НОВА СРБИЈА У ПАРЛАМЕНТУ
Обраћање посланика Нове Србије у парламенту Назад
Датум: 19. Октобар 2016. Време: 09:24

            ДУБРАВКА ФИЛИПОВСКИ: Захваљујем, председавајући.

            Уважени министре, од конституисања парламента и Владе, ово је први дан да сте ви овде у овом високом Дому и да расправљамо уопште о просвети и образовању кроз измене и допуне Закона о високом образовању које сте предложили.

            С обзиром на моје професионално и радно искуство, мислим да је ово добра прилика и да ми, који ћемо данас дискутовати у овој расправи, кажемо нешто и уопште о образовању.

            Ја се са овог места усуђујем да кажем да се до сада у просвети углавном кокетирало са реформом просвете, а да се мало урадило. Можда због тога што у овом ресору нису били препознати и ангажовани људи из занатског дела струке и због тога, по мом мишљењу, што су занемаривана два основна педагошка алата, а то су методика и дидактика.

            Шта нам то недостаје у нашем систему образовања и просвети? По мом мишљењу, недостаје нам интегрисање наших програма са признатим у свету. Недостаје нам превазилажење класичног и репродуктивног система наставе и прелазак на функционално знање наших ученика, што смо могли видети и на основу резултата ПИСА тестова из 2012. године, па смо онда у Министарству просвете имали један административни и финансијски проблем, па нисмо  имали тестирање наших ученика у 2015. години.

            Према информацијама које имам, тај проблем је превазиђен и очекује нас тестирање наших ученика у 2018. години, што ће бити прилика на основу чијих резултата ћемо имати кључне информације у вези нивоа функционалног знања наших ученика.

            По мом мишљењу, ми имамо три проблема у нашем образовању и у просвети. Први је што се не примењују позитивна светска искуства, други је што се не улаже много у људе у настави и што се примењују устаљени шаблони, а негативан резултат је да се јако мало бавимо децом.

            Верујем да ћете се сложити са мном да је кључ у добро постављеном систему у којем мора да постоји отворени дијалог и поверење. Зато наш циљ треба да буде да нам деца из школе изађу као изграђене личности и да имају одлична знања.

            Због тога очекујем, уважени министре, да овај проблем о којем говорим у Министарству просвете, буде препознат, да буде третиран одговарајућим  законским решењима. Морам овом приликом да кажем да је моја посланичка група, још у претпрошлом сазиву, Министарству просвете предала један закон о учитељским вежбаоницама са циљем да се покрену реформе у области просвете.

            Суштина овог закона је како да се образују будући учитељи, јер они морају у ствари да пренесу знање и да буду добро образовани, али о томе се на жалост, није расправљало и није битно која је то посланичка група поднела. Битно је да смо ми препознали тај проблем, али нисмо добили на жалост никакав одговор. Сматрали смо да то законско решење може да буде само као основа за боље образовање учитеља, односно наставника који преносе знање.

            По мом мишљењу, реформа образовања мора да промени парадигму знања и она почиње од предшколских установа, преко основног образовања који је основни темељ друштва, па до реформисања кадрова који у ствари треба да пренесу функционално знање.

            Подсетила бих вас, и гледаоце и све нас, на оно што је рекао Черчил када је почињао Други светски рат и када је на једној седници Владе своје чланове Владе обавестио да Велика Британија мора ући у рат, али да немају довољно новца. Неко од присутних му је рекао – па узмите од образовања. А његов одговор је био – па шта ћемо онда да бранимо. То је суштина одговорног односа према образовању.

            Образовање је спор процес, али једини  процес који даје далекосежне одговоре и сигурно друштво и сигурна економија се гради управо на образовању и до сада је било разних изазова, али правог искорака још увек, на жалост, не.

            Ово је моменат када, мислим да сте тога и ви свесни, више не можемо да чекамо и када је и  премијер Вучић у експозеу и пре неколико дана, на седници Владе у Нишу, рекао да очекује сигуран рад БДП-а у Србији. Сигурни раст БДП-а на један дужи рок не може бити без улагања у образовање. То је јасно свима нама који имамо било какве везе са педагошком струком.

            Оно што је по мом мишљењу веома важно, ми нашем образовању морамо да вратимо достојанство, морамо да му вратимо значај, и то је нешто што народни посланици и грађани Србије очекују од вас и ваших сарадника у наредном периоду, а немате много времена, са реформама се до сада много каснило.

