НОВА СРБИЈА У ПАРЛАМЕНТУ
Обраћање председника Посланичке групе Нова Србија Велимира Станојевића у парламенту Назад
Датум: 10. Август 2016. Време: 10:23

Велимир Станојевић: Поштована председнице парламента, уважени господине Вучићу, даме и господо чланови Владе, колегинице и колеге народни посланици, посланичка група НС ће гласати за нову Владу и то ћемо учинити из више разлога.

Један од разлога је зато што је НС од почетка у коалицији са СНС као стожером ове власти. Учинићемо то зато што смо били део извршне власти од 2012. године до данашњег дана, значи учествовали у раду ове Владе и учинићемо то из разлога зато што је Влада од 2014. до 2016. године, у претходне две године створила могућности и наду грађанима Србије.

Подржаћемо Владу која је практично континуитет претходне Владе. Подржаћемо је зато што, како то често умемо да кажемо, се види светло на крају тунела. Ова влада је затекла заиста тешку ситуацију и у јавним финансијама и у свим другим сегментима друштва. Ова влада заслужује да добије поверење зато што је и у претходном периоуд била пре свега искрена према грађанима Србије и најавила да ћемо доносити бескомпромисне мере, храбре мере и мере које ће увести ред у држави, и које ће на крају створити услове да ово буде једна модерна демократска земља.

Ми смо често у ситуацији када је спорт у питању или неки други сегменти друштва да кажемо да је ово историјски моменат. Ја тај израз нећу искористити, али у наредном четворогодишњем периоду пред овом владом, господине Вучићу, као што и сами знате предстоје велики проблеми још доста рада, доста одрицања. Нажалост у овој земљи се још увек тешко живи, али грађани су поштовали искреност ове Владе, искреност владајуће коалиције, знали су шта их чека и коначно сматрам да на крају мандата ове владе ћемо сви заједно као партнери у овом послу моћи да кажемо да грађани Србије живе боље.

Ова влада има мисију да ову земљу доведе на врата ЕУ, лично не припадам неким екстремним евро фанатицима, али сама чињеница да су највеће инвестиције у ову земљу управо из земаља ЕУ, да највише извозимо у ЕУ, да смо географски ту где јесмо, просто припадамо породици европских народа и место нам је у ЕУ.

Пре свега, сада и последњих година што смо стекли само чињеницу да смо лидер и најстабилнија земља са најбржим растом у региону. Али, оно што желим да кажем и што је специфичност формирања ове Владе, што није био случај када смо бирали претходну, увек смо имали пре тога измене Закона о Влади и Министарствима, значи, остао је исти број министарстава са истим називима.

Ово нека не буде моја примедба, него просто сугестија, с обзиром да сте, господине Вучићу, најавили да ће или при ребалансу или при подношењу новог Закона о буџету за 2017. годину доћи до измене Закона о Влади и Министарствима, неко моје запажење, ако ја пратим претходних 15 година, а то је сегмент заштите животне средине. Ви знате који нас проблеми очекују и који изазови у Поглављу 27 у приступању ЕУ. Знате колике су примедбе биле на стање у Сектору заштите животне средине, додуше, то је сада нешто измењено и нешто боље.

Али, да вас само подсетим да је еколигија или како већ зовемо заштита животне средине, у последњих 15 година пребацивана од Министарства здравља до Министарства науке и технолошког развоја, до Управе за заштиту животне средине, у једном тренутку чак и у оквиру просторног планирања. Ако је нешто добро, онда је добро да ће овај сектор, као и у претходном периоду, бити у оквиру Министарства пољопривреде, што лично мислим да је најлогичније ако негде треба да буде, али без обзира да ли заштита живодне средине је била посебно Министарство у перспективи или у оквиру неког Министарства треба сви заједно да се боримо да то не буде тај секундарни сегмент у оквиру неког ресора.

Када већ помињем пољопривреду и заштиту животне средине, сада говорим као члан Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, ми смо Влади упутили један закључак да Министарство пољопривреде поред пољопривреде носи назив као некад – водопривреда и шумарство, као веома битни сегменти читавог овог ресора.

