и не смемо да дозволимо да један човек бахато одлучује о будућности државе и читаве нације. Косово и Метохија је питање од националног значаја и о статусу Косова треба да се изјасне грађани Србије“, рекао је на конференцији за новинаре председник Нове Србије Велимир Илић.

Он је додао да Србија  има важећи Устав и да  у њему јасно стоји да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије и да према њему председник не може сам да доноси одлуке о статусу Косова и Метохије. Илић је истакао да се у „јавности већ прича о неким плановима за предају Косова у двадесет и више тачака о којим су обавештени сви у свету,а само се у Србији ништа не зна“. Он је затражио од председника Србије да изађе пред грађане и обавети их шта се тајно договара са светским моћницима и Албанцима о будућности Косова.

„Не може он нас да  обавештава као грађане Србије шта је понудио Албанцима тек када они прихвате.  Хитно да изађе пред народ и каже шта се договара и за чије интересе ради  српске или албанске? Вучић би требало да буде председник свих грађајна Србије што он није. Он се понаша као да је председник само оних  20 одсто грађана који су гласали за њега. Он јесте изабрани председник , али му није дата апсолутна власт да одлучује о судбини државе сам. Према нашим важећим законима за то што он ради предвиђена је казна и до 15 година затвора“, рекао је Илић.

Он је додао да се Вучић понаша као да је сваки напад на њега напад на државу.

„То нико није радио.Стално  понавља како неће да разговара са опозицијом. Па ако неће са опозицијом , нека разговара са народом који му је на улици у 50 градова у Србији. Укинуо је потпуно институције и натерао народ да тражи права на улици. То је једино место где грађани могу притиском да га натерају да врати постојање институција и да се кључна питања решавају у институцијама. Ја ове протесте схватам као народни бунт и зато молим један део опозиције да их не присваја. Бојим се ,а не би волео, да ће његова бахатост и бахатост његове власти довести до веће побуне. А он не преза ни од чега , па ни од тога да удари на свој народ, јер он није председник том народу, него само оним његовим сендвичарима“, казао је Илић.

Он је коментаришући кампању у којој је председник Србије који обилази градове, казао да је то „ циркуска представа“.

„Вода 100 аутобуса сваки дан по Србији. Тамо у тим градовима нема или или има врло мало људи који су из тих места. Све остало су ови што иду за сендвич и дневницу. А и они треба да буду свесни да му помажу у уништавању Србије“, оценио је Илић.

Он је позвао председницу Уставног суда да се огласи и да мишљење да ли председник Србије овим што ради крши Устав.

„Она ћути и одбрава то што он ради, а то је саучесништво и за то се исто кривично одговара. Нека изађе и каже да ли председник Србије крши Устав. Ево јавно је позивам“, казао је Илић.

Он је навео да Вучић води своју личну кампању и да „све што ради, ради против интереса Србије и народа“.

„ Он више није нормалан. Мора да се уведе медицински преглед да се види да ли је неко способан да обавља функцију председника државе. Он ради све , осим онога за шта је изабран и што му је посао“, закључио је Илић.