КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Национални центар: Да се уразуме и власт и опозиција Назад
Датум: 5. Април 2019. Време: 13:57

Национални центар:  Да се уразуме и власт и опозиција

 

Национални центар  чији је стожер Нова Србија одржао је данас конференцију за новинаре на којој су истакли да мора да се нађе разуман начин да се грађански протести одрже и да силом ништа не може да се реши и позвао и власт и део опозиције окупљен око Савеза за Србију да се уразуме.

Председник Нове Србије Велимир Илић рекао је да опозиција не сме да се користи истим средствима као и власт и да насилно упадање у телевизије није решење у овом моменту.

„После свега што је рекао Жељко Митровић захтевам од РЕМ-а да му одузме националну фреквенцију. Та телевизија трује грађане Србије. С друге стране не може да се иде на Пинк и да се руши Пинк. То је нечија приватна имовина и неко из опозиције покушава да покаже да је и опозиција насилна. Ево стижу осуде из страних амбасада, коме је у интересу да се српска опозиција представи као насилничка? Ако је Савез за Србију донео одлуку да Бошко Обрадовић буде тај који ће на тај начин да води протесте против ове накарадне власти , о томе треба да обавесте грађане и јавност“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је додао да морају да постоје јасни захтеви и да се воља народа који упорније него деведесетих протестује не злоупотребљава и оценио да су и писани и електронски медији под потпуном контролом Вучића.

„Вучић само злоупотребљава то што опозиција ради. Цео дан је посветио инциденту испред Скупштине града у Београду и сви медији о томе брује док се ОВК шета северним делом Косова. Председник Србије се представља као жртва, поделио је народ потпуно и имамо озбиљне политичке тензије у земљи које могу да доведу и до грађанског рата ,а у тој ситуацији Косово ће лако да нам узму“, казао је Илић.

Он је додао да су средњошколци одржали лекцију опозицији и да опозиција треба да се угледа на ту децу која су поставила јасан захтев и циљ и седела мирно док им власт није изашла у сусрет и испунила захтеве.

Мирко Јовић је испред  Националног центра подсетио да се држава налазила и деведесетих у кризним ситуацијама као и данас и оценио да је тада било дијалога власти и опозиције.

„Тада је власт била далеко озбиљнија и имала већи легитимитет него Вучићева власт па је разговарала са опозицијом. Били су организовани још 1992. Округли столови и разговори су трајали три месеца и није се ишло на изборе док неки договор није постигнут. Ово што ова власт ради је ван памети. Једини начин да се дође до решења политичке кризе јесте разговор и постављање јасних услова опозиције“, рекао је Јовић.

Саша Рудић је испред Националног центра оценио да је положај председника Србије неодржив нарочито имајући у виду питање Косова и Метохије и додао да Вучић упорно крши Устав.

Он је истакао да је став Националног центра да подржава грађанске протесте , али да Савез за Србију мора да заведе ред у својним редовима.

„Тако се дешава да Бошко Обрадовић одједном и без објашњења почне свој рат са Телевизијом Пинк и Скупштином града чиме политику и нас који подржавамо протесте и наше присталице ставља у клинч између два или више лудака. С друге стране председник државе који је правник требало би да зна да је фашизам у нашој земљи законом забрањен. Он не само то што не зна , него сваку радњу и поједница која је уперена против гушења слобода назива фашизмом“, рекао је Рудић.