И сами сте јуче причали о свим проблемима које имамо у водопривреди због лошег стања у водопривредним објектима, да смо имали катастрофалне поплаве. Додуше то имају и много развијеније земље од наше, попут Француске или Немачке, али сматрам да улагањем, додуше, великог новца можемо овај сегмент довести у такав ниво да макар оне елементарне непогоде ккоје се могу спречити можемо и да регулишемо.

Оно што је чињеница је да је фискална ситуација далеко боља. Чињеница је да је обезбеђена стабилност, да је обезбеђена стабилност у држави и да је обезбеђен просперитет. Сигурно ће у наредном периоду фокус бити на економском развоју земље, запошљавањау, а ја то видим, пре свега, кроз три-четири сегмента. То су енергетика, пољопривреда, туризам и наравно услов свега тога је развој саобраћајне инфраструктуре.

Када говоримо о пољопривреди мислим да ће господин Недимовић од увођења вишестраначког система бити да ли 19. или 20. министар пољопривреде, не знам тачно, али хоћу рећи да су мандати досадашњих министара пољопривреде трајали кратко, али ја то не видим толико као персонални проблем, него проблем великог проблем у коме се наш аграр налази.

Увек на почетку сваке кампање или почетку нове Владе говоримо како је пољопривреда нешто у чему се можемо такмичити са светом, да је то наша извозна шанса, што наравно јесте ако учествује са 10% БДП, ако учествује са преко 20% у извозу, запошљава 20% радно способног становништва. Морамо признати да је наша пољопривредна производња јако специфична, да је ова земља иако по површини релативно мала, да је одликују различите специфичности када је пољопривредна производња у питању, да су потпуно различити услови за бављење пољопривредом у Лесковцу, Суботици, Бечеју или на Пештеру.

Он што нисмо радили у претходном пероду, бавили смо се стратешким стварима, стратешких одлука из области пољопривреде, нисмо донели реонизацију пољопривредне производње, где ће после тога држава бити у прилици да посебно стимулише оне производње које на датом подручју могу давати најбоље приносе и најбоље бенефите. Наравно, за све то је потребно време, али кажем, уз остала стратешка документа, мислим да је реонизација један од кључних проблема где можемо у пољопривреди постићи високе приносе. Генерално гледано, нашу пољопривреду одликује екстензивна производња, односно производња ниског нивоа приноса по јединици површине. Да не говорим да наша механизација и трактори су у просеку стари преко 20 година, да су наша газдинства, домаћинства уситњена.

Поздрављам одлуку будуће Владе да фокус буду мала и средња газдинства. То су просто мале фабрике на селу које запошљавају, то су мале породичне фирме, али наравно њима треба помоћи не да примарни пољопривредни производ, односно сировина буде наш главни извозни артикал, него да јачамо прерађивачке капацитете, а уз то наравно и обнову механизације и све остало.

Поздрављам идеју да се пре свега финансирају млади пољопривредници који остају на селу. Поздрављам идеју да се 60% из буџета суфинансира за набавку механизације и остале опреме, као изградња прерађивачких капацитета, али уз примедбу да Министарство пољопривреде и све остале службе, пре свега мислим на Министарство финансија, донекле ублаже те процедуре, јер оне су често такве да наши пољопривредници одустају када виде шта све треба да ураде да би добили неки подстицај у виду механизације или нечег сличног.

Било је доста примедби због смањења субвенција по јединици површине. Међутим, ту смо просто у дилеми да ли то финансирати – на неки начин потрошњу или ћемо финансирати инвестиције? Ја сам увек за инвестиције.

Када причамо о туризму, драго ми је да имамо Егзит, да имамо Гучу, али уз сво уважавање то су манифестације које трају 2 или 3 дана, али сам се, господине Вучићу, искрено обрадовао када сам вас видео на Голубачкој тврђави. То је дестинација која може бити посећена малтене 365 дана у години, али зато треба да радимо и на осавремењавању наших бања. Треба да знамо да имамо и незнане бање и незнана изворишта, да Србија буквално лежи на геотермалним водама, од крајњег југа Србије до севера Бачке, да то ништа нисмо искористили, а да га можемо користити и у сврху развоја туризма и у сврху грејања или у сврху пољопривредне производње.

