КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
Илић: На великом протесту народ показао јединство, а опозиција подељеност Назад
Датум: 16. Април 2019. Време: 13:05

 Илић: На великом протесту народ показао јединство, а опозиција подељеност

 

Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио је да је народ на протесту одржаном у суботу , у Београду, показао јединство ,али да је опозиција показала подељеност.

„Народ који је дошао показао је да је јединствен у захтеву да оде режим Александра Вучића, да неће да толерише више пљачку државе, партијско запошљавање, то да Србију пљачкају Вучићев брат и кумови. Да неће да толерише суноврат економије и привреде, српског села. Дошло је много људи с обзиром на услове и да се зна да је превозницима забрањено да превозе грађане у Београд, да су укинути сви и редовни поласци којима је могло да се стигне на протесте. Ти људи су одвојили од уста да би показали своје незадовољство и то је за свако поштовање. Што се народа тиче све је било у најбољем реду. Али оно што забрињава јесте да се показала подељеност опозиције и да је део народа извиждао неке лидере опозиције , што шаље јасну поруку да их народ неће“, оценио је Илић на конференцији за новинаре.

Он је додао да су говори лидера једног дела опозиције, после протесне шетње, били сувишни и да је требало само пустити представнике народа да говоре.

„Нејединство опозиције се показује и тиме што један део опозиције уопште није ни позван на протесте. Онда, ви у тој истој опозицији имате једне који су за Нато, који су за ЕУ , који се не изјашњавају о Косову и други део тог блока који је против Нато и Еу и који сматра да је Косово окупирано. Опозиција мора да седне и да се договори или сви под једну капу па да усагласимо ставове или да се иде у два блока, с једне стране национални ,а с друге овај такозвани грађански који је либералнији према тим кључним питањима. Па онда ако победимо Вучића на следећим изборима формирати владу та два блока у којој ћемо једни друге да контролишемо. То је најбољи начин да нема послова без тендера, крађа и малверзација“, рекао је Илић.

Он је додао да Савез за Србију хоће да наметне лидере које нема и које народ неће.

„Народ хоће новог лидера и ми морамо да изнедримо тог новог лидера који ће се супротставити Вучићу, а из кога ће стати цела опозиција. Из искуства знам да је ово како један део опозиције ради лоше и да неће довести до смене Вучића“, казао је Илић.

Он је додао да су Национални центар и Нова Србија за то да се од Србије направи национална држава, са јаком националном привредом и економијом, са српским банкама.

„Од 2000. године слушамо приче о Европској унији. Било је да ћемо ући 2004,  па 2008, па 2012, па 2020 , сада 2025. Од тога нема ништа и ми сматрамо да Србија треба да се окрене себи и гради јаку привреду и економију, јако село. Та ЕУ и њени закони су уништили све што је српско. Овде су домаћи привредници дискриминисани, од њих се отима да би се дало странцима који наводно улажу у Србију.Раде само домаће фирме које су блиске СНС. Ми имамо ситуацију где из једне породице ако је уз власт сви раде и имају добре плате, а из оне која је опозиционо орјентисана нико не ради и људи не могу да преживе“, казао је Илић.

Он је истакао да Косово и Метохија не смеју да буду тема разговора у којој се помиње разграничење и било каква предаја територије.

„Косово је окупурано и тако се треба понашати и на то ставити тачку“, закључио је Илић.

Председник Нове Србије је оценио да „режим хоће да распише изборе , али да услови за изборе не постоје“.

„ Избори су сада без основних демократских предуслова. Нико нормалан неће да изађе на изборе које ће они да распишу по њиховим правилима и да их купе и натерају народ да гласа под претњом.  Мора да се поставе јасни захтеви и да се од РЕМ тражи да се неким телевизијама одузму националне фреквенције. Од тога не сме да се одустаје“, навео је Илић.

Он је додао да социјална политика мора да се води потпуно другачије и нагласио да за  магнетну резонанцу и  лечење деце не сме да се користи и онако осиромашен народ који шаље поруке, већ да за то паре морају да се нађу из државних фондова.

„Па људи Вучић сваки дан у кампањи потроши по једну магнетну резонанцу. Овај скуп 19.  ће да  кошта више милиона. Он каже плаћају страначким парама, па и те страначке паре се добијају из буџета, то све плаћају грађани Србије. То је друга ствар што је Закон о финансирању политичких странака накарадан па се паре деле спрам броја посланика , па тако СНС има највише пара. Зато могу и да уцењују и купују посланике и одборнике. Мафија нам влада државом у сваком сегменту. Послове добијају само они блиски СНС ,а он броји да ли нас је било између 7200 и 7500 на протестима. Свако ко је био могао је да се окрене око себе и види да је ту било много људи, људи који су сами дошли зато што су незадовољни, зато што не могу да преживе“, истакао је Илић.

Он је на крају конференције за новинаре замолио руског председника Владимира Путина да „не даје подршку Вучићу“.

„Господин Путин мора да схвати да народ није за Вучића. И руски медији су преносили протесте. Мора да схвати да Вучић само то користи у сврху изборне кампање. То више нема никаквог смисла“, закључио је Илић.

На конференцији Нове Србије истакнуто је да ће та странка покренути иницијативу у Скупштини Србије за промену Закона о извршитељима.

„Тај закон мора подхитно да се мења, јер ми са овим постојећим законом имамо зеленаше које је држава легализовала. Нигде на свети нема да дуг расте 500 одсто само зато што су таксе за извршитеље ненормалне. То је пљачка и онако сиромашног народа. Тој гамади мора да се стане на пут. Нама народ остаје без станова и кућа, имамо повећан број самоубистава због социјалне ситуације и притисака извршитеља на грађане. Ингеренције морају да се врате судовима и то је наш основни захтев“, рекао је Владимир Пухача, члан Председништва Нове Србије.