САОПШТЕЊА
МЛАДИ НОВЕ СРБИЈЕ ОРГАНИЗОВАЛИ ОКРУГЛИ СТО :" Како изаћи из политичке кризе” Назад
Датум: 11. Мај 2019. Време: 10:44

МЛАДИ НОВЕ СРБИЈЕ ОРГАНИЗОВАЛИ ОКРУГЛИ СТО :" Како изаћи из политичке кризе”

На округли сто су позване све парламентарне странке власти и опозиције.

Своје представнике су послале следеће странке : Народна странка, Демократска странка Србије, Српско-руски покрет, Српски покрет Двери, Социјалистичка партија Србије и Странка слободе и правде.

Састанак је одржан у седишту Нове Србије у Београду  и трајао је два сата. Сви учесници у дискусији су подржали овај позив на дијалог власти и опозиције. Већина је констатовала да се наставе овакви сусрети и размена мишљења о најважнијим националним и државним питањима. Отварајући скуп, Надежда Станимировић је посебно истакла : “Сведоци смо евидентне политичке кризе у коме се налази не само политички систем, већ и друштво у целини. Најављују се догађаји који могу да одреде судбину наших и будућих генерација, судбину наше Отаџбине : Преговори о Косову и Метохији, који су уствари преговори о Србији су на великој прекретници.  Неколико година се најављује промена Устава Србије.Влада је формирала радну групу. Најављивано је да ћемо у марту ове године имати визију тих промена. Ништа од тога не видимо „на столу“ и све су то разлози за бригу али и дијалог. Званично Србија пуних двадесет година наступа са некритичким, једносмерним, готово мазохистичком везивању за Европску Унију. Последњих месеци, од најодговорнијих комесара ЕУ, смо добили јасне поруке да, бар, у следећих десет година нема ништа од нашег чланстава у тој Унији. На крају, на улицама градова широм Србије, а пре свега у Београду, већ пола године имамо непрекидне грађанске протесте, који су сада заједнички са великим делом опозиције. Грађани и странке демонстрирају јер сматрају да је угрожена демократија, људска и грађанска права, да су медији затворени за другачија мишљења, да су радници обесправљени и понижени, да се државна управа одметнула од народа, да су изборни услови, изборна правила и уопште изборна атмосфера, такви да нису могући фер и слободни избори...Поставља се питање јесмо ли ми део исте нације ? Јесмо ли ми део истог народа ? На крају, јесмо ли ми стварно странке које верују у вишепартијски демократски поредак ?!”

Александар Алексић је изнео више конкретних предлога о томе како да се превазиђе постојећа, евидентна, политичка криза.Посебно је истакао : Ми из Нове Србије, предлажемо да се договором и сагласјем утврде одговори на сва питања која су од животног значаја за српски народ, грађане Србије и државу Србију. Зато, предлажемо да се одмах, без одлагања и без било каквих услова, успостави округли сто власти и опозиције. Многи се слажу да нам је потребан дијалог, али својим условљавањима све чине да до тог дијалога не дође.Подсећам : Свака власт квари, а апсолутна влас квари апсолутно ! Предлажемо да се на округлом столу усвоји предлог нових закона: О изборима, о финансирању политичких странака, о бирачком списку, политичким странкама, о територијалној подели Србије, о локалној самоуправи...Све ое законе да усвоји постојећа Скупштина.”

Уцесници су се разишли у срдачној атмосфери и сви позвали на даљу сарадњу.