            Корен сигурног и стабилног друштва је свакако образовање. Зашто морамо да вратимо функционално знање? Због тога што сматрам да ће онда наши ученици и наши свршени студенти бити оперативни и моћи ће да буду конкуренти на свим тржиштима знања, јер знање је највећи ресурс једног народа који наравно не може нико да нам одузме и са којим ћемо увек, са било којим проблемом са којим се суочимо, управо због добро постављеног система у образовању, моћи да се извучемо.

            Из ове реформе коју сте и ви најавили, треба да се изборимо и са свим облицима корупције у просвети. Такође, треба да се реформише високо образовање са морем проблематичних диплома иза којих не стоји знање.

            Оно што је по мом мишљењу такође важно, морамо подизати васпитну улогу школе, то је нешто што је наш генерацијски проблем, већ неколико деценија уназад, јер морамо почети са васпитањем наших генерација, да је у ствари, највеће и најважније јавно добро држава.

            Веома ценим ваш претходни минули рад и ваше искуство као директора једне државне школе и сво знање и сво искуство које сте после применили у свом приватном послу.

            Морам да вам кажем да и чланови Одбора за науку и образовање и ми народни посланици веома пажљиво пратимо све ваше изјаве и изјаве које дају ваши сарадници у области реформе образовања. Слажем се са вашим најавама да смо ухватили негде последњи корак са европским земљама када је у питању дуално образовање, да се мора увести информатика у школе и да и од ове јесени нисмо увели тај предмет, само што то није постављено на прави начин, али верујем да ће и ових годину дана бити један довољан оквир да сагледате који су проблеми техничке природе пре свега по школама, да би са наставом информатике следеће године у септембру месецу стартовали много припремљенији.

            Наравно, предузетничко образовање и васпитање, ово је година када је и Влада Републике Србије прогласила годину предузетништва. Морам да вам кажем да сам на почетку прошлог мандата на неки начин била шокирана резултатима Удружења пословних жена Србије које су оне спровеле над узорком ученика осмог разреда који су у том истраживању, преко 90% њих је у ствари истакло да жели да ради у државним структурама.

            Када сам дошла овде у овај високи дом, имали смо седницу на којој су били сви чланови Владе и претходном министру Вербићу сам то питање поставила – када се планира увођење предузетничког васпитања у наше школе? Цитираћу вам његов одговор: „Нису нам потребни нови предмети, потребни су нам нови садржаји“. До данашњег дана, нити је било нових садржаја у уџбеницима, нити овог предмета.

            Рекли сте у Прокупљу, уколико се не варам јуче, односно прекјуче, да ће у наредном периоду бити повећани капацитети школске управе и инспекције. Слажем се. Само тражим допуну од вас на који начин и који рок. Такође, слажем се са вама да родитељ треба укључити у циљу повећања васпитне улоге школе, јер негде у школи се најбоље виде сви проблеми са којим се суочава породица. Тачно је да смо изгубили ту основну нит у васпитању наше деце између родитеља, ученика и наставника.

            Свакако родитеље треба укључити у васпитне активности. Не могу, као што сте рекли, да пролазе без одговорности што се деца бахато понашају, што не долазе у школу. Али вас питам, такође треба да дају и оцену самих наставника, али вас питам да ли је министарство одредило одређене критеријуме на основу којих ће родитељи моћи да оцењују наставнике? Зашто вас то питам? Због тога што се бојим одређених злоупотреба и од стране неких родитеља и постављам питање како ће, на пример, родитељ да оцењује наставника физике? По ком критеријуму?

            Такође, интересује ме шта планирате са уџбеницима? Шта планирате са реформом гимназија? Да ли се припрема нови закон о, не нови, практично закон о реформи гимназија? Морам овом приликом да вам кажем да сте, што се тиче стратегије образовања, по мом мишљењу дали једну нетачну изјаву. Рекли сте да је она код нас усвојена од пре 16 година. Ми имамо Стратегију образовања која је усвојена на Влади 25. октобра 2012. године и која се спроводи до 2020. године. Можда можемо да кажемо да она није добра и да се она добро не спроводи, али да немамо стратегију образовања то практично није тачно.

            За крај морам такође да вам упутим једну замерку, просто ми је било недопустиво да сте ви и ваши сарадници у предлогу овог закона изоставили докторанте и будуће студије магистарских студија са овим продужењем рока. Просто је недопустиво да сте такав пропуст имали. Наравно, моје колеге народни посланици су поднели амандман који ће то исправити и можда и боље што сте на почетку имали овакву врсту грешке да практично своје сараднике боље контролишете.      

            На крају, желим да вам кажем да ће уз овај амандман посланичка група НС гласати за предложене измене закона. Желим такође да вам кажем да ћете у овом високом дому имати подршку од нас народних посланика за реформе у образовању које су нужне и за које више не можемо да чекамо. Али, такође морате бити сигурни да ћемо и ми у оквиру наше контролне улоге критиковати све оно што не будемо сматрали да је добро, а долази од министарства. Хвала вам.

            

 

            ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ: Уважени председавајући, даме и господо народни посланици, прво питање упућујем министру финансија, господину Душану Вујовићу, а тиче се новог правилника о евиденцији и пријављивању ПДВ који ће ступити на снагу 1. јануара 2017. године.

            Оно што морам да упитам уваженог министра јесте нешто што сам рекао и у расправи која је била када је донета измена Закона о ПДВ, у јесен, односно октобру 2015. године, а када сам изразио бојазан управо с овога места, да ће те измене Закона донети веома компликовану процедуру свим правним лицима у Републици Србији, који пријављују или евидентирају ПДВ по новом Закону, односно по новим правилницима који ће бити донети.

            Нажалост, био сам у праву. Савез рачуновођа Србије и уважени стручњаци указују да ће ново пријављивање ПДВ бити толико компликовано, уважене даме и господо, да ће бити потребне нове табеле, односно 13 нових табела и 155 нових ставки, који ће се пријављивати и ја се с правом питам, у име свих нас, да ли је могуће да ми хоћемо, наравно, инвестиције и капитализам, а са друге стране, хоћемо социјалистичко књиговодство?

            То је нешто што ме и као посланика боли, јел морам да кажем да је, када је овде у Народној скупштини, усвајан Закон о ПДВ, односно измена Закона, да је у образложењу стајало да то неће донети никакве нове трошкове правним лицима на територији Републике Србије.

            Нажалост, то се показало као нетачно, јер је специјализовани сајт Необилтен, већ израчунао да ће само за нови софтвер и нове људе који морају бити ангажовани у књиговодствима и у специјализованим агенцијама, бити потребно преко пет милиона евра, да се утроши новца.

            Мој позив министру финансија је да имамо сасвим довољно времена, сада је половина октобра, до 1. јануара када би овај нов правилник требао да ступи на снагу, да се направи један договор, један компромис и да се овакав ригидан правилник не примењује, већ да се са стручним асоцијацијама, направи правилник који неће изискивати овако компликовану и скупу процедуру.

            Моје друго питање је упућено министру пољопривреде, господину Недимовићу, а тиче се питања које сам и у прошлом сазиву овог парламента више пута питао, а то је премирање односно премија за млеко за мале произвођаче, који предају мање од 3.000 литара млека квартално.

            Данас у Србији, да би неко могао да наплати премију за млеко које износи седам динара, а цена млека је од 22 до 25 динара мора да предаје млекарама најмање 3.000 литара млека, односно преко 33 литара дневно.

            Оно што је велики проблем, а ја ћу вам дати на примеру само две млекаре из централне Србије, односно које откупљују млеко на територији Крагујевца, Тополе и Аранђеловца, а то су „Милком“ Градско и „Куч“ Крагујевац, које нпр. „Милком“ откупљује од 260 газдинстава са територије Страгара, Тополе и Аранђеловца, а од њих само једна петина има право да оствари премију.

            Мислим да је свима нама који смо и овде народни посланици и који смо наравно родитељи и који имамо малу децу интерес да наша деца пију квалитетно млеко и оно што мислим да је важно јесте да ми као порески обвезници субвенционишемо нешто што има квалитет, а не квантитет и количину и мислим да је свима нама важно и битно да то млеко које се предаје има квалитет и да није спорно да добије премију.

            Овако, ево нпр. у друге млекаре „Куч“ из Крагујевца која купује од неких 2.500 газдинстава млеко са територија Крагујевца, Тополе и Аранђеловца, где буквално сваки трећи или четврти произвођач има право да оствари премију. То је велики проблем, плус евиденција, односно пријава од стране млекара ка управи за аграрна плаћања и њихова администрација која је доста спора и молим уваженог министра Недимовића да се тиме позабави јер на овакав начин велики број малих газдинстава ће се буквално угасити.

            Због тога вас молим да још једном размотрите ово питање и да се нађе адекватно решење. Захваљујем.

 

 

        

naltrexone 50 mg naltrexone alcoholism medication naltrexone with alcohol