КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: Вучићу чуваћемо те док не вратиш и последњи динар држави Назад
Датум: 26. Март 2019. Време: 14:24

Илић: Вучићу чуваћемо те док не вратиш и последњи динар држави

 

 

 

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је данас да председник Србије „не треба да се плаши да ће неко да га убије, јер ће га опозиција чувати као икону док не врати све до последњег динара држави“.

„Вучић је јуче изјавио да неће да разговара са опозицијом и да опозиција може  да га смени или изборима или да га убије. Нема потребе да се плаши да ће неко да га убије. Чуваћемо га као икону док не врати и псоледњи динар држави. Он каже да треба разговарати са Албанцима и са свима , али неће да разговара са својим народом. Какав си ти то прдседник , Вучићу? Поделио си Србију на твоје сендвичаре и све оне који су на другој страни. Успео си да поделиш Србију и на дан наше велике трагедије, 20 година од бомбардовања Србије. Један део Србије , твоји сендвичари , пошли су у Ниш да слушају тебе како им говориш о бомбардовању, а онај други , борци који су крварили у тим ратовима, говорили су по другим градовима Србије. Уместо да су сви били на једном месту, да су говорили они који су бранили Србију , говорили су у Нишу ратни профитери“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је додао да не може једна партија да одлучује о изборима и један човек, онако како то чини Вучић.

„Мора још неко за нешто да се пита, још неке странке. Мора да се разговара и преговара. Избори су обесмишљени под његовим условима, морају да се створе фер изборни услови , да се среде бирачки спискови, да се ослободе медији и да се опозицији да прилика да говори у медијима, да се са места шефа БИА склоне партијски људи и доведу професионалци. А не он уместо да разговара са опозицијом прети да ће да доведе своје сендвичаре да се види колико их има. Па  то није нормално! Позваћемо и једне и друге , па шта председниче? Нека се бију. Чему то води? У грађански рат? Је л ти то идеја председниче Србије? Овде народ мора да одлучује, ни ти ни било код други“, рекао је Илић.

Он је оценио да је „срамотно то што су данас саветници председнике Србије Блер и Шредер који су нас бомбардовали“.

„ Вучићу ти ниси председник Србије. Тебе народ више неће. Уместо да радиш свој посао, шта ти радиш? Бројиш грађане који протестују у главу. Приватизовао си државу. Али не заборави када народ крене неће те нико спасити ни одбранити“, истакао је Илић.

Председник Српске народне обнове и један од оснивача Националног центра, који је окупљен око Нове Србије, Мирко Јовић изјавио је да је став Националног центра и Нове Србије  да опозиција мора да постави јасне захтеве за изборе.

„ Имамо посла са две неодгорне групације, с једне стране власт и с друге стране део опозиције окупљен око Савеза за Србију. И једни и други се понашају као да смо на брзину створили државу, а не као да је имамо вековима. Власт се понаша као да на силу може да растера народ, а опозиција као да хоће да руши власт на улици за шта, показало се, нема реалну снагу. Опозиција је кренула од реалних захтева , услова за слободне и демократске изборе,а онда је то све нестало и ствара се нека слика да се иде на све или ништа“, рекао је Јовић.

Он је оценио да се мора све вратити на почетак и да се мора разговаратио о оизборним условима.

„ Захтевамо хитно сазивање округлог стола и разговор свих парламентарних власти и опозиције о изборним условима. Мора да се разговара о демократским и фер условима , о заједничкој контроли Управног одбора РТС , као и о склањању страначих људи са места шефа БИА и сличних институција“ , казао је Јовић.