КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ
У ЦЕЛОЈ СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ НИКАДА НИЈЕ БИЛО ГОРЕ Назад
Датум: 4. Јун 2019. Време: 16:52

Извештај са конференције

 

У ЦЕЛОЈ СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ НИКАДА НИЈЕ БИЛО ГОРЕ

На данашњој конференцији за новинаре Нове Србије говорили су председник Нове Србије Велимир Илић, председник Извршног одбора Нове Србије Мирко Јовић и генерални секретар Нове Србије Пеђа Милосављевић.

У свом излагању председник Нове Србије посебно је апострофирао горуће теме у Србији – Косово, привреду и ситуацију у пољопривреди.

На тему Косова посебну пажњу је посветио посети председника Руске Думе Србији и његовим закључцима везаним за ту тему: „Приликом посете Србији, председник Руске Думе, потврдио је оно на чему Нова Србија све време инсистира, а то је да Србија мора поштовати Резолуцију 1244 СБУН, а не прављење било каквих договора и уговора са било којом другом страном.

Сви проблеми су настали кад се председник Србије, а некадашњи председник Владе Републике Србије, одрекао Резолуције 1244, па чак и у парламенту тврдио како је то превазиђен концепт. Косово је окупирано и то је једина истина! Никакво он решење није понудио, ништа није рекао, јер ови који су га довели на власт му саветују шта да прича, а та прича је по Србију погубна. Шта Србија има да тражи у Паризу на некаквим новим преговорима?! Какви преговори кад се не укидају таксе и не решавају најважнији проблеми!?“ – рекао је Велимир Илић.

Уз констатацију да је српска привреда потпуно пропала, Илић је поставио питање одговорности за то стање и истакао: „Ми из Нове Србије, из нашег националног блока залагаћемо се за улагање у наше домаће привреднике, у наше људе, у решавање наших проблема!“.

У наставку конференције Велимир Илић је најавио покретање акције за укидање акциза пољопривредницима, као и иницијативу за смену министра пољопривреде.

„Он мора да оде, јер је свиме до сада показао да је нестручан и погубан по српску пољопривреду“ – рекао је председник Нове Србије.

Он је овим речима објаснио страначку иницијативу за укидање акциза на нафту за пољопривреднике: „Ове цене сељак не може да издржи. Нису сељацима потребне ове смешне субвенције по хектару, већ озбиљна помоћ. За субвеније се не зна ни ко их ни како добија, а укидање субвенције за нафту је конкретна помоћ.“

Мирко Јовић, председник Извршног одбора Нове Србије анализирајући извештај стручног тима протеста „1 од 5 милиона“ између осталог је оценио: „Дуго најављиван извештај, који смо чекали више од два месеца, није задовољавајући, врло је блед, површан и готово инфантилан.“ Он сматра да је посебно проблематично инсистирање на главном захтеву,  да се тражи да председник државе на изборима никог не подржава. „То је крајње неразуман и губитнички приступ“, истакао је Јовић.

 

  • Ми из Нове Србије, сматрамо да је то исто као када би неки спортски клуб пред неку

утакмицу инсистирао да неће играти ако противнички тим не изостави свог најбољег играча.

Својим везивањем за сваку изборну листу и све изборе на свим нивоима, Вучић је показао да се не понаша у складу са својим уставним обавезама, као председник свих грађана, већ као шеф једног политичког клана. То је његов минус и као таквог га треба раскринкати а не да се повлачимо и показујемо страх од његовог учешћа на било којим изборима.

 Потребно је спречити мешање, директно или индиректно учешће на изборима државне безбедности, полиције, војске, државних чиновника на свим нивоима, медија под државном контролом,  државних агенција и великих јавних система као што је „Телеком“ - наставио је председник Извршног одбора Нове Србије.

Јовић је истакао да је интересантно да у извештају нема ни слова о контроли изборног процеса. Нова Србија ће инсистирати на томе да се свако изборно место покрије камерама, које ће бити доступне учесницима у изборном процесу, од политичких странака, преко медија до посматрача и гласача.

Затим, наставио је Јовић, потребно је размотрити предлог Нове Србије да се смањи број бирачких места и бирачких одбора.

На крају, као важан захтев, поновио је предлог да се усвоји нови закон о изборима, који би предвидео већински изборни систем, завршио је Мирко Јовић.

 

Пеђа Милосављевић, генерални секретар Нове Србије, говорио је о предстојећим изборима са посебним акцентом на локалне изборе. „У смислу максималног ангажовања чланства и симпатизера Нове Србије у предстојећем изборном циклусу, мислим да нам на руку иде  чињеница да ће заједно са републичким бити одржани и локални избори у многим местима у Србији“ рекао је Милосављевић и додао „свих 17 београдских општинских одбора је овом тренутку потпуно спремно да уђе у овај изборни циклус“. Он је додао да је позицију генералног секретара Нове Србије прихватио као свој примарни задатак.