Оно што је услов свих услова је саобраћајна инфраструктура. Радује да су у претходном периоду интензивирани радови на коридорима 10 и 11. Наравно, треба одати признање свима онима који су то почели и који су учествовали у свему томе. Схватио сам јуче оправданост ваше љутње што деоница Коридора 11 од Прељине до Љига неће бити отворена 25. августа него у октобру, али ако вам је за утеху – где је август, ту је и октобар. Мислим да су грађани западне Србије имали прилику тај аутопут да добију много раније, али је тада политичком вољом оборена концесија за аутопут Хоргош-Пожега.

По мени није битно, односно битно је, али треба наћи меру, да ли ће то бити концесија, да ли ће се то градити из кредита, али свакако грађани западне Србије су тај аутопут могли добити неколико година раније. Тада се говорило да је то пут који води у ништа, а перспективно изградњом Моравског коридора од Прељине до Појата, на том простору живи негде око милион људи, па тек да видимо шта та мрежа аутопутева може да значи у економском и сваком другом смислу за развој ове земље.

На самом крају, оно што је јуче, господине Вучићу, било мало нејасно, а сада говорим као неко ко је скоро девет година био градоначелник Чачка, причали сте о стању у финансијама у локалним самоуправама и говорили сте неке примере негативне праксе. Не бих волео да све локалне самоуправе и све одговорне људе, а има их ваљда доста, који су озбиљно радили свој посао, значи да све локалне самоуправе ставимо у исти кош. Значи, постоје они који су задуживали и три буџета унапред, а постоје и они који су остављали ликвидне буџете, односно трошили онолико колико имају. Поздрављам идеју да се утиче финансијском контролом и другим механизмима да то више не може да се ради, али ми је остало нејасно да ли намеравате да мењате Закон о финансирању локалне самоуправе, или ја то нисам добро разумео, и у ком правцу?

На самом крају у само једној реченици да се дотакнем спорта. Ми смо прошле године, тј. претпрошле донели нови Закон о спорту, али он по мени није дефинисао оно што је основно, а то је финансирање спорта. Знам да је то крупан залогај, али само желим да вам кажем да наши спортски брендови Партизан и Звезда могу да нађу спонзоре, али неки мали клубови у унутрашњости то све теже раде. Мислим да је неопходно да се донесе коначно Закон о спорту који ће дефинисати финансирање спорта. Да ли је то приватизација, да ли је то јавно приватно партнерство, не бих сад да улазим у то, али да кажем да је спорт нешто по чему је Србија препознатљива и док не дефинишемо финансирање спорта, можемо градити и атлетске дворане и спортске хале, али плашим се да ће млади људи, талентовани људи одлазити да играју негде ван ове земље, зато што просто клубови неће моћи да се финансирају.

На самом крају, желим вам пуно успеха у раду. Пред вама су велики изазови. У посланичкој групи Нове Србије имаћете увек оданог коалиционог партнера који ће подржавати све ваше идеје. Ми смо у претходном мандату, као део владајуће коалаиције, подносили велики број амандмана, не зато да би нешто наудили Влади, него просто смо имали добру намеру да те законе поправљамо и врло често су наши мандати усвајани. Уз све то желим вам и много среће. Без обзира колико човек ради, колико се труди, у сваком послу мора и да има среће. Ви 2014. године, на почетку мандата нисте имали среће, имали сте стогодишњу поплаву. Надам се да тога неће бити, али сам сигуран да ће овај састав вашег кабинета испунити све услове и да ће Србија постати модерна, демократска земља, земља која ће бити пожељна за живот, пре свега младих људи. Хвала вам. 

capecitabine diarrhoea williamgonzalez.me capecitabine actavis
levitra koupit blog.pelagicfm.com levitra cialis
bimatoprost eyelash rileytech.net bimatoprost hair
voltaren dispers click voltaren dolo
amoxicillin dosierung codesamples.in amoxicillin 750
euthyrox 88 open euthyrox 75
sildenafil citrat nuspojave deploymentshare.com sildenafil
diflucan one link diflucan 50
etodolac alcohol open etodolac 300
metformin bivirkninger mdwguide.com metformin aurobindo
aravaca codigo postal allied.edu aravaca cf
prescription transfer coupon link drug discount coupons
naltrexone for alcoholism naltexone will naltrexone show on a